Kuinka oppilaitos- ja yritysyhteistyötä voitaisiin lisätä? Mitä positiivisia vaikutuksia yhteistyöstä on ollut yrittäjälle? Mitä kehitettävää yhteistyössä olisi?

Muun muassa näitä asioita kysyimme hyvinvointipalveluja tarjoavalta Geriwellin yrittäjä Heli Peltolalta, joka osallistui keväällä 2017 XAMK:in järjestämälle Shake24-leirille. Leirille osallistui Esedun ja XAMK:in opiskelijoita ja he pohtivat ryhmissä kehittämisehdotuksia Mikkelin eri alojen yrittäjien toimintaan.

Leirin anti oli yrittäjälle onnistunut ja yhteistyön hedelmistä päätettiin kertoa avoimesti kaikille. Esedun datanomiopiskelija Jukka Kukkonen innostui suorittamaan multimediatuotannon osaamiskokonaisuuden työssäoppimista ja ammattiosaamisen näytön Otavan Opiston mediatuottaja Mia Pesosen opissa. Ja videotyö saatiin käyntiin.

Helin lupauduttua haastateltavaksi, orientointi aiheeseen alkoi. Shake24-leirin aineistoa käytiin läpi ja leiristä keskusteltiin niin opiskelijoiden kuin opettajien kanssa. Lisäksi sovittiin haastatteluaikataulut, laadittiin haastattelun käsikirjoitus sekä suunniteltiin ja kasattiin tarvittava tekniikka.

Haastattelu tapahtui Geriwellin viihtyisällä toimistolla marraskuisessa auringonpaisteessa 2017. Alkuperehdyttämisen ja tekniikan valmistelujen sekä valojen säätämisen jälkeen kuvaus saatiin käyntiin. Mia haastatteli ja Jukka kuvasi. Tunnelma oli rento ja haastattelun jälkeen tutustuttiin vielä tiloihin, välineistöön sekä Heliä kuvattiin arkiaskareissa.

Kuvausten jälkeen alkoi videon leikkaustyö. Materiaalia oli kertynyt useita minuutteja ja sen valikoiminen ja tiivistäminen napakaksi sekä johdonmukaiseksi tarinaksi syntyi vähitellen. Videot siirtyivät näppärästi ohjaajalle kommentoitavaksi netin kautta ja yhteistyö sujui hyvin. Lopuksi Helin haastattelu elävöitettiin kuvin ja kiitosten jälkeen video oli valmis julkaistavaksi internetiin.

 

 

Shake24-leirin kokemuksia ei haettu ainoastaan yrittäjältä vaan toinen haastattelu toteutettiin XAMK:in studiossa sekä kampusalueella. XAMK:in liiketalouden opiskelija Mira Saloniemi kertoi kokemuksiaan leirin järjestäjän näkökulmasta.

 

 

Kirjoitus ja valokuvat:
Mia Pesonen
Otavan Opisto