Videotaiderata – iloa ja valoa arkeen mediataidetapahtuma järjestettiin Ruokolahdella 9.9.2020. Järjestelyihin osallistui Ruokolahden päiväkoti sekä MLL Ruokolahden paikallisyhdistys. Videotaideradan suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Mediatoimisto Ikimedia, joka oli loihtinut tapahtumaan neljä erilaista kuvauspistettä tehtävineen. Kuvauspisteet sijoitettiin Ruokolahden koulun ulkoalueille ja onneksi sää suosi tapahtumaa. Videotaideradan pisteillä oli apukäsinä päiväkodin henkilöstöä. MLL vastasi eväspisteestä ja yksi päiväkodin työntekijöistä piti pihalla myös temppurataa, joka toi tapahtumaan lisää liikettä ja yhteistä tekemistä perheille.

MLL pisteeltä sai evästä ja lisätietoa yhdistyksen toiminnasta. Kuva: Tanja Mäkelä.
Päiväkodin työntekijä veti temppurataa, joka sisälsi muun muassa tasapainottelutehtäviä lapsille ja vanhemmille. Kuva: Tiina Ikkonen

Idea tapahtuman aiheesta tuli päiväkodilta: Koska käytämme joka tapauksessa älylaitteita, löytäisimmekö tavan hyödyntää laitteita perheiden yhteiseen tekemiseen? Tätä ajatusta työstimme yhteisessä suunnittelupalaverissa alkuvuodesta. Mediataiteen teema oli myös oiva lisä taidetapahtumiemme sarjaan. Niinpä päädyimme tapahtumaan, jossa perheet tulisivat tekemään omia taidevideoita. Idea videotehtävien tekemiseen rastimuotoisena, tuli Mediatoimisto Ikimedialta ja se toimi piha-alueella hyvin. Koska rasteja oli useita, ei tehtäviä tehdessä syntynyt ruuhkaa ja turvaväleistäkin oli helppo huolehtia.

Videotaideradan tehtävät sijoitettiin koulun pihalle. Kuva: Tiina Ikkonen

Neljä rastia sisälsi seuraavia tehtäviä: varjokuvat, ääni- ja musisointikokeilut, hidastetun videon kuvaaminen vesielementtiä hyödyntämällä sekä oman leikillisen näytelmän tai elokuvan kuvaaminen rekvisiittaa ja nallehahmoja käyttäen. Monille vanhemmille hidastetun videon kuvaaminen oli uutta ja innostavaa. Nalle-elokuvat taisivat nousta lasten suosikeiksi. Myös henkilöstö sai rasteilta vinkkejä päiväkodin arjessa hyödynnettäväksi. Videorata houkutteli osallistujiksi myös koululaisia ja nuoria.

Hidastettuja videoita kuvattiin vesileikkejä hyödyntämällä. Kuva: Tanja Mäkelä

Tapahtumassa vieraili reilu 40 kävijää iltapäivän aikana non-stop-periaatteella. Koulun piha toimikin hyvänä tapahtumapaikkana, sillä ympäristössä liikkui jo valmiiksi paljon ihmisiä ja se näyttäytyi keskeisenä, yhteisöllisenä ja eri-ikäisiä ihmisiä kokoavana keskuksena. Tapahtumaa järjestäessä onkin hyvä myös miettiä paikan tarjoamia mahdollisuuksia ja merkitystä. Kokonaisuutena videotaiderata-tapahtuma oli onnistunut ja mielenkiintoinen kokeilu lapsen ja vanhemman yhteisestä tekemisestä älypuhelinta käyttäen.

 

Kirjoitti,

Tiina | Muotoilija AMK, TKI-asiantuntija