Kun mieli kaipaa irtiottoa, mutta koronapandemian aiheuttamat rajoitukset pakottavat jäämään kotiin on virtuaalimatkailu kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Kymenlaakson matkailun digiloikka -hankkeessa testattiin live virtuaaliopastusta matkailijan näkökulmasta ja samalla tutustuttiin livekierrosten tekniseen toteutukseen.

Tunnin opastettu kierros Lissabonin keskustassa varattiin ja maksettiin toursbylocals.com -sivuston kautta. Varausta ennen olimme vaihtaneet muutaman viestin opastuksen soveltuvuudesta hankkeen tarpeisiin. Kierros toteutettiin Highfive -videokonferenssiohjelmalla, jota opas käytti puhelimellaan. Apunaan oppaalla oli selfiekeppi sekä kuulokkeet. Virtuaalisen opastuksen järjestämiseen tarvittavat välineet ovat siis varsin tavanomaiset ja edullisesti hankittavissa. Käytännössä mikä tahansa videokokousalusta sopii myös opastukseen. Oppaan näkemyksen mukaan tärkeää on, että käytettävän laitteen internet-yhteys on mahdollisimman hyvä. Kierroksen aikana yhteys katkesi kertaalleen, mutta opas sai osallistujat nopeasti takaisin linjoille. Ohjeistus tällaisten tilanteiden varalle oli annettu etukäteen ja osasimme siis odottaa yhteyden palauttamista. Kierroksen aikana opas kirjoitti videokokouksen chattiin mm. paikkojen nimet ja muut paikalliset termit. Chattia käytettiin kierroksen aikana myös muuhun kommunikointiin. Opastuskierros aloitettiin ja päätettiin niin, että myös osallistujilla oli videokuva ja mikrofonit päällä, mutta kierroksen aikana keskityttiin kuuntelemaan opasta ja katselemaan Lissabonin näkymiä.

Live virtuaaliopastus Lissabon
Näkymä Alfamasta Tajo-joelle.

Virtuaalinen opastettu kaupunkikierros on kokemuksena aivan eri tasoa, kuin luentomaisena esityksenä toteutetut virtuaalimatkat. Matkailijoina pääsimme live-opastuksen avulla virtuaalisesti kiertämään Lissabonissa kävellen ja raitiovaunulla, kuulimme kapeiden kujien ääniä ja hämmästelimme raitiovaunun kyytiin pummilla pyrkineitä koulupoikia. Kierroksen lopuksi pääsimme oppaan mukana Pastelaria Alcôaan nauttimaan Pastel de Nata -leivoksia.

Videokokousalustan avulla järjestettävä opastus tarjoaa matkailijalle kotisohvalla koettavia matkailukokemuksia. Matkailualan toimijoille virtuaalimatkat ja -opastukset puolestaan tarjoavat ansaintamahdollisuuksia, jotka voivat parhaimmillaan johtaa matkailijan kohteessa vierailuun vielä toistamiseen – ja silloin ihan perinteisestipaikan päällä.

Virtuaalimatka Lissaboniin osaavan oppaan johdolla oli erittäin positiivinen kokemus. Mieleen jäi vahva halu palata tutustumaan kaupunkiin tarkemmin sitten, kun matkailu on taas mahdollista, sekä ajatus lähteä toistekin virtuaalimatkalle. Opastuksen tekninen toteutus oli helppokäyttöinen ja toimiva.

 

Koulutusta virtuaaliopastuksiin

Virtuaalielämyksillä kohti parempaa asiakaskokemusta -hankkeessa on suunnitteilla virtuaaliopastuskoulutusta keväälle 2021. Jätäthän yhteystietosi alla olevan linkin kautta, mikäli virtuaalisten opastusten tekeminen kiinnostaa.

Kerro kiinnostuksestasi ja tarpeistasi täällä!