Yhessä!-hankkeen oppilaitosnuorisotyössä on havaittu toisen asteen opiskelijoiden kaipaavan tukea ja ohjausta arjenhallinnan taidoissa. Yhteistyöoppilaitoksista on esimerkiksi kerrottu, että osa nuorista jättää aamupalan syömättä. Aamupäivän opiskelu ei suju, kun verensokeri on alhaalla, aivot kaipaavat glukoosia ja nälkä kurnii vatsassa. Hanke halusi myös palkita aktiiviset, yhteisöllistä kouluympäristöä edistäneet nuoret tarjoamalla elämän perustaitojen opettelua ruuanlaiton merkeissä. Nuoret kutsuttiin Martat ry:n ohjaamiin Kokkisota-tilaisuuksiin. Tiistaina 26.11.2019 kokkailemaan pääsivät Samiedun tutorit ja keskiviikkona 27.11.2019 Savonlinnan lyseon lukion Yeesaamo-nuoret.

Pannukakkuja eri täytteillä

Savonlinnan seudun aktiivinen Martta Hellevi Kokkonen opasti nuoremmille kuulijoilleen, kuinka pannukakkuja tehdään. Sukupolvien välinen vuorovaikutus huokui molemminpuolista kunnioitusta. Opiskelijat saivat käytännönläheisiä vinkkejä esimerkiksi siihen, kuinka pannaritaikinasta saa paakut pois. Hellevi esitti ainesosien mittasuhteet selkeästi; jauhoja puolet nesteen määrästä. Oli yllättävää, kuinka monenlaisia täytteitä pannukakkuihin voi valmistaa: niitä kuorrutettiin kinuskilla ja hedelmillä, kinkulla, juustolla ja chilillä, valkokaalia ja porkkanoita unohtamatta. Suolaiset ja makeat taidonnäytteet hävisivät kokkaajien suihin yhdessä aterioiden. Kisassa kiinnitettiin huomiota maun lisäksi pannukakkujen ulkonäköön. Herkullinen, siisti ja kaunis annos voidaan rakentaa monella tavalla. Palkintoja riitti kaikille, eikä nuoria tarvinnut suotta kiitellä aktiivisuudesta, hyvästä työstä ja esimerkillisestä käytöksestä. Jopa tiskit hoituivat mukisematta.

Kaikilla ei ole elämisen perustaitoja

Opiskelijabudjetilla eläminen ja yksinkertaisten, mutta herkullisten ruokien valmistus ei ole kaikilla opiskelijoilla hallussa. Opintotuen pitäisi riittää koko kuukauden tarpeisiin eikä kukaan jaksa aina syödä kaurapuuroa. Ei ihme, että Marttojen opastusta pidettiin hyödyllisenä. Osallistujapalautteen perusteella lähes kaikki Kokkisota-iltapäiviin osallistuneet nuoret saivat konkreettisia vinkkejä arkeensa. Koulupäivästä tuli mukavampi ja monen nuoren kontaktit toisiin nuoriin lisääntyivät. Kuten eräs palautteen antaja totesi: oli oikein mukavaa. Samaa mieltä olivat muutkin opiskelijat: kaikki oli mukavaa, oikein hyvin suunniteltu ja toteutettu tilaisuus. Lähes kaikki haluaisivat osallistua vastaavaan toimintaan jatkossakin ja vastaavaa toimintaa toivottiin omaan oppilaitokseen koulupäivän aikana. Yhessä!-tiimissä huomasimme jälleen, kuinka kipeästi nuoret tarvitsevat yhteisöllistä toimintaa osaksi koulun tavallista arkea.

Kirjoita kommentti

*