Tässä sarjassa Xamkin restonomiopettajat vastaavat kymmeneen kysymykseen. Sarjan aloittaa matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusjohtaja Helkamari Knaapi. Käy lukemassa mikä Helkamarista tulee isona ja mikä mahtaa olla restonomin tärkein ominaisuus.

Kukat olet ja mitä teet Xamkissa?

Olen Helkamari Knaapi ja työskentelen hyvinvoinnin koulutusalalla, matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikön koulutusjohtajana.

 

Olet uusi xamkilainen, miten matkasi on alkanut?

Kiitos kysymästä, matka on alkanut hyvin lennokkaasti. Uusia asioita on tullut omaksuttavaksi reippaanlaisesti. Kaikki kollegat ovat olleet todella avuliaita ja olenkin kokenut oloni hyvin tervetulleeksi. Asioiden moninaisuus on osoittautunut varsin ”koukuttavaksi” ja tästä on oikein hyvä jatkaa.

 

Sanotaan, että xamkilaisuus on asenne, joka yhdistää. Miten tätä asennetta kuvailisit ja miten se arjessa näkyy?

Yhdistelmä vankkaa asiantuntijuutta, kokemusta, ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta. Arjen vuorovaikutustilanteissa xamkilaisuus näyttäytyy voimavarana, jonka turvin on helppo tähdätä tulevaisuuteen.

 

Mitä olet oppinut viimeksi?

Uusi työpaikka on tuonut mukanaan toistakymmentä minulle kokonaan uutta ohjelmaa tai sovellusta arkikäyttööni. Kohtuudella olenkin jo oppinut niitä hyödyntämään.

Vähän toisenlainen uusi taito on ollut tänä kesänä uuden kalastusvälineen, rysän käytön opettelu.

 

Mikä oli ensimmäinen työpaikkasi?

Tampereella Laukontorilla 13-vuotiaana kesätyö kukkien, marjojen ja vihannesten myyjänä. Viihdyin niin hyvin, että olin kaikkiaan neljä kesää ”torikauppiaana”. Arvostan edelleen tuolloin saamiani oppeja ja kokemusta myynnin ja asiakaspalvelun saralla.

 

Mikä on mielestäsi restonomin tärkein ominaisuus ja miksi?

Hyvät vuorovaikutustaidot ehdottomasti. Lisäksi kyky ymmärtää ja hahmottaa laajasti liiketoimintaa ja palveluprosessin eri vaiheet. On myös erittäin hyvä, jos restonomilla on kokemusta oman alansa käytännön työtehtävistä, esim. ravintolassa työskentelystä.

 

Olet matkustellut paljon, kerro joku mieleen jäänyt muisto.

Matkasimme autolla Texasista Louisianaan halki läpitunkemattoman rämeikön ja erikoisen Missisipin suistoalueen.

Voodoon, Mardi Grasin, jazzin, cajun- ja kreolikeittiöiden sekä moninaisten kulttuurivaikutteiden kotipesä New Orleans oli kokonaisvaltainen elämys, mutta erityisesti jäi mieleen kaksi unohtumatonta opastusta.

Toinen oli Backstreet Museumin palavasilmäinen opas, jonka omat taustat olivat syvällä sikäläisissä traditioissa.

Muistona aivan omaa luokkaansa oli kaupungissa sijaitsevan Louis Armstrongin kulttuurihistoriallisen puiston rangerien pitämä musiikillinen luentosessio bluesin juurista. Hetkessä olimme heidän mukanaan rummun tahdissa kävelemässä syvän etelän puuvillapellolle orjien jonossa kahleet kolisten…

 

Elämäsi biisi?

Liki mahdoton kysymys vastattavaksi! Musiikki on mukana niin moniäänisesti elämässäni.

Valitsen nyt kuitenkin tähän uuden opettelun fiilikseen jo lapsesta asti mukanani kulkeneen hiipivän päräyttävän kappaleen, I Dovregubbens hall, eli Vuorenkuninkaan salissa. Teoksen säveltäjä on eräs suosikeistani klassisen musiikin puolella, norjalainen Edvard Grieg.

 

Kerro meille jotain sellaista mitä muut eivät sinusta vielä tiedä?

Olen ahkera klapien tekijä. Tuottoisinta ja mieluisinta hyötyliikuntaa on minusta ehdottomasti polttopuiden tekeminen.

 

Mikä sinusta tulee isona? Saa haaveilla.

Tutkimusmatkailija

 

Haastattelu tehty 10/2022.