Kun Tuukkalan tila Mikkelin Ristiinassa luopui maitotaloudesta vuonna 2008, keskityttiin tarjoamaan kesäisin aamiaismajoitusta tilan pihapiirissä ja rakennettiin ekologisia hirsimökkejä vuokrattavaksi. Leena Valkosen työnkuva on muuttunut täydellisesti vuosien varrella. Eväitä omaan jaksamiseensa hän lähti hakemaan Time4Help-valmennuksesta.
Time4Help tarjoaa eteläsavolaisille 45-65 -vuotiaille naisyrittäjille ja asiantuntijoille mahdollisuuden koota omia pienryhmiä, joka määrittävät itse, minkälaista valmennusta halutaan. Hankkeen projektipäällikkö Kaija Villman etsii sitten asiantuntijoita, jotka pystyvät räätälöimään toivotunlaista valmennusta.
Leena Valkonen kuuli mahdollisuudesta Time4Help-hankkeesta, kun hänelle ennestään tuttu ristiinalainen kulttuurialan monitoiminainen Anne Mäkeläinen soitti. Monissa hankkeissa mukana ollut Valkonen oivalsi, että jaksaminen voisi olla yksi yhteisistä nimittäjistä ryhmäläisille.
On hyvä, että naisten kanssa pohditaan asioita.
”Ryhmässä syntyi nopeasti keskinäinen luottamus, kun jokainen kertoi omista asioistaan ja me muut kommentoimme. Pinnalle nousivat yksinyrittäjien haasteet eli mihin yksi ihminen voi revetä. Miten pitäisi markkinoida ja miten selvitään, kun haasteita tulee.”
Sieltä sai energiaa ja jaksamista.
Maitotilan emännästä digiosaajaksi
Leena Valkoselle yksi viime vuosien haasteista on ollut digitaalisuus eli miten markkinoida netissä, ylläpitää some-kanavia ja olla verkon välityksellä yhteydessä asiakkaisiin.
”Toisille se digitaalisuus voi olla luontaista. Minulle se on ollut kova haaste. Olen rimpuillut mukana ja hakenut hankkeista apua. Maitotilan tuotteita ei tarvinnut itse myydä eteenpäin, mutta nyt pitäisi olla koko ajan somettamassa. Kanavia on paljon ja aina pitäisi olla kehittämässä jotain uutta systeemiä.”
Valkoset ylläpitävät Facebook- ja Instagram-kanavia. Lisäksi he ylläpitävät omaa kotisivua ja hyödyntävät markkinoinnissa somea.
”Nykyään minun pitäisi olla some-persoona, markkinoija, kirjanpitäjä, siivooja ja asiakaspalvelija. Monitaituri. Onneksi huoltohommia tehdään yhdessä isännän kanssa.”
Digitaalisuus on kova haaste.
Omasta jaksamisesta huolta pitääkseen pariskunta keksi lyhentää asiakkaiden vastaanottoaikaa eli asiakkaiden odotetaan saapuvan iltakahdeksaan mennessä, kun aiemmin rajana oli iltayhdeksän.
”Sillä konstilla saimme lyhennettyä työviikkoamme seitsemällä tunnilla ja pääsemme rantasaunaan ajallaan. Saunominen on yksi henkireikämme. Nyt talvella olemme ottaneet tavaksi pelata mökillä saunaa lämmittäessä biljardia tunnin verran. Käymme myös syksyllä ja talvella reissuissa yksin ja erikseen. Talvella on helpompi rentoutua, ja silloin tarvitsen pidemmät unet, ainakin kahdeksan tuntia on saatava nukuttua.”
Matkailutilan arkeen kuuluu, että etenkin kesäisin pihassa pyörähtelee asiakkaita. Heitä varten on kesällä pihassa kanoja ja lampaita. Talvella aamiaismajoituksessa on pidempiaikaisia asiakkaita, joille ei yleensä tarjota aamiaista.
”Olemme tottuneet, että elämä on nyt tätä ja vieraita käy. Talvella on väljempää, mutta kesällä on päivystettävä ympäri vuorokauden. Yleensä kyllä pyydämme asiakkaita, että he soittaisivat, koska ovat tulossa.”
Valkoset vuokraavat asiakkaille liinavaatteet, ja asiakkaat voivat ostaa mökin loppusiivouksen. Liinavaatteiden huolto on ulkoistettu lähipesulalle, mutta loppusiivoukset Leena Valkonen hoitaa itse.
Vastuullisuudesta pidetään kiinni
Valkoset saivat aikoinaan ensimmäisenä alueen maaseudun majoituskohteena Green Key- ja STF-sertifikaatit, jotka kertovat, että vastuullisuus näkyy kaikissa ratkaisuissa. Huvilat on rakennettu paikallisista hirsistä, maalämpö lämmittää rakennukset, sähkö on ekosähköä ja jätteet lajitellaan ja kompostoidaan. Asiakkaille on myös suunniteltu pyöräreittejä, joita voi kulkea sähköpyörillä. Vuokrattavana on myös sähköperämoottoreita.
Hiilikompensaation laskemiseen tarvitaan apua.
”Meillä myös sosiaalinen vastuullisuus otetaan tosissaan. Meillä ei syrjitä ketään ja kuulumme Sateenkaariystävällinen Suomi -yhteisöön.”
Uusien palvelujen kehittämistä pohditaan koko ajan. Time4Help-hankkeesta löytyi valmentaja Pekka Krookin kautta myös uusi yhteys Sauna Finland -verkostoon, mikä olikin luontevaa, sillä Valkoisilta löytyy erilaisia saunoja, myös aito savusauna.
Hankkeista tulee aina uutta juttua.
”Olisi hienoa hyödyntää saunomista ja luonnonyrttejä jollain tavalla. Tarjolla voisi olla vaikka itse tehtyjä jalkakylpy-yrttilajitelmia ja hunajakuorintaa. Time4Help-verkostossa Valkean talon Lipsasen Seijalla on sellaista ammattitaitoa, jota voisi tässä hyödyntää. Voitaisiin tarjota naisryhmille virkistyspäiviä, joiden aikana voisi tehdä jotain yhdessä. Tällaisen ideaa sain Time4Help-tapaamisten aikana.”
Leena Valkosen Time4Help-ryhmässä oli mukana myös ristiinalaisessa Kesäravintola Kallioniemessä risteily-, majoitus- ja ravitsemuspalveluja miehensä kanssa kehittävä Irina Ravantti. Valkoset ovat sisällyttäneet pyöräilyreittien kohteeksi Kallioniemen, jossa asiakkaille suositellaan ruokailua ja risteilyjä Astuvansalmen kalliomaalauksille.
Tästä on virinnyt uutta yhteistyötäkin.
Uusien verkostojen ja yhteismarkkinoinnin lisäksi Leena Valkonen arvostaa etenkin Time4Help-ryhmässä syntynyttä voimaannuttavaa energiaa.
”Jokainen tapaaminen oli tosi voimaannuttava. Asiantuntijoilta tuli ideoita siitä, miten erilaisia asioita voisi saada aikaiseksi. Ryhmä antoi energiaa ja auttoi jaksamaan.”
Teksti, kuva ja videoleikkeet: Päivi Kapiainen-Heiskanen