Mikkelin Nuorten työpajoilla toteutettiin toimeksiantona kesän 2021 aikana Urarulla-peli, jossa pelaaja etsii itselleen sopivaa ammattia.

Ammatinvalintapelin tarkoituksena on nostaa vaihtoehdoksi myös sukupuolelle ei-tyypillisiä aloja. Pelissä pohditaan helppojen kysymysten avulla omia kiinnostuksen kohteita ja osaamista. Vastausten perusteella peli antaa ehdotuksia sopivista ammateista. Näin vahvistetaan pelaajan rohkeutta ja päätöksentekokykyä hakeutua muulle kuin omalle sukupuolelle tyypilliselle alalle.

Toimeksianto oli hyvin väljä, joten pelistä tuli hyvin nuorten näköinen. Pelissä pelaaja luo oman hahmoon, joka etsii itselleen sopivaa ammattia. Pelaaja pyöräyttää onnenpyörää ja pyöräytystä seuraa kysymys. Pajalaiset saivat itse sanoittaa pelin tekstejä ja kysymyksiä. Kun pelaajalta on kysytty riittävän monta kysymystä, peli ehdottaa sopivaa ammattia pelaajalle. Pelaaja pääsee myös tutkimaan ammatin vaatimuksia kuten koulutusta ja toivottuja ominaisuuksia. Peli ei siis tee päätöksiä pelaajan puolesta vaan ohjaa miettimään erilaisia ammatteja.

Urarulla-peliä teki aluksi DiMe-pajalta yksi harjoittelija, jolloin pelin pohja ja idea valmistuivat. Harjoittelun aikana peliä ei kuitenkaan saatu kokonaan valmiiksi, joten työpajoilta kasattiin ryhmä, joka jatkoi pelin hiomista pelattavaksi versioksi.

Peliin tehtiin uutta grafiikkaa, kuten hahmojen kuvia ja käyttöliittymäelementtejä. Pelin hiomiseen meni paljon aikaa, joten lopullisesta pelattavasta versiosta piti karsia joitakin suunniteltuja ominaisuuksia pois. Esimerkiksi pelihahmon muokkaaminen ja moninpeli jätettiin pois. Pelissä on useita eri uravalintoja, joita se voi ehdottaa pelaajalle. Peli antaa lisätietoa näistä uravalinnoista sekä näyttää reaaliaikaisesti ajantasaisista lähteistä työpaikkailmoituksia kyseiseltä alalta.

Osa DiMe-pajalaisten toimeksiantoa oli myös tehdä pelille esittelytraileri, jonka toteutukseen nuoret saivat melko vapaat kädet. Trailerin tekeminen työllisti useita pajalaisia. Videota varten kaapattiin pelikuvaa, tehtiin kuvituskuvaa ja musiikkia. Lisäksi traileriin nauhoitettiin puhe, jossa kerrotaan pelistä. Ideana oli tehdä traileri ostos-TV:stä tuttuun tyyliin. Trailerissa tulee siis esiin nuorten näkemys Urarullan kaltaisen pelin hyödyntämisestä ammatinvalinnassa.

Kokeile Urarulla-peliä tästä! Peli toimii parhaiten Chrome-selaimella.