Aurinko paistoi ja ilma helli toden teolla, kun Etelä-Savon alueen paikalliset ruokapalvelualan toimijat kokoontuivat Veget ja hiilet haltuun pk -ruokapalveluyrityksissä -hankkeen kick off- tapahtumaan. Hankkeen aloitustilaisuuden tarkoituksena oli tehdä hanketta tunnetuksi matkailu –ja horeca alalla työskenteleville toimijoille. Lisäksi tilaisuudessa oli mahdollisuus jakaa tietoa hankkeen aihealueisiin kuten vähähiilisyyteen ja ruokahävikkiin liittyen.

Hankkeen taustalla punaisena lankana on hiilijalanjäljen pienentäminen ruokapalvelualalla. Ruoantuotanto kuormittaa ilmastoa ja tästä maatalouden aiheuttamat päästöt ovat yksi suurimmista, myös ruokahävikin aiheuttamat kasvihuonekaasut rasittavat ilmastoa. Kasvisten lisääminen auttaa edistämään terveyttä, mutta sillä on myös eettinen ja ekologinen merkitys. Kasvisruoan lisääminen ja ruokahävikin vähentäminen auttavat hiilijalanjäljen pienentämisessä.

Veget ja hiilet haltuun hankkeen tapahtumien sarja käynnistettiin 16.5.2018 olevalla kick off tilaisuudella. Tapahtuma keräsi kaikkiaan n. 30 mukana olijaa. Paikkana oli Xamk Mikkelin Kasarmin kampus. Mikpolin viiniluokka tarjosi tapahtuman tilana hyvät verkostoitumismahdollisuudet sekä keskustelupuitteet esitysten lomassa sekä niiden jälkeen.

Tilaisuudessa oli keskusteleva ja välitön ilmapiiri.

Tiedon ja ruumiin ravintoa tarjolla

Tilaisuudessa oli hyvä kattaus asiantuntijoita ja alan toimijoita kertomassa niin hävikkiin kuin kasvisruokaankin liittyvistä asioista. Tiesittekö muuten, että nauris on uusi avokado. No tästä ja myös ympäristökuormittavuuden vähentämisestä ammattikeittiöissä oli kertomassa meille Elina Ovaskainen, Motiva Oy.

Kuvassa Elina Ovaskainen, Motiva Oy

Esityksessään hän pureutui mm. siihen, mitä vähähiilinen toiminta ammattikeittiössä tarkoittaa, miten raaka-ainevalinnat vaikuttavat vähähiiliseen toimintaan sekä miten ruokahävikki vaikuttaa ympäristön kuormittavuuteen. Lisäksi kuultiin, mikä merkitys asiakkaiden huomioimisella on ruokahävikin vähentämiseen ammattikeittiöissä.

Paikallisruoan arvoketjun kehittämishankkeen projektipäällikkönä toiminut Päivi Töyli, Turun yliopistosta kertoi hankkeen kautta saaduista tuloksista. Tässä kehittämishankkeessa haluttiin konkreettisesti edistää paikallisruoan myyntiä lähiruokatreffien kautta lisäämällä tuottajien/ravintola-alan ja tukkutoimittajien välistä yhteistyötä. Hänen konkreettinen viestinsä olikin ” Yhteistyön toimivuuden lisäämisen avaimet ovat, että tunnetaan toimintatavat ja tullaan tutuiksi.” Kommenttipuheenvuoron pitivät Tarja Kankkunen, Palvelutukku Itä-Suomi ja Ulla Kojonkoski, Tuoreverkko Oy.

Projektipäällikkö Päivi Töyli, Turun yliopistosta.

Näkemyksiä matkailu- ja ravintolapalveluista kertoi Merja Jokiniemi, Luomuravintola Timjami Tampereen Steinerkoulusta. Merja toi esityksissään konkreettisesti esille sen, kuinka luomu-, lähi- ja kasviruoan vieminen ruokalistoille on onnistunut ja mitä se on vaatinut toiminnalta. Lisäksi kuulimme kokemuksia pidetystä kasvisruokateemaviikosta.

Toimitusjohtaja Merja Jokiniemi, Luomuravintola Timjami.

Päivän pääteeksi pääsimme testaamaan leivinpaperin ja vuokapaperin kestävyyttä ja kuulimme käytännön vinkit ajan, rahan ja veden säästämiseen ruoanvalmistuksessa. Vuokapaperi koulutuksen meille piti Auli Hakkarainen, Sales Directors Metsä Tissue.

Auli Hakkarainen kertomassa leivinpaperin ja vuokaperin eroista.

Vaikka tapahtumassa oli paljon asiaa, niin myös ruoka oli tärkeässä osassa päivää. Kahvitauolla pääsimme maistelemaan Lantmännen Unibake uusia vegaanisia pasteijoita sekä marjapiirakka, mikä soveltuu myös lakto-ovovegetaristeille.

Vegaaniset vaihtoehdot kiinnostivat osallistujia.

Keittiömestari Kalevi Lotta loihti vegaaniruokailijoille sopivia maistelupaloja sekä kertoi tuotteista esittelypisteellä.

Keittiömestari Kalevi Lotta, toimii tällä hetkellä Kyyhkylän Kartanossa.

Lisäksi pääsimme maistelemaan Atria Oy syksyllä markkinoille tulevaa kasvisruokasarjaa Vegyu, sekä muita heidän kasvisruokatuotteitaan, joten nälkä ei päässyt yllättämään.

Aluepäällikkö Marketta Häkkinen, Atria Suomi Oy, esittelemässä uutuus tuotteita.

Tapahtumassa oli mukana Sirkkaa sopassa hanke http://www.xamk.fi/sirkkaasopassa, joten osallistujien oli mahdollisuus tutustua ja maistella sirkkoja sekä sirkkatuotteita.

 

Hankkeen järjestämät tilaisuudet kannatta hyödyntää

Veget ja hiilet haltuun pk –ruokapalveluyrityksissä -hankkeen tavoitteena on edistää vähähiilistä toimintaa Etelä-Savon alueen matkailu ja horeca-alan yrityksissä. Hanke on yrityksille avoin ja maksuton. Järjestettäviin koulutus/info tilaisuuksiin voivat yritykset osallistua sen mukaan, mikä aihealue heitä kiinnostaa ja on tärkeä. Tapahtumatarjonta jatkuu syksyllä.Tarkempaa tietoa hankkeesta ja materiaali kick off-tilaisuudesta löytyvät verkkosivulta www.xamk.fi/vegetjahiilet.

Veget ja hiilet haltuun pk- ruokapalveluyrityksissä hanke toteutetaan ajalla 1.1.2018-31.12.2019. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnoimaa hanketta rahoittaa, edellisen lisäksi Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

 

 

Projektipäällikkö

Merja Ylönen