Mitä on yhteiskehittäminen?

Aikamme yksi ominaispiirre on kärsimättömyys, kaiken pitää tapahtua heti. Jo tunnin vasteaika esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on pitkä. Vauhti on niin nopeaa, ettei yksin ei enää yksinkertaisesti ehdi kehittää vaan tarvitaan vipuvartta ja yhteistoimintaa. Yksin ei keksitä kaikkea, mutta kaikki yhdessä voivat keksiä yhden asian, joka toteutuessaan muuttaa maailmaa, tai ainakin yhtä yritystä.

Yhteiskehittäminen on nimensä mukaisesti asioiden kehittämistä yhdessä ja tarkoittaa luomisen toteuttamista vuorovaikutteisesti – ei yksisuuntaisesti*. Toisin sanoen yhdessä muiden yrittäjien, asiantuntijoiden, asiakkaiden jne. kanssa.

Miksi yhteiskehittämistä kannattaa käyttää juuri liiketoiminnan kehittämisessä?

Yhteiskehittämisessä päästään pois asetelmasta, jossa yritys miettii itse, mikä voisi olla hyvä tuote tai palvelu asiakkaille. Tilanne kääntyy toisin päin, asiakkaasta, kuluttajasta, sinusta, tulee tuote- ja palvelukehityksen keskipiste. Näin ollen tuote tai palvelu on jo ennen suunnittelua, lanseeraamisesta puhumattakaan todettu markkinapotentiaalia omaavaksi. Lisäksi yksin ja jopa oman organisaationkin sisällä ideointi muuttuu helposti kapeakatseiseksi. Yhdessä erilaisista taustoista tulevien kanssa ideoidessa aihiot saavat uusia ulottuvuuksia ja ”lähtevät lentoon”.

Miten pääsen kokeilemaan yhteiskehittämistä oman yritykseni tarpeisiin?

Yhteiskehittäminen on Xamkilla yksi vahvoista osaamisalueista ja siihen löytyykin talosta vankkaa tietämystä ja kokemusta (katso lisätietoja täältä). Lisäksi MikroX -hankkeen ja MicroENTRE® -yritysverkoston puitteissa toteutettavat teema- ja ydinryhmät tarjoavat erinomaisen alustan ja verkoston liiketoimintasi haasteiden yhteiskehittämiseen eli kehittämiseen yhdessä. Kuvittele tilanne, jossa sinun määrittelemääsi liiketoiminnan haastetta saapuu yhteiskehittämään 10 muuta eri aloilla toimivaa yritystä. Vanhan sanonnan mukaisesti ”viisaat päät lyödään yhteen” kerran kuukaudessa kahdeksi tunniksi kerrallaan yhteisen haasteen ratkaisemiseksi.

Ydin- ja teemaryhmistä saat lisätietoa santeri.halonen@oulu.fi tai tommi.kuukkanen@xamk.fi ja www.microentre.fi. Parhaassa tapauksessa saat yhteisestä kehittämisestä löytyneiden uusien ideoiden lisäksi myös uusia tuttuja (verkostoa), joiden kanssa voit jatkaa kehittämistä, jakaa ideoita ja kokemuksia sekä jeesata puolin ja toisin. Haluaisitko sinä olla mukana?

Loppurohkaisuksi meille kaikille

Ei niin pahaa, ettei siinä olisi aina jotain hyvääkin. Kaikessa ankeudessaan Koronakriisi on tuonut meidät tilanteeseen, jossa monia totuttuja toimintatapoja ollut pakko muuttaa. Tämä on vienyt meidät miettimään digitaalisuutta, liiketoimintaamme ja myös ihmis- ja verkostosuhteitamme uudesta näkökulmasta. Käytetään siis käsillä oleva aika fiksusti, kehittäen mitä kehitettävissä on. Näin pääsemme nopeasti liikkeelle, kunhan fyysiset ja mahdollisuuksien portit taas avautuvat Koronataiston jälkeen.

Santeri Halonen
Projektitutkija Oulun yliopisto
MikroX-hanke, MicroENTRE® -yritysverkosto

*(Ramaswamya, 2018).