Mikkelin historiallisella puutaloalueella, Vanhalla kassulla, toimii monipuolinen yritysrypäs, joka haluaa tarjota yhdessä palvelupaketteja matkailijoille.

Vanhan kasarmialueen toimijat innosti tiivistämään yhteistyötä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Liike-hanke, jonka projektipäällikkö Inka Vanhanen ja TKI-asiantuntija Tommi Kuukkanen toteuttivat yritysten toiveiden pohjalta räätälöidyn valmennusjakson.

Yrittäjien toiveena on saada ajan myötä nykyistä paremmin näkyville, miten ainutlaatuisella alueella voi tutustua sotahistoriaan, yöpyä ja ruokailla. Yhteistyöryppäästä puhutaan työnimellä klusteri.

Kuvassa Hotelli ja Hostelli Marjan yrittäjä Marja Turunen ja Mikkelin Upseerikerhon Aija Lyytikäinen

Majoitusta klusterissa tarjoaa Huoneistohotelli Marja ja sen hostelli, joissa on yhteensä 45 petipaikkaa ja lisäksi voi varata tilaussaunan Linnankadulta. Yrittäjä Marja Turunen on vuosien varrella toteuttanut myös asiakkaiden ruokailuun liittyviä toiveita, mutta ajankäytön ja kustannustehokkuuden takia hän markkinoi nykyään alueen ravintolayrityksiä eli Mikkelin Upseerikerhoa ja arkisin lounaita tarjoavaa Ravintola Augustia.

”Meillä on tässä hyvä palvelutarjonta. Yhteistyön kehittely on vasta alkuvaiheessa ja vaatii paljon työtä. Pääsimme hyvään vauhtiin, mutta koronarajoitusten purkamisen jälkeen jokaisen työpäivät ovat täyttyneet yrittäjän arjesta.”

Mikkelin Upseerikerholla voi järjestää isompiakin tilaustapahtumia historiallisessa miljöössä.

Perinteikästä Mikkelin Upseerikerhoa tilausravintolana yrityspohjalta pyörittävä Aija Lyytikäinen muistuttaa, että Vanha kasarmialue on ainutlaatuinen helmi, aikakautensa yhtenäinen kokonaisuus, jollaisia ei Suomessa ole säilynyt toista.

”Meillä on täällä Mikkelissä mahdollisuus hyödyntää matkailuun tämän mielenkiintoisen alueen palvelutarjontaa ja kertoa alueen historiasta. Rakennukset ovat jääneet täällä monipuoliseen käyttöön, eivätkä ole yksityisomistuksessa asuntoina niin kuin monilla muilla alueilla on käynyt. Vaikka alueen rakennuksilla on monta eri omistajaa, se ei estä matkailupalvelujen kehittämistä. Jokaisella rakennuksella on oma mielenkiintoinen historiansa. Alueen vetovoimaa lisäsi se, että Mikkelin kaupunki kunnosti alueen puiston.”

Sotahistoria kiinnostaa

Yrittäjät haluavat markkinoida aluetta etenkin sotahistoriasta kiinnostuneille. Jo nyt on ollut nähtävillä, että alueella majoittuneet ovat käyneet sekä Jalkaväkimuseossa että Sodan ja rauhan keskus Muistissa.

”Maan ainoassa Jalkaväkimuseossa sotahistoria avautuu uudella tavalla ja kiinnostaa perinteisesti myös ryhmiä. Korona-aikana ihmiset ovat etsineet uusia matkakohteita ja löytäneet Vanhan kasarmialueen. Upseerikerholla on käynyt yrityksiä viettämässä työhyvinvointipäiviä niin, että ensin on tutustuttu Jalkaväkimuseoon, sitten on tultu meille nauttimaan etukäteen tilattu ateria ja on jatkettu Muistiin.”

Turunen ja Lyytikäinen ovat koonneet verkostoa ja testanneet keskinäiset yhteistyökuviot.

”Yhteistyö toteutuu vaikkapa niin, että Upseerikerholla järjestettävien häiden vieraat majoittuvat päivällä huoneistohotelliin, vaihtavat vaatteet, kävelevät kirkkoon vihkitilaisuuteen ja tulevat sen jälkeen meille Upseerikerholle hääjuhlaan. Yöllä heiltä ei ole pitkä matka palata Marjan hotelliin yöpymään. Missä muualla tällainen olisi mahdollista?”

Ravintola Augustin yrittäjä pyörittää myös Karkialammen varuskunta-alueella Ravintola Pitopataa, lounas- ja tilausravintolaa. Karkialammella on tarjolla myös ryhmille sopivaa yhteismajoitusta Army Hostelissa, joka on kehittänyt elämyksellisiä ohjelmapalveluja asiakkailleen. Vaikka iso osa Karkialammen varuskunnan rakennuksista on luovutettu siviilikäyttöön, alueella toimii edelleen muun muassa Maavoimien esikunta.

Käytännönläheistä kehitystyötä

Ilman Liike-hanketta Vanhan kasarmialueen yrittäjien yhteistyö olisi ehkä jäänyt haaveeksi. Kokeneet yritysvalmentajat laittoivat konsortion yrittäjät miettimään, mitä yhteistyön pitäisi olla, jotta siitä olisi hyötyä. Sitten pohdittiin, miten luodaan luottamus toimijoiden välille.

”Minun on helppo tehdä yhteistyötä Jalkaväkimuseon kanssa, koska olemme tunteneet museonjohtaja Markku Riittisen kanssa jo pitkään. Marjan kanssa yhteistyö sujuu myös helposti, koska tarjontamme täydentää toisiaan, eikä kilpaile keskenään.”

Yrittäjillä on toiveita myös muille alueen toimijoille. Mikke-kaupunkijuna kulkee kesäisin Xamkin kampuksen laidalla Jääkärinkatua pitkin.

”Nyt junalla kulkevat näkevät vain kasarmialueen talojen päädyt, mutta eivät saa käsitystä koko alueesta. Olisi hienoa, jos yksi Mikke-junan pysäkeistä olisi Jalkaväkimuseon pihalla. Se lisäisi varmasti kiinnostusta museota kohtaan ja toisi alueelle lisää vierailijoita”, Lyytikäinen toivoo.

Vanhalla kasarmialueella on runsaasti eri toimijoita. Hotelli ja Hostelli Marjan ja Mikkelin Upseerikerhon lisäksi alueella toimii myös Jalkaväkimuseo ja Ravintola August. Hankkeen toimenpiteissä oli teeman vuoksi mukana myös ArmyHostel Karkialammen kasarmialueelta.

Yrittäjistä olisi hienoa saada Vanhan kasarmialueen tarjonta kokonaisuutena esille matkailusivustoille.

”Me olemme kädet savessa omien yritystemme kanssa, mutta ehkä Mikkelin kaupungin kehitysyhtiö Miksein väki pystyisi auttamaan, että tarjontamme saataisiin paremmin esille matkailusivustoille niin, että sotahistoriasta kiinnostuneet löytyisivät kaikki kohteet.”

Liike-hanketta yrittäjät kiittelevät siitä, että vireille saatiin myös yhteisen vuosikalenterin kokoaminen.

”Museollahan vuosikalenteri on olemassa, mutta me muut vasta kehittelemme omia ideoitamme eli paljon on vielä tehtävää. Tosin ilman Liike-hanketta emme ehkä olisi saaneet koko kehitystyötä liikkeelle.”

 

Teksti & kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Artikkeli on tuotettu osana LIIKE-hanketta.