Sari Illikainen on tuore opiskelija logistiikka-alalla. Moottoripyöräilyä ja koirien kanssa ulkoilua harrastava Sari kokee opiskelevansa unelma-ammattia.

– Tämä on kyllä minulle kutsumusammatti. Kun ajoin ensimmäistä kertaa kuorma-autoa, ratti tuntui heti omalta käsissä.

Sari Illikaisen tie logistiikka-alalle ei ole ollut suoraviivainen. Peruskoulun jälkeen hän oli muutaman vuoden töissä siivoojana Andritz Oy:n Savonlinnan Worksin tehtaalla. Kun työehdot muuttuivat huonommiksi, hän päätti hakeutua toiseen ammattiin. Hän lähti lukemaan metallialan perustutkintoa ja erikoistui koneistukseen. Sari ei kuitenkaan innostunut koneistuksesta eikä tehnyt päivääkään niitä töitä. Hän lähtikin erikoistumaan hitsaukseen. Hän kävi tig-hitsaukseen kursseja ja voitti tig-hitsauskoneen kilpailusta.

– Tykkäsin tosi paljon hitsauksesta. Se vaatii huolellisuutta ja täsmällisyyttä.

Tyttären syntymää ennen Sari työskenteli reilun vuoden Compusteelillä Savonlinnassa hitsaajana. Sari piti työstään paljon, mutta laman takia työt loppuivat yrityksessä.

Tämän jälkeen hän siirtyi toiselle alalle ja oli harjoittelijana. Työstä ei saanut palkkaa, vaan Kela maksoi tukea. Sarilla oli tunne, että työnantaja voi käyttää hyväkseen työntekijää, kun työstä ei tarvitse maksaa palkkaa työntekijälle.

Sitten Sari päätti kouluttautua kokiksi ja on ollut välillä kiireapulaisena ravintoloissa. Jo ennen kokiksi lukemista hän haaveili ammattikuljettajan urasta. Hän ei päässyt TE-keskuksen järjestämään linja-auto- ja kuorma-autokuljettajan koulutukseen, sillä hän myöhästyi yhdellä päivällä ilmoittautumisesta ja kurssi oli jo täynnä.

– Kuljettajan työ jäi kytemään mielen pohjalle. Haaveilin siitä ammatista ja otin itseäni niskasta kiinni tänä keväänä ja hain opiskelemaan logistiikka-alaa. Aloitin opiskelun toukokuun kuudes päivä.

Sari ei ole aiemmissa tutkinnoissa suorittanut yhteisiä aineita, joten hän aloitti opiskelun niillä. Ne ovat tuntuneet haasteellisilta ja Sarin mukaan digitaidot ovat tärkeät nykyopiskelussa. Elokuussa hän aloitti ammattiaineiden opiskelun peruskoulusta tulleiden nuorten kanssa yhtaikaa.

– Logistiikka-ala on mielenkiintoista. Uutta on paljon ja vaikeitakin asioita, mm. trukkikurssi on tullut käytyä. Olen nauttinut opiskelusta nuorten ryhmässä. Nuoret ovat rempseitä ja huumorintajuisia. Ammatin opettajat pitävät hyvin kuria ja se on hyvä asia, sillä ala vaatii täsmällisyyttä ja kurinalaisuutta, koska ollaan tekemisissä isojen ajoneuvojen kanssa. Tuntuu, että olen löytänyt unelma-ammattini.

 

Irma Nuutinen

Ammattiopisto SAMIedu, Savonlinna

Kirjoita kommentti

*