Pojat lukevat pojille -toimintaa toteutettiin Mikkelissä jo toista kertaa Yhessä! – hankkeen tiimoilta. Päämajakoulun ekaluokkalaisille olivat joulukuussa lukemassa Mikkelin lukion abiturientit. Lukukertoja oli kaksi ja molemmilla kerroilla hankkeen koulujeesarit vierailivat abien kanssa alakoululaisten luona. Abiturientit olivat valinneet luettavaksi kirjoja, jotka olivat heitä itseään innostaneet lapsena lukemaan. Kirjojen valinnassa oli auttanut kaupunginkirjaston henkilökunta. Toimintamallin on alun perin kehittänyt Kainuun ammattiopiston äidinkielen lehtori Anu Vartiainen.

Lukutaito on viime aikoina ollut usein esillä yhteiskunnallisessa puheessa. Poikien lukemiseen on erityisesti kiinnitetty huomiota. Pojat lukee pojille -toiminnalla sekä esimerkiksi lukemisen unelmavuodella yritetään edistää poikien lukuintoa ja -taitoa. Mallin ottaminen isommista pojista ja yhdessä lukeminen tekevät lukemisesta ehkä mielekkäämpää ja motivoivampaa. Motivoiminen lukemiseen tapahtuu miellyttävän tilanteen luomisella ja poistamalla ympäristöstä häiriötekijät, jotta keskittyminen olisi helpompaa.

Lukeminen oli isojen sekä pienempien poikien mielestä hauskaa, erilaista ja jännittävää. Ekaluokkalaisten opettaja Outi Kunnamo kertoi, että toimintaa oli ensimmäisen kerran jälkeen odotettu innolla ja se näkyi myös lapsissa. Itse lukutilanteessa kuitenkin rauhallinen ilmapiiri jokaisen omassa lukutilassa oli huomattavissa ja lukemiseen keskityttiin ja kirjan satuihin ja tarinoiden maailmaan uppouduttiin. Yhteistyön lisääminen koulujen välille esimerkiksi lukutoiminnan osalta olisi hyödyttävää molemmille osapuolille ja mahdollisesti uusi mielekäs tapa opetella lukemista sekä yhteistyötaitoja. Esimerkiksi lukupäiviä ja pojat lukevat pojille -toimintaa voisi jatkaa ja nivottaa koulujen sisäisiin toimintamalleihin.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Yle Mikkeli, uutinen Pojat lukevat pojille- toiminnan jalkauttamisesta Mikkeliin: https://yle.fi/uutiset/3-11004716
Yle Uutiset, Pojat lukevat pojille- toiminnan kehittäjästä Anu Vartiaisesta: https://yle.fi/uutiset/3-10634964
10 syytä lukea lapselle: https://www.satakieliohjelma.fi/wp-content/uploads/2017/02/10-syyta-lukea-printattava-A4.pdf

Mukana olleena  muistiin kirjasi koulujeesari Sallanoora Paajanen.

Kirjoita kommentti

*