Tupakoinnin ehkäisyä voidaan lähestyä monin keinoin. Kouvolassa, Symbioosi – tarinallisuuden ja tiedon voimat -seminaarissa 16.4.2019 järjestettiin yläluokkalaisille sarjakuvatyöpaja aiheesta.

Sarjakuvatyöpajan luovan lähestymistavan avulla, nuoria heräteltiin keskustelemaan muun muassa siitä, minkälaisia vaikutuksia tupakoimattomuudella on? Miksi joku tarttuu tarjotessa tupakkaan ja minkälaista hyötyä on siitä, että päättää olla tupakoimatta?

Sarjakuvatyöpajan teema liittyy VERSUS-hankkeen pelisarjaan, jossa nuori tyttö, Anna, seikkailee savuisessa maailmassa ja päättää lopettaa tupakoinnin. Seikkailun aikana Anna tapaa erilaisia ihmisiä ja löytää uusia ystäviä tupakoitsijoiden keskuudesta. Uusi ystäväporukka päättää vaikuttaa omaan käytökseensä ja lopettaa tupakoinnin.

.

Sarjakuvatyöpajan aikana nuoret käsikirjoittivat pienissä ryhmissä omia, lyhyitä sarjakuvatarinoita käyttäen tarroja ja värejä. Tarinoiden aiheena olivat tupakointi ja se, miten tupakoimattomuutta voidaan edistää. Tämän jälkeen sarjakuvatarinat käytiin nuorten kanssa yhdessä läpi.

Nuoret olivat innostuneita osallistumaan työpajaan ja kokivat menetelmän helpoksi ja hauskaksi tavaksi käsitellä tupakkatuotteiden käytön ehkäisyä.

Työpajan onnistumiseen tarvittiin vain avointa mieltä ja mielikuvitusta. Nuoret toivat sarjakuviin huumoria, jonka avulla vaikeasta aiheesta keskustelu oli rentoa. Nuorten antama palaute työpajasta oli positiivista. Nuorten mielestä sarjakuvatyöpaja oli mielenkiintoinen tapa käsitellä terveyttä ja tupakointia. Nuoret olisivat myös jatkossakin halukkaita osallistumaan vastaavaan tapahtumaan.

Sarjakuvatyöpaja toteutettiin osana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun VERSUS-hanketta. Sarjakuvatyöpajan toteuttivat Miikka-Petteri Lesonen ja Angelika Polak.

teksti & kuvat: Angelika Polakprojektityöntekijä

Kirjoita kommentti

*