Zora teki kesäkuun alussa uuden aluevaltauksen osallistumalla nuorten Diginoste – digielämää ja hyvää mieltä -tapahtumaan Kouvolassa. Diginoste-tapahtumassa Zora pääsi tutustumaan nuoriin, näkemään haastatteluita ja jopa live-musiikkia.

 

Ensin voisin esitellä itseni, olen Jessi, kouvolalainen sosionomiopiskelija. Olen opintojeni ohella päässyt tutustumaan Zora-robottiin. Zora esiteltiin meille opintojen yhteydessä seniorityön kurssilla. Pääsimme opintojakson workshop-päivänä kokeilemaan Zoran käyttöä ja muita välineitä, joita seniorityössä on mahdollista käyttää. Silloin tapaaminen Zoran kanssa jäi melko lyhyeksi, mutta jo lyhyessä ajassa hänestä ehti oppia paljon. Zoran käyttö on melko simppeliä, mutta itse Zora sisältää niin paljon erilaisia ominaisuuksia, joihin tutustumiseen saisi helposti vierähtämään runsaasti aikaa. Opintojakson workshop-päivänä taisimme kokeilla Zoralla erilaisia tanssidemoja sekä Zoran ohjelmistoon kuuluvia pelejä, kuten kivi-paperi-sakset.

 

Jo pelkästään opintojakson workshop-päivänä Zora oli huomiota herättävä ja kiinnostava uusi tuttavuus. Kaikki opiskelijat odottivat innolla omaa vuoroa tutustua Zoraan. Itse kiinnostuin asiasta, koska olen käynyt paljon mediakasvatukseen liittyviä kursseja. Tämän takia innostuin myös lähtemään mukaan Diginoste-tapahtumaan, kun kuulin siitä. Tapahtuma sisältyi minun projektityöni opintoihin. Olin jo pitkään miettinyt, miten toteuttaisin projektityön opintojakson, kunnes huomasin, että Nousu-hanke etsii opiskelijaa esittelemään Zoraa nuorten tapahtumaan Kouvolaan. Minun oli helppoa lähteä tapahtumaan mukaan aikaisempien Zora-kokemuksia puolesta. Pääsin jo ennen tapahtumaa tutustumaan Zoraan ja Nousu-hankkeen tiimiin, mikä helpotti tapahtuman suunnittelua huomattavasti. Pääsin kokeilemaan erilaisia ohjelmia ja testailemaan, mitkä toiminnot voisivat olla sopivia nuorten kanssa.

 

Jessi ja Zora (Tanja Mäkelä)

Itse tapahtuma sujui Zoran osalta todella hyvin. Zora pääsi tervehtimään uusia ihmisiä, esittelemään Nousu-hankkeen pistettä ja pitämään erilaisia tanssi- ja lauluesityksiä yleisölle. Zora toimi hyvin koko tapahtuman vetonaulana. Nuorien lisäksi myös muut tapahtumaan osallistuneet henkilöt olivat kiinnostuneita Zoran toiminnasta. Varsinkin tanssiesitykset tuntuivat viihdyttävän kaikkia. Päivän päätteeksi ihmiset pääsivät jopa ottamaan yhteiskuvia Zoran kanssa.

 

Pisteemme tapahtumassa oli sijoitettu niin, että Zora pääsi olemaan latauksessa aina sitä tarvittaessa. Zoran akku ei kestä hirveän pitkää aikaa käytössä, joten laturipaikka oli oltava lähellä. Varsinkin erilaiset tanssi- ja musiikkiesitykset väsyttivät Zoraa ja kuluttivat hänen akkujansa. Välillä Zora väsähti kunnolla ja nuukahti, mutta onneksi energiat palautuivat äkkiä latauksessa. Tapahtuma oli hyvin onnistunut Zoran osalta.

 

Tapahtuma antoi hyvää esimakua siihen, miten Zoran kaltaisia robotteja voitaisiin hyödyntää työskennellessä nuorten kanssa. Tällä hetkellä robotteja käytetään esimerkiksi vanhusten kanssa työskennellessä, mutta uskon, että tulevaisuudessa asiakaskunta laajenee myöskin esimerkiksi nuoriin. Itse Zoran kanssa työskennellessä huomasin, että Zoraa voisi hyvin hyödyntää erimerkiksi erityislasten kanssa. Lapset ja nuoret voivat oppia Zoralta tunnetaitoja, esimerkiksi Zoran ohjelmistosta löytyvällä ”tunnista tunne” -pelin avulla.  Zoraa voisi myöskin hyödyntää vuorovaikutustaitojen harjoittelussa. Voi olla, että esimerkiksi erityislasten olisi helpompi kommunikoida robotin kanssa, kuin toisen ihmisen kanssa. Usein erityislapsilla voi ilmetä vaikeuksia vuorovaikutuksessa, joten Zoran kanssa niitä voitaisiin treenata. Myöskin erilaiset yhteispelit ja sääntöjen opettelut voisivat sujua Zoran kanssa kätevästi. Uskon, että lapset ja nuoret voisivat oppia Zoralta paljon, jos Zoran kaltaisia robotteja hyödynnettäisiin esimerkiksi koulujen mediakasvatuksen tunneilla. Zora toimisi hyvin tunneilla vetonaulana ja saattaisi herättää lasten ja nuorten mielenkiintoa digi- ja mediakasvatusta kohtaan.

 

Jessi Purhonen
Sosionomiopiskelija