Blogimatka lähenee loppuaan – Outdoors ESA –esiselvityshanketta on jäljellä enää viisi päivää, jos sitäkään. Haikeutta on ilmassa.

Tämänkertaisen artikkelikuvan on piirtänyt restonomiopiskelija Suvi Pietarinen. Suvi oli mukana kolmen opiskelijan ryhmässä, jonka kanssa pohdimme Saimaan tarinaa. Suvin lisäksi ryhmään kuuluivat Emma Eevala ja Aino Löyttyniemi.

Onneksi hankkeet eivät pääty noin vain, vaan niiden tuloksia voidaan ja pitääkin jakaa, jatkaa ja kehittää uusissa hankkeissa. Kollegani Eeva Koivula vetää Xamkissa ”Kohti vastuullista matkailua –hanketta”. Luin Eevan tällä viikolla kirjoittamaa blogipostausta, siinä Eeva pohtii muun muassa Saimaa-brändiä ja sen kehittämistyötä.

Vastuullisuudesta matkailussa Eeva kirjoittaa muun muassa näin:

Vastuullisen matkailun edellytys on, että vastuullisuus koskee kaikkia – niin matkailijoita, matkailuyrityksiä kuin niiden sidosryhmiäkin.

Savonlinnan matkailufoorumissa 6.-7.4. paikallisuus oli sana, joka nousi vahvasti esille vastuullisuuden yhteydessä. On tärkeää, että vaalimme paikallisuutta; se tarkoittaa myös Saimaan tarinoiden vaalimista.

Hankkeen loppujulkaisussa on artikkeli tästä, yhdessä restonomiopiskelijoiden kanssa ideoitu palapelimäinen kuvio Saimaan tarinan elementeistä. Mietimme yhteisessä aivoriihessä sitä, mitä kaikkea Euroopan neljänneksi suurimman järven tarinaan sisältyy.

Saimaan alueella vesistön merkitys yhdistävänä tekijänä korostuu. Osin siitä johtuu myös alueen huonompi saavutettavuus maitse, mikä korostuu erityisesti kelirikkoaikaan. Uudehkossa Etelä-Savon maakuntastrategiassa ”Puhtaasti paras” vesi on yksi kolmesta strategisesta kärjestä, kaksi muuta ovat ruoka ja metsä.

Paikallista reittirakentamista Uudesta-Seelannista: Levähdyspaikka. Kuva: Riikka Joukio

Tarinallistamiseen yksittäinen matkailuyritys saa apua esimerkiksi Anne Kalliomäen mainiosta kirjasta: Tarinallistaminen. Palvelukokemuksen punainen lanka.

Useiden kriteeristöjen pohjalta hankkeessa luotiin kansainvälisellekin matkailijalle soveltuvien eteläsavolaisten retkeilyreittien tarkistuslista. Potentiaalisten retkeilyreittien kohdalla tarkistetaan niiden

vetovoima
infrastruktuuri
saavutettavuus
tuotteistus
kansainvälisyys

Jos olit tarkkana, niin huomaat, mitä jäi puuttumaan – vastuullisuus.

No, liian ankara ei pidä olla, vastuullisuus löytyy Visit Finlandin vientikriteereistä.

 

Mutta pidetään se mielessä.

 

Erityisen lämpimät kiitokset yli 50 restonomiopiskelijalle ja heidän matkailun tuotepaketoinnin opintojaksonsa opettajalle Jarmo Kuosmaselle yhteistyöstä Outdoors ESA –esiselvityshankkeen reittitestauksissa niin lokakuussa 2016 kuin tämän vuoden helmikuussakin! Te olette olleet myös hankeblogin kantava voima.

Vappua ilmassa – paikallisia herkkuja Mikkelistä. Kuva: Sari Snellman

Vastuullista luontomatkailua ja sen kehittämistä meille kaikille!

t. Outdoors ESA

Hankkeen loppujulkaisun verkkoversion voit lukea täältä.

PS. Outdoors Finland -kansainvälistymisohjelman kuulumisia voi seurata täältä.

PSPS. Mamkin ja Kyamkin fuusioituessa Xamkiksi katosi aivan ensimmäinen hankeblogin postaus, se oli elokuulta 2016 ja siinä pyöräiltiin muun muassa Kenkäveroon ja Kyyhkylän kartanoon. Pyörämatkailussa onkin sekä potentiaalia että useita kehittämisen aihioita Etelä-Savossa – vaikkapa läskipyörällä jäällä tai kesällä pyörällä ja höyrylaivalla.

 

Teksti: Sari Snellman

Artikkelikuva: Suvi Pietarinen