Pieksämäellä toimiva Seurakuntaopisto on kehittänyt opiskelijoilleen käytännönläheisiä tapoja tutustua yrittäjyyteen. Nyt oppilaitos luo rehtori, opetusneuvos KT Helena Ahosen johdolla oppimisympäristöä, jossa digitaalisuus, robotiikka ja pedagogiikka yhdistyvät.

Seurakuntaopistolla on jatkuvan kasvun strategia, jota parhaillaan uudistetaan. Samalla pohditaan oppilaitoksen nimeä ja muokataan brändin ulkoasua. Seurakuntaopistolla on viisi kampusta eli Järvenpäässä, Pieksämäellä, Lapualla, Ruokolahdella ja Uudessakaarlepyyssä. Vuodenvaihteessa joukkoon kuudenneksi tulee Kaustisen Evankelinen Opisto. Kaikkiaan koulutusta järjestetään lisäksi 16-17 paikkakunnalla.

Robotiikka tulee hoiva-alalle

Pieksämäen kampus on toiseksi suurin. Yli sata vuotta sitten perustettu oppilaitos kehittää nyt toimintaansa ketterästi ja yrittäjämäisesti. Pieksämäellä rakennetaan parhaillaan hankerahoituksella uutta monitoimitilaa. Suunnitteilla on yritysten ja opiskelijoiden yhteiskäyttöön sopivia tiloja.

Hanke kulkee nimellä hyvinvointikampus, ja sen toiminnot valmistuvat arviolta kahden vuoden kuluessa. Silloin Pieksämäellä otetaan vahvasti robotiikka ja simultaatiopedagogiikka mukaan helpottamaan hoiva-alan osaajien arkea.

”Sovellusalueita löytyy hoiva-alalta, kasvatuspuolelta sekä ravitsemus-, puhtaanapito- ja kiinteistöpalveluista. Uudet ratkaisut valmistuvat ensi syksyksi ja niitä voivat myös yritykset hyödyntää täydentäessään omaa osaamistaan”, Helena Ahonen sanoo.

Kehitämme monitoimista oppimisympäristöä simulaatiopedagogiikkaa varten.

Yrittäjyyttä voi testata monella tapaa

Oppilaitoksen kaikkiin tutkintoihin kuuluu yrittäjyysopintoja, ja opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus toimia yrittäjämäisesti opintojen aikana. Oppilaitos tarjoaa alueen yrityksille myös koulutuspalveluita.

Lisäksi Pieksämäellä toimii jo ns. Hiekkis-kampus, jossa alueen toisen asteen oppilaitokset tekevät yhteistyötä suunnitellen esimerkiksi erilaisia tempauksia. Helena Ahonen muistuttaakin, että seinät eivät enää ole rajana sille, että opiskelijat liikkuvat eri puolilla kampusta ja siirtyvät vähitellen työelämään tekemään opintojaan.

Tällä hetkellä koko Seurakuntaopistossa toimii 20 Jyväskylän Tiimiakatemian valmentamaa Tiimivalmentajaa. Parhaillaan useita opettajia on jatkokoulutuksessa, josta he valmistuvat Tiimivalmentajia valmentaviksi Ihmevalmentajiksi.

Yrittäjyyden opiskeluun oppilaitos tarjoaa alustoja, joilla opiskelijoiden kanssa voidaan tutkia, ideoida, kokeilla ja kehittää yrittäjyyttä. Oppilaitoksella on myös oma osuuskunta, Aarrekampus, jonka kautta kaikki opiskelijat voivat tehdä omia opintojaan ja tuottaa vähän rahaakin vaikka opintomatkoja varten. Lisäksi oppilaitoksessa on pop up -yrityksiä. Esimerkiksi keittiöpuolen opiskelijat voivat pistää päiväksi pystyyn yrityksen, joka tarjoaa kaikenlaisia herkkuja.

”Ehkä paras kannustin opiskelijoille uusien asioiden oppimisen lisäksi on kuitenkin se, että meillä on heille oma tili, jonne kertyneitä tuloja voi suunnata opiskelijoiden omaan käyttöön. Kannustamme yhteisölliseen toimintaan, joten rahoja käytetään usein ryhmäkohtaisiin tutustumiskäynteihin tai tempauksiin.”

Pieksämäellä on hyvä draivi päällä

Seurakuntaopistossa Pieksämäellä voi suorittaa hoiva-alan ammatillisia perustutkintoja sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintoja myös oppisopimuskoulutuksena. Oppilaitoksen ylläpitäjä tarjoaa oppilaitoskampuksella myös hoiva-alan palveluja ikääntyville ja lapsiperheille.

”Meillä on hurjasti mahdollisuuksia tarjota palveluja, kun toimimme joustavasti.”

Opetusneuvoksen arvonimen kesäkuussa saanut Helena Ahonen on ollut pitkään monipuolisesti mukana opetusalan valtakunnallisissa kehittämistehtävissä. Hän törmää valtakunnallisissakin yhteyksissä Etelä-Savossa meneillään olevaan sote-keskusteluun ja haluaa silloin muistuttaa, että ainakin Pieksämäellä on draivi päällä kehittämisessä.

Teksti, kuvat ja videoleikkeet: Päivi Kapiainen-Heiskanen