Luovia ja pelillisiä menetelmiä – liikuntatehtävien muodossa

 

Peliklaani- hanke, yhteistyössä Mikkelin Nuorten työpajan kanssa, järjestää Viikkoliikunta- valmennuksia keväällä 2021. Mikkelin Nuorten työpaja on tarkoitettu 17–29-vuotiaille koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville nuorille. Työpajan perustehtävä on nuorten toimintakyvyn, koulutus- ja työelämävalmiuksien parantaminen. Työpajalla on viisi eri työpajaosastoa ja nettiopintopiste. Vallitsevan tilanteen vuoksi Viikkoliikunnan valmennukset toteutetaan Discordissa, mikä on kohderyhmälle toimiva alusta. Discord mahdollistaa monipuolisen vuorovaikutuksen ja on nimenomaan peliharrastajien suosima keskustelualusta.

 

Kuvakävely

Keskiviikkona 24.2.2021 Peliklaanilaiset vetivät ensimmäistä Viikkoliikunta- valmennusta Työpajoilla Discordissa. Itse olin kuulolla työharjoitteluni puitteissa ja itseasiassa ensimmäistä kertaa kyseisellä alustalla. Tämän viikon aiheena oli Kuvakävely. Nuorille annettiin tehtävänanto, jonka jälkeen jokainen lähtisi itsenäisesti tekemään kuvakävelyä. Kuvatehtävien tarkoituksena oli tutkailla omaa ympäristöä, leikkimielisellä asenteella. Kuvatehtäviä annettiin yhteensä kahdeksan. Viikkoliikunta- tehtävä tuli aloittaa astumalla ulos ja kuvata ensimmäinen näkymä, käyttäen hyödyksi erilaisia kuvakulmia. Toinen kuva tuli ottaa 100 askeleen jälkeen, jostain itseä kiinnostavasta asiasta. Tämän jälkeen tuli jatkaa kävelyä ja ottaa erilaisia kuvia, muun muassa epätarkka kuva, kuva jostain pinnasta ja jokin yksityiskohtainen kuva. Tehtävät sai suorittaa omassakin järjestyksessä ja lopuksi kuvat tuli lähettää ohjaajalle. Kaikkia kuvia ei ollut tarkoitus lähettää, vaan valita otoksistaan 3–5. Kuvat tuli liittää myös nuorten omiin päiväkirjoihin, joita he täyttävät työpajoista. Saimme luvan käyttää muutamia otoksia tähän blogiin. Alla olevat otokset ovat Jennan kuvakävelyn varrelta.

 

 

Lumihahmoilua

Keskiviikkona 3.3.2021 oli tämän kevään toinen Viikkoliikunta- valmennus. Tehtävänä oli tällä kertaa Lumihahmo– haaste, jossa tarvitaan leikkimielisyyttä ja luovuutta. Itse jopa hieman epäilin, että näinköhän nuoret kehtaavat lähteä ulos tekemään lumihahmoja. Väärässä olin, sillä hahmokuvia alkoi tulla Discordissa tekstialustalle hyvinkin pian. Annoin vaikuttaa epäileviin ajatuksiini sen, miten ehkä olisin itse nuorempana tällaiseen suhtautunut. Kerrottakoon tässä välissä, että olen 33-vuotias ja nykyään leikkimielisyys saa näkyä, vaikka naapureillekin. Pitäisi jo osata jättää pois turhat oletukset ja olla aina avoimin, ja hieman tyhjin mielin.

Lumihahmo- haasteen tehtävänanossa opastettiin nuoria menemään ulos ja etsimään sopiva paikka omalle tulevalle luomukselle. Hahmon sai toteuttaa omalla tyylillä, hyödyntäen myös esimerkiksi luonnonmateriaalia. Hahmosta piti ottaa kuva ja lähettää tehtävän ohjaajalle. Kuva tuli liittää myös nuorten omiin päiväkirjoihin. Kuvia tuli pian alustalle muutamia ja luovuus kukoisti; aivan mahtavaa. Saimme Lumihahmo- haasteenkin kuvia käytettäväksi ja alla niistä muutama.

 

 

Nuorille on annettava valinnanvaraa, jotta ei täysin jouduta epämukavuusalueelle.

 

Videokävely

Keskiviikkona 10.3.2021 Viikkoliikunnassa nuoret lähtivät ulos kuvaamaan lyhyitä videopätkiä; tehtävänimenä Videokävely. Tarkoitus oli lähteä omaan lähiympäristöön, tutulle ja rauhalliselle reitille. Tehtävänannossa annettiin vapaus kuvata lyhyt video, omalla tyylillä. Luovuutta sai siis käyttää. Kylmä ilma ei mielestäni vaikuttanut nuorten motivaatioon. Videoita sai lähettää Discordin kautta tai suoraan omalle ohjaajalleen. Useammasta videopätkästä editoitu, rentouttavan musiikin kera. Videossa näkyy polkuja, puita ja hankia. Aurinkoisia ja talvisia maisemia, nuorten näkökulmasta. Editoidun videon tunnelma on rauhoittava, toiveikas ja hieman myös jännittävä. Katso ja nauti!

 

 

Itse olen nyt seurannut kolmesti Viikkoliikunta- valmennusta. Nuoret ovat lähteneet tehtäviin mukaan innokkaasti. Selkeät tehtävänannot ja ohjaajien ammattimainen ote on mielestäni todella isossa roolissa, kun on kyse nuorten osallistamisesta. Nuoret ovat saaneet vapaasti kommentoida alustalla tehtäviä, ja he ovatkin olleet mielestäni aktiivisia. Peliklaani- hankkeen tarkoitus on osallistaa luovilla ja pelillisillä menetelmillä, ja tämä on selkeästi nuorille osuva periaate. Tässä tapauksessa varsinkin kohderyhmää eli nuoria on osattu kohdata ja lähestyä oikealla tavalla, nuorten tavalla. Itsellä on vähän tai oikeastaan olematon kokemus nuorten kanssa työskentelyssä, mutta olenkin mielelläni taustalla seuraamassa ja havainnoimassa, kuten palvelumuotoilijan tuleekin tehdä. Ammattitaitoa ja pedagogisia taitoja löytyy onneksi rutkasti Peliklaanin työntekijöiltä, joilta olenkin harjoittelussani oppimassa. Keskustelin blogini kirjoituksen yhteydessä Peliklaanin TKI-asiantuntijan Paula Myöhäsen kanssa, ja hän osasi hyvin sanoittaa ohjaustyötä. ”Viikkoliikunnassa, kuten muissakin valmennuksissa, ohjaajan tarkoitus on innostaa nuoria. Nuorille on annettava valinnanvaraa, jotta ei täysin jouduta epämukavuusalueelle. Annetut tehtävät tulee olla toteutettavissa itsenäisesti ja toteutusmahdollisuuksia on hyvä antaa monia. Leikkimielisyys on hyvä pitää mukana, ettei mene liian vakavaksi.”

 

Eeva Hammar

Palvelumuotoilun opiskelija ja työharjoittelussa Peliklaani- hankkeessa