Vielä viisi vuotta sitten toimin perhepäivähoitajana ja suunnittelin paluuta työelämään. Olin ollut kotona kaiken kaikkiaan 13 vuotta: äitiyslomalla, vanhempainvapaalla ja lopulta perhepäivähoitajana. Alun perin tarkoitus oli olla kotona siihen asti, kun esikoinen menee kouluun. Toisin kävi.

Perhe kasvoi, ja muutama vuosi perhepäivähoitajana venähti kymmenen vuoden mittaiseksi. Koulutukseltani olin tuohon aikaan kulttuuriohjaaja, mutta en ollut tehnyt sen alan töitä päivääkään. Sen sijaan ravintola-alan töistä oli usean vuoden kokemus, ja veri veti ravintola-alalle.

Koska olin ollut pitkään kotona, oli mielestäni järkevintä aloittaa paluu työelämään koulunpenkiltä. Niinpä suoritin kokin ammattitutkinnon ja sainkin töitä alalta heti. Motivoidun onnistumisista, ja hyvin menneet opinnot houkuttelivat jatkamaan opintoja ammattikorkeakoulussa. Restonomiksi valmistuin keväällä 2017.

Koska opinnot työn ohessa sujuivat yllättävän helposti ja huomattavasti odotettua nopeammin, sain kipinän jatkaa opintoja restonomi YAMK-opinnoissa. Halusin kehittää itseäni vielä lisää, syventää ammattitaitoani sekä saada uusia näkökulmia työhöni. Halusin saada myös työkaluja työympäristöni kehittämiseen ja laajentaa osaamistani keittiön ulkopuolelle. Alalla, joka muuttuu ja kehittyy jatkuvasti, ei voi koskaan olla valmis. Tarvitaan jatkuvaa oppimista, avointa mieltä ja aitoa kiinnostusta omaan ja organisaation kehittämiseen.

…suurimman osan kursseista voi suorittaa omalle työpaikalle, jolloin opinnoista hyötyy koko organisaatio.

 

Xamkissa opiskelu on joustavaa ja työelämälähtöistä. Kurssivalinnat voi tehdä omien kiinnostuksen kohteiden mukaisesti ja ainakin osittain etäopintoina. Ei ole ongelma, jos ei joskus pääse osallistumaan lähiopetukseen, puuttuvat tunnit voi korvata tehtävillä. Hyvää on myös se, että suurimman osan kursseista voi suorittaa omalle työpaikalle, jolloin opinnoista hyötyy koko organisaatio. Lisäksi Xamkissa on hyvä henki ja tunneille on aina kiva tulla.

Mukavinta opiskelussa on lähipäivät. Ne tuovat vaihtelua arkirutiineihin ja toimivat sosiaalisina tapahtumina tarjoten samalla hyvät mahdollisuudet verkostoitua. Viime syksynä teimme opintomatkan Kööpenhaminaan. Opintomatka oli oiva tilaisuus ryhmäytyä ja tutustua paremmin opiskelukavereihin. Sen lisäksi matkalta jäi käteen paljon mielenkiintoisia kokemuksia ja ainutlaatuisia elämyksiä.

Aluksi työn, perheen ja opintojen yhdistäminen kuulosti haastavalta. Kuvittelin, etten ehdi tekemään mitään muuta. Todellisuudessa olen saanut järjestettyä asiat niin, että kukaan ei suuremmin kärsi opinnoistani. Teen vuorotyötä, joten lähipäivät onnistuvat työvuoroja järjestelemällä. Kieltämättä välillä on ollut hieman raskasta, kun on pitänyt mennä koulusta suoraan iltavuoroon, tällöin päivä venyy turhan pitkäksi. Onneksi näitä päiviä ei ole usein.

Teoriatiedon lisäksi käteen on jäänyt myös paljon muuta arvokasta.

 

Tehtäviä teen yleensä joko yöllä, kun muut nukkuvat tai aamulla nuorison ollessa koulussa. Iltaisin ja viikonloppuisin olen varannut aikaa perheelle, ellen satu olemaan töissä. Ajankäyttö onkin mielestäni enemmän asenne- ja järjestelykysymys kuin haaste.

Uskon, että restonomi YAMK-opinnoista tulee olemaan paljon hyötyä tulevaisuudessa. Teoriatiedon lisäksi käteen on jäänyt myös paljon muuta arvokasta. Itsevarmuus on kasvanut ja esiintymisjännitys kadonnut. Olen saanut uusia ystäviä ja sosiaalinen verkostoni on laajentunut. Olen saanut hyvän perustan, jolle voin alkaa rakentaa uraani. Olen avoin kaikille koulutuksen tuomille vaihtoehdoille, työtilanne ratkaisee. Innostun lähes asiasta kuin asiasta, kunhan siinä on tarpeeksi haastetta. Keittiötyön lisäksi minua kiinnostaa myös oman alan tutkimus- ja opetustyö. Unelma olisi, jos nämä kaikki voisi jollain tavalla yhdistää.

 

Restonomi YAMK-opiskelija Riikka Neuvonen

Kirjoita kommentti

*