Toimin Bridging- hankkeessa digiasiantuntijana ja pyrin tuomaan kehittämiseen uusia kulmia viestinnän keinoin. Hankkeessa hyödynnetään visuaalisuutta ja digitaalisuutta kehitysvammaisten osallistamisen työkaluina työpajoissa, sekä yleisesti hankkeen viestinnässä eri tahoille. Digitaalisen viestinnän keinoin halutaan levittää myös tietoutta vammaisten kansalaisuudesta ja osallisuudesta.

Miksi videoita?

Nykyisessä viestien sekamelskassa, videoiden avulla on helpompi erottua. Visuaalisilla keinoilla voidaan vangita katsojan huomio ja tuottaa elämyksellisempiä sisältöjä erilaisiin materiaaleihin. Visuaalisuutta voidaan hyödyntää työkaluna asioista ja tunnelmista kertomiseen.

Videoita suunnitellessa on tärkeää pitää mielessä, kenelle video tehdään, mihin kanavaan video on tarkoitettu ja mitä videolla halutaan saavuttaa. Tämä auttaa sisällön suunnittelussa ja tekniikan valinnassa sekä tekee tuotannosta resurssitehokasta.

Bridging- hankkeessa kuvataan erilaisia videoita, jotka tutkivat kehitysvammaisten kansalaisuuden ja osallisuuden teemaa. Videotarinoilla saadaan kehitysvammaisten oma ääni kuuluviin, joka on yksi hankkeen tavoitteista.

Mobiililaitteet videotuotannossa

Hankkeen työpajoja varten hankimme taulutietokoneen, jota voimme hyödyntää hankkeen aikana kehitysvammaisten kanssa. Pajalaiset saavat käyttää laitetta muun muassa videoiden kuvaamiseen työpajoissa. Taulutietokone on kännykkää helpompi käyttää suuren näyttönsä ansiosta. Päädyimme Applen käyttöjärjestelmään, koska se tuntui helpoimmalta operoida ja sille oli olemassa ilmainen videoiden editointiohjelma, jota halusimme hyödyntää projektin aikana.

Mobiililaitteiden kamerat ja ohjelmistot ovat kehittyneet vauhdilla ja tämän vuoksi kynnys kuvaamiseen ja videoiden tekemiseen on madaltunut. Materiaalien tuottaminen onnistuu monelta hanketoimijaltakin itsenäisesti. Sisällöllisesti hyvin suunniteltu kuvaaminen voi olla hankevideoissa tärkeämpää kuin ammattimaisella kameralla kuvattu jälki. Bridging- hankkeen projektipäällikkö Henna Raikaslehto kuvasi toimintakeskusvideoita omalla kännykällään. Bridgingiin tehdyissä toimintakeskus- videoissa pyritään näyttämään kehitysvammaisille järjestettyä päivätoimintaa eri kohderyhmille.

 

 

Toimintakeskusvideoiden puhe äänitettiin jälkeenpäin iPhonelle Roden VideoMic Me L-mikrofonilla. Äänitystä varten puhelimeen tuli ladata Roden Reporter-ohjelma. Roden suuntaava mikki poimii ääntä kapeammalta alalta kuin tabletin oma mikki, jolloin sivusta tulevat hälyäänet jäävät ulkopuolelle. Videoon lisätty kertojan ääni eli voice over, tukee kerrontaa erityisesti silloin, jos videolle tallentuneessa äänessä on puutteita. Äänet, videot, valokuvat leikattiin yhteen Premiere– ohjelmalla, joka on maksullinen videoiden editointiohjelma.

Videoiden kuvaamiseen mobiililaitteilla on olemassa myös monenlaisia kuvausta helpottavia apuvälineitä. Kännykän kuvaa voi vakauttaa muun muassa gimbaalin, jalustan tai selfiestickin avulla.

Videoiden editointiohjelmat

Videoiden editointiin on tarjolla myös ilmaisia editointiohjelmia, niin mobiili- kuin desktop-käyttöönkin. Applen oma iMovie on helppokäyttöinen ilmainen sovellus uusille Applen laitteille. Se toimii mobiilissa, sekä desktopissa. Inshot on ilmainen mobiilivideoeditori Applelle ja Androidille ja siitä löytyy muun muassa monenlaisia hauskoja filttereitä kuvaan. Filmr on myös helppo ja monipuolinen sovellus kännykkävideoihin. Sillä voit editoida pystyvideoita esimerkiksi Instagramiin. Miinuksena tällä sovelluksella ilmaisiin sovelluksiin verrattuna on hinta (2,99e viikossa), jolla vapautat käyttöösi värifiltterit ja muut efektit. Apple Clipsiä voit käyttää ilmaiseksi Applen laitteissa. Se on helppo ja hauska ohjelma, jolla voit lisätä kuvaan musiikin, filtterit, emojit, tarrat ja tekstit. Clips ei kuitenkaan ole varsinainen editointiohjelma. Maksullinen (n. 30e) mobiilieditori videoille on LumaFusion, joka on ammattimainen videoeditori mobiilikäyttöön. Ohjelmassa voit hyödyntää useita videoraitoja, editoida ääntä keyframien avulla, nopeuttaa kuvaa ja luoda projekteja erilaisissa formaateissa.

Kännykkävideoita ammattimaisempi Da Vinci Resolve on indie-elokuvantekijöiden suosima ilmainen editointiohjelma desktopiin. Sen käyttäminen vaatii kuitenkin jo hieman perehtymistä.

Mobiilikäyttöisiä editointiohjelmia videolle löytyy monenlaisia, mutta kannattaako mobiilissa editointi? Usein sovellusten toiminnot ovat desktopissa monipuolisempia ja isolta ruudulla leikkaaminen on helpompaa kuin kosketusnäytöllä tai pienen ruudun avulla operoiminen. Vaikka kuvaaminen voi olla helpompaa kevyen kaluston avulla, editoimisen kannalta voi olla näppärämpää pysytellä desktop-ohjelmissa.

Muistilista hankevideoiden tuotantoon

  • Mieti videon kohderyhmä ja kanava ja suunnittele videon sisältö kohderyhmälle
  • Suunnittele sisältö napakaksi ja kysy itseltäsi, minkä mittaisia videoita itse jaksat katsoa?
  • Jokaisella kuvalla videossa on merkitys. Leikkaa videoon clippejä, jotka kertovat jotain olennaista asiastasi.
  • Kysy kuvausluvat ennakkoon, sovi aikataulut hyvin, kunnioita tekijänoikeuksia ja hyviä tapoja.
  • Muista hankkeen rahoittajien ja toimijoiden logot 😊

 

Marianne Heikkinen/ TKI-asiantuntija

Bridging- Vammaisten kansalaisuus ja työllisyyden uudet mahdollisuudet