Toukokuun alkupuolella järjestettiin Future Proof -ennakointikoulutuksen viimeinen tapaaminen. 

Ennen kahvipöytään käymistä ja lyhyttä osallistujien esittelykierrosta tilaisuuden isäntä, Kotka Steam Breweryn toimitusjohtaja Kari-Jukka Koivistoinen maistatteli osallistujilla yrityksen uusinta, lähiaikoina lanseerattavaa tuotetta sen syntyhistoriasta kertovan lyhyen tarinan säestämänä. Panimon historiallisesta sijainnista inspiraationsa saanut ”Samppanja Pils”  kirvoitti niin olutfriikin kuin ei-niin-suuren-oluenystävänkin yllättyneen positiiviset kommentit. 

Tämä työpaja toteutettiin osallistuneiden yritysten aloitteesta, koska yrittäjät kokivat kurssin herättämien kysymysten ja vastausten ”vertaisarvioinnin” sekä verkostoitumisen mahdollisuuden koulutuksen oleelliseksi anniksi. 

Oppeja hyödyntäen eteenpäin

 

Päivän teemana oli keveiden ideointi- ja analyysitehtävien avulla pohtia koulutuksen aikana saatuja oppeja. Yhtäältä arvioida koulutuksen sisältöjä ja sen osallistujille tuomaa uutta osaamista. Toisaalta määritellä oman työn ja yrityksen ennakointiin ja tulevaisuusorientaatioon vaikuttavia tekijöitä nyt ja tulevaisuudessa sekä pohtia ja avata muille osallistujille kurssin oppien tuottamaa mielikuvaa itsestä ennakoijana. 

Lego Serious Play viritti osallistujat leikkimieliseen kisailuun

 

Lämmittelytehtävä oli puettu ryhmäkilpailun muotoon, joka tietysti lisäsi mukavasti paineita tehtävän suorittamiseen annetun yhden minuutin aikaraamin lisäksi. Jatkossa tehtävät tehtiin yksilöinä, mutta ”avauskilpailu” oli tehnyt tehtävänsä ja tunnelma pysyi koko ajan positiivisen haastavana. Joidenkin osatehtävien tuotosten kanssakilpailijoissa herättämät yllättävätkin näkökulmat avasivat hyvin intuition merkitystä ja vaikutusta ongelmanratkaisutilanteessa. 

Vaikka tämä työpaja oli yhteisen Future Proof-ennakointimatkamme päätöstilaisuus, niin yritysten näkökulmasta tietoinen ja systemaattinen ennakoinnin työkalujen hyödyntäminen ja päivittäminen esim. kesäkuussa julkaistavan, Xamk:n ”Ennakoinnin perusteet yrityksille”-mikrokurssin avulla on vasta alkamassa. 

Ei ennakointi tähän pääty

 

Ennen tilaisuuden päätöstä osallistujille jaettiin vielä diplomit sekä trendikortit, joissa koulutuksen aikana esiin nousseita, kutakin yritystä kiinnostavia muutosilmiöitä havainnollistetaan sanoin ja kuvin sekä niiden oheen ”kotitehtäväksi” yrityksen omaan toimintaan valmis korttipohja. 

Projektipäällikkö Kati päätti tilaisuuden kiittäen sekä osallistuneita yrityksiä että isäntää antoisasta iltapäivästä kotkalaisessa kulttuurimiljöössä. 

 

Kirjoittaja:

Jan Kettula, TKI-asiantuntija

Future Proof Kymenlaakso -hanke