Hotelli- ja ravintola-alan erilaisissa tehtävissä työskennellyt Marika Auvinen innostui PYKin Roihu-hankkeessa yrittäjyydestä, pääsi esittelemään liikeideaansa Saudi-Arabiaan ja tekee nyt lopputyötä kissakahviloista vaihto-opiskelijana Wienissä.

Pitkään hotelli- ja ravintola-alan erilaisissa tehtävissä työskennellyt osaaja innostui opiskelemaan työn ohessa restonomin Yamk-tutkintoa Xamkissa. Viime vuonna hän lähti Pienyrityskeskuksen Roihu-hankkeen Startup Booster Savonlinna -valmennukseen oppiakseen uutta yrittäjyydestä.

”Lean-malli eli ketterä johtaminen oli jo hieman tuttua ennestään, mutta lähdin mukaan ilman sen suurempia päämääriä. Toivoin saavani uutta näkökulmaa myynnillisyyteen ja palvelujen tuotteistamiseen.”

Opintojen ohessa hän innostui kehittämään omaa liike-ideaa kissahostellista.

”Kavereiden kanssa oli vuosia pompoteltu miljoonia liikeideoita. Minulla on kokemusta majoitustoiminnasta, olen käynyt maailmalla kissakahviloissa ja kissat ovat rakkaita, joten idea syntyi näiden asioiden yhdistämisestä.”

Yksi asia johti toiseen ja viime marraskuun puolivälissä Auvinen suuntasi liki viikoksi Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin esittelemään liikeideaansa ja osallistuakseen samalla matkailualan seminaariin.

”Kilpailuideana oli perustaa kissahostelli Saimaan rannalle hyvien liikenneyhteyksien varrelle. Kilpailussa oli kolme eri tasoa ja itse olin liikeidean kehittelytasolla. Muilla tasoilla monilla oli jo olemassa olevaa yritystoimintaa.”

Tuliaisina kotimaahan tuli laaja verkosto eri mantereilla asuvista ihmisistä. Auvisesta oli kiinnostaa myös katsoa, miten suuri kv. kilpailu saatiin käytännössä toteutettua. Hän tutustui ihmisiin muun muassa Afrikasta, Latinalaisesta Amerikasta ja Pohjois-Amerikasta.

Moni liikeideoista on jo ehtinyt muuttua maailman muututtua ympärillä.

”Korona on vaikuttanut monen liikeideaan, ja he ovat päätyneet nyt toteuttamaan erilaista liiketoimintaa. En ole haudannut omaa ideaani, vaan se hautuu taustalla, kun teen kissakahviloihin liittyvää lopputyötäni.”

Auvinen huomasi reissun aikana, että olipa kyseessä startup-idea tai perinteisempi liikeidea mistä päin tahansa maapalloa, yhteistä on se, että liikeidean kehittely vaatii perusteellisen taustatutkimuksen eli on selvitettävä tarkkaan, onko tuotteelle tai palvelulle kysyntää ja mitä asiakkaat tarvitsevat.

Wienissä helmikuusta vaihto-opiskelijana asunut Auvinen päätti koronakriisin alettua, että ottaa vaihto-opiskeluajasta kaiken irti ja pysyy paikallaan. Viime päivien tietojen mukaan Itävalta alkaa vähitellen purkaa sulkutoimia, joten toiveissa on, että kesällä hän pääsisi tutustumaan maahan vähän laajemmin.

”Meitä oli alkujaan 125 vaihto-opiskelijaa eri puolilta maailmaa. Muutamaa kymmentä enempää meitä ei jäänyt tänne.”

Itävallassakin toteutetaan nyt opinnot verkko-opiskeluna. Auvinen on huomannut, että Itävallassa vasta opetellaan etäopetuksen järjestämistä toisin kuin Suomessa, missä se on ollut tuttu juttu jo pitkään. Itävallan hotellit ja ravintolat ovat kiinni, joten alan ihmisenä hän haluaa myös nähdä, miten sulkutilannetta aletaan purkaa ja pääsevätkö matkailijat maahan kesällä. Tällä tietoa hän aikoo viihtyä Itävallassa heinäkuuhun. Opintovapaata hänellä on vielä syyskuuhun.

Yksi asia on kuitenkin varma: yrittäjyys on ja pysyy hänen urallaan jossain muodossa.

”Sain Roihu-hankkeesta sellaisen potkun ja kiinnostuksen yrittäjyyteen, että uskon päätyväni sille tielle tavalla tai toisella. Jos en itse ala majoitusalan yrittäjäksi, voin vaikka yrittäjänä alkaa myydä esimerkiksi innovaatio-osaamistani tai auttaa matkailualan yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja palveluitaan.”

Hän myös toivoo, että PYK järjestäisi jatkossakin vastaavantyyppisiä koulutuksia matkailualan ihmisille.

”Haluaisin itsekin kannustaa ihmisiä yrittäjyyteen. Siinä on kaikki mahdollisuudet onnistua, kun löytyy tuote tai palvelu, jolle on asiakkaita. Haluan myös verkostoitua lisää. Uskon siihen, että asiat menevät parempaan suuntaan. Kaikella mitä teen tänään tai huomenna voin vaikuttaa tulevaisuuteen.”

Maailman suurimpiin startup-kilpailuihin kuuluvan Entrepreneurship World Cup 2019 -tapahtuman järjestivät Misk Global Forum ja Global Entrepreneurship Network, jossa Xamk Pienyrityskeskus on ollut mukana vuosia.

Kuva: Marika Auvinen otti itsestään kuvan wieniläisessä lähipuistossaan huhtikuussa 2020.

Teksti: Päivi Kapiainen-Heiskanen