Syksyn 2018 POLKU kansainväliseksi verkkokauppiaaksi -valmennus alkaa syyskuun lopulla. Verryttelin kuuntelemalla Jari Juslénin mainion webinaarin. Verkkokauppa syntyy nopeasti ja edullisesti.

Verkkokaupan perustamista ajatellaan helposti kovin vaikeana ja teknisenä suorituksena. Jari Juslén tiivisti verkkokaupan perustamisen askelet ja minimivaatimukset. Voit ostaa kaupan valmiina, tehdä kokonaan itse tai jotain tältä väliltä. Tämä esimerkki perustuu sille, että teet itse.

Tarvitset 6 asiaa

  • Palvelintilaa (esim. webhotelli)
  • WooCommerce -ohjelmiston (ilmainen verkkokauppaohjelmisto)
  • Ulkoasuteeman
  • WooCommerce-lisäosat
  • SSL-sertifikaatin
  • Työtä!
Verkkokaupan perustaminen on yksinkertaista, jos teet ainakin osan työstä itse.

Miksi näitä tarvitaan?

Ohjelmistopaketit tarvitsevat palvelintilaa. Jos on pieni verkkokauppa, niin jaettu palvelin voi riittää.

WooCommerce on suosittu avoimen lähdekoodin verkkokauppaohjelmisto. Se on osa WordPressin julkaisujärjestelmää, jonka voi ladata WordPress.org -sivuilta.

Ulkoasuteeman voit ladata ilmaiseksi tai ostaa lisenssin. Valmisteemoista on paljon tarjontaa. Teeman on oltava WooCommerce -yhteensopiva ja sen on toimittava hyvin erilaisissa päätelaitteissa.

Lisäosat ovat tarpeellisia, jotta esimerkiksi maksaminen verkkokaupassa olisi mahdollista. Operaattorin (Paytrail tms.) kanssa tehdään kauppiassopimus ja sitten lisäosa asennetaan.

SSL-sertifikaatti on välttämätön, koska esimerkiksi asiakastiedot on suojattava. Myös luottokortti-operaattori vaatii SSL-sertifikaatin. Google arvostaa (nostaa) suojattuja sivuja hakutuloksissa.

Kustannukset? Jos pystytät verkkokaupan itse ja maksat vuosimaksut webhotellista, SSL-sertifikaatista ja verkkomaksamisen käsittelyohjelmasta, niin halvimmillaan kustannukset ovat alle 300 € / 12 kk.

Tämä oli siis esimerkki siitä miten edullisesti verkkokaupan voi pystyttää. POLKU kansainväliseksi verkkokauppiaaksi -hankkeessa emme kuitenkaan suosi tai suosittele mitään tiettyä verkkokauppa-alustaa.

 

– Heli Aaltonen, yliopettaja, POLKU kansainväliseksi verkkokauppiaaksi -hanke