Olen Iida-Maria Räsänen, Mikkelistä kotoisin oleva, kolmannen vuoden tradenomiopiskelija. Aloitin liiketalouden opinnot Xamkissa (silloisessa Mikkelin ammattikorkeakoulussa) syksyllä 2015 ja valmistun kesäkuussa 2018. Opinnoissani erikoistuin markkinointiin. Erikoistuminen markkinointiin oli itselleni melko luonteva valinta, sillä olen enemmänkin ’’kädet savessa’’ -tekijä.

Ida-Maria Räsänen

Valmistuin 2014 keväällä ylioppilaaksi, jonka jälkeen vietin välivuotta tekemällä töitä. Olin hakenut heti valmistumisen jälkeen muutamaan ammattikorkeakouluun, aivan toiselle alalle ja toiseen kaupunkiin, mutta ovet eivät silloin vielä auenneet. Reilun vuoden aikana unelmat kuitenkin vaihtuivat, ja päätinkin hakea Mikkeliin liiketaloutta opiskelemaan. En muista tarkalleen, mistä ajatus liiketalouden opinnoista sai alkunsa. Yhtenä suurimpana tekijänä kuitenkin oli opintojen monipuolisuus sekä lukemattomat uramahdollisuudet.

Millaista on opiskella ammattikorkeakoulussa? Mikä asia on yllättänyt sinut eniten?

Ammattikorkeakouluopinnot ovat soveltuneet hyvin minulle. Vaikka ammattikorkeakouluista puhutaan erittäin käytännönläheisinä ja työelämälähtöisinä, en olisi uskonut, että opiskelijat pääsevät näin läheiseen yhteistyöhön esimerkiksi paikallisten yritysten kanssa.

Yrityksiltä tulevat toimeksiannot ovat mielenkiintoisia ja antavat mahdollisuuden verkostoitua jo opiskeluiden aikana. Opiskelijat ovat päässeet esimerkiksi kehittämään verkkosivuja ja suunnittelemaan uusia palveluita. Lisäksi yritysten toimeksiannot motivoivat opiskeluun ja tekemiseen enemmän, kuin perinteiset opettajan antamat tehtävänannot tai ryhmätyöt.

Myös monipuolinen tarjonta ammattikorkeakoulussa on ollut positiivinen yllätys. Erilaisista opintojaksoista ja projekteista on mahdollista rakentaa itselleen sopiva paketti. Markkinoinnin lisäksi kiinnostuin henkilöstöhallinnosta ja aloitin itselleni täysin uuden kielen, espanjan!

Lisäksi osallistuin vertaistuutori- sekä promoottoritoimintaan, joiden kautta on ollut helppo oppia organisointi-, esiintymis- ja ohjaustaitoja. Promoottori- ja vertaistuutorikoulutusten myötä on myös helppoa verkostoitua muiden alojen opiskelijoiden kanssa.

Haalarit jalkaan ja menoks. Opiskelijatapahtumiin kannattaa osallistua, sillä tapahtumissa on rento meininki ja ne ovat hyvä mahdollisuus tutustua myös muihin opiskelijoihin. Keltaiset haalarit ovat Mikkelissä tradenomien.

Kenelle suosittelisit koulutustasi? Miksi?

Suosittelen liiketalouden koulutusta kaikille, jotka ovat kiinnostuneita taloudesta, yrittäjyydestä tai liike-elämästä. Toisaalta liiketalouden opinnot antavat loistavan pohjan jokaiselle alalle, olitpa sitten kiinnostunut vaikkapa hyvinvoinnista, ihmisten parissa työskentelystä tai tekniikasta. Opinnoista saatavat hyödyt ovat kiinni omasta kiinnostuksesta ja halukkuudesta lähteä mukaan erilaisiin projekteihin!

Opiskeluiden aikana tehdään paljon yhteistyötä yritysten ja työelämän kanssa erilaisten projektien ja toimeksiantojen myötä, joten pääset näyttämään taitosi ja verkostoidut potentiaalisten työnantajien kanssa jo ennen valmistumistasi.

 

Alussa kuulin kauhistelua siitä, että liiketalous vaatii hirveästi matemaattista osaamista. Voin kuitenkin myöntää, ettei allekirjoittaneen matemaattisilla lahjoilla hirveästi kehuskella (yksi syy lisää siihen miksi opinnoissani päätin erikoistua markkinointiin). Ei siis kannata huolestua siitä, jos numeroiden pyörittely ei tunnu täysin luonnistuvan. Opintojen aikana ainakin oma matemaattinen osaaminen kehittyi todella paljon. Omalla asenteella ja halulla oppia uutta pääsee jo pitkälle. Tukea saat paljon opettajilta, mutta lisäksi myös muilta opiskelijoilta.

Tietokoneen lisäksi ne perinteiset kynä, paperi ja alleviivaustussit ovat kovassa käytössä ennen tenttiviikkoa.

5 syytä, miksi kannattaa valita Xamk opiskelupaikaksi

 1. Ihmisen kokoinen kaupunki. Mikkeli on sopivan kokoinen kaupunki opiskelijalle, sillä kaikki palvelut ovat saavutettavissa joko kävellen tai pyörällä. Keskustasta kampukselle kävelee vartin verran, joten aikaa ei kulu busseilla sähläämiseen (täysiverisenä mikkeliläisenä en ole koskaan joutunut käyttämään busseja täällä).
 2. Haasta itseäsi. Xamk tarjoaa erilaisia tapahtumia ja projekteja, joiden kautta pääset takuulla kokeilemaan uusia asioita, hyödyntämään opiskeluissa opittuja taitoja oikeissa ympäristöissä ja hyppäämään sinne kuuluisalle epämukavuusalueelle. Xamkilla on esimerkiksi aktiiviset somekanavat, joissa opiskelijat pääsevät ääneen.
 3. Kaikki tarvittava löytyy kampukselta. Mikkelin kampukselta löytyy vaihtoehtoja ruokailuun, itsenäiseen opiskeluun ja ajanviettoon. Käytössäsi on myös toimivat terveydenhoitopalvelut, kirjastopalvelut ja erilaiset harrastusmahdollisuudet, kuten kuntosali ja ryhmäliikuntatunnit.
 4. Savolaiset ovat lupsakkaa porukkaa.
 5. Yhteisöllisyys. Ei tarvitse pelätä vaikka et tuntisi etukäteen ketään. Erilaisten opiskelijatapahtumien ja toiminnan kautta tutustut varmasti uusiin ihmisiin ja sinut otetaan lämpimästi vastaan.

Xamk tarjoaa erilaisia tapahtumia ja projekteja, joiden kautta pääset takuulla kokeilemaan uusia asioita, hyödyntämään opiskeluissa opittuja taitoja oikeissa ympäristöissä ja hyppäämään sinne kuuluisalle epämukavuusalueelle.

5 syytä, miksi opiskella liiketaloutta

 1. Verkostoidut jo opiskeluiden aikana. Opiskeluiden aikana tehdään paljon yhteistyötä yritysten ja työelämän kanssa erilaisten projektien ja toimeksiantojen myötä, joten pääset näyttämään taitosi ja verkostoidut potentiaalisten työnantajien kanssa jo ennen valmistumistasi.
 2. Ammattitaitoiset opettajat. Opettajat jakavat mielellään käytännönkokemuksia ja tarinoita työelämästä, mikä tekee hieman tylsemmistäkin aiheista mielenkiintoisia. Lisäksi opettajat ovat mukavia ja helposti lähestyttäviä.
 3. Lukemattomat uramahdollisuudet. Liiketalouden koulutus antaa valmiudet moniin erilaisiin työtehtäviin, huolimatta siitä, erikoistutko markkinointiin tai taloushallintoon. Liiketalouden opintojen myötä on mahdollisuus työllistyä mitä erilaisempiin yrityksiin, olitpa sitten kiinnostunut tekniikasta, urheilusta tai vaikkapa muodista.
 4. Opinnoista kaikki hyöty irti. Liiketalouden opinnot antavat hyvän pohjan tulevaisuutta varten: opit käyttämään erilaisia ohjelmia sen perinteisen Microsoft Office -paketin lisäksi, kerrytät esiintymis- ja puhetaitojasi, verkostoidut, opit työskentelemään niin ryhmässä kuin itsenäisesti… lista on pitkä ja täysin kiinni omasta asenteesta ja halusta oppia uusia asioita!
 5. Monipuoliset opintojaksot. Vaikka erikoistuisitkin markkinointiin, saat myös tietoa myös talous- sekä henkilöstöhallinnosta. Näitä tietoja on mahdollista syventää valitsemalla talous- tai henkilöstöhallinnon opintojaksoja vapaasti valittaviin opintoihin. Lisäksi monipuolisista kieliopinnoista on varmasti jokaiselle hyötyä!

 

Mikkelistä löytyy monia hyviä kahviloita kampuksen tarjonnan lisäksi. Niihin voi suunnata opiskelemaan tai tapaaman kavereita.

5 asiaa, jotka olen oppinut opiskelun aikana

 1. Verkostoitumisen merkityksen. Kannattaa rohkeasti tutustua uusiin ihmisiin, sillä opiskelu antaa siihen erittäin hyvän mahdollisuuden. Verkostoitumisesta on hyötyä jo opiskeluiden aikana, mutta myös tulevaisuudessa työelämässä. Erityisesti muilta opiskelijoilta saa paljon tukea ja apua opinnoissa. Lisäksi opiskelijaelämä on hauskempaa porukalla!
 2. Stressinhallintaa. Ehkä yksi tärkeimmistä taidoista, jos palautettavien tehtävien määrä kasvaa uhkaavasti. Stressinhallinnassa auttaa myös edellä mainittu verkostoituminen; kiireen kesyttäminen tuntuu helpommalta, kun tukena on ystäviä ja mieltä painavista asioista voi keskustella yhdessä.
 3. Tuntemaan itseni paremmin. Erilaiset tehtävät ja tilanteet ovat opettaneet paljon omasta käyttäytymisestä, mutta myös omista taidoista ja rajoista. En olisi esimerkiksi aluksi uskonut, että voisin nauttia esiintymisestä tai kiireen keskellä toimimisesta.
 4. Ottamaan aikaa myös itselleni. Välillä on hyvä jatkuvan suorittamisen lisäksi myös panostaa omaan aikaan ja rentoutumiseen, oli se sitten urheilua, Netflixin tuijottamista tai muuta ’’aivot narikkaan’’ -tekemistä.
 5. Laittamaan mahtavaa ruokaa opiskelijaystävilleni, oli kyse sitten suolaisesta tai makeasta herkusta. Yhteiset illanistujaiset ovat aina toimiva keino rentoutua kaveriporukalla.

Kannattaa rohkeasti tutustua uusiin ihmisiin, sillä opiskelu antaa siihen erittäin hyvän mahdollisuuden. Verkostoitumisesta on hyötyä jo opiskeluiden aikana, mutta myös tulevaisuudessa työelämässä.

 

Mikkelissä kannattaa viettää myös kesä, sillä keskusta herää eloon lämpimien kelien myötä. Kävelykadulla palvelevat monet kesäterassit ja torilla useat torikahvilat. Ruokapaikoistakaan ei ole pula. Lisäksi kesää vauhdittavat monet tapahtumat, kuten Jurassic Rock, Kansainväliset Suurimarkkinat, St. Michel Summerfest ja ravit.

Pääkuva: Yksi parhaimmista tavoista viettää vapaa-aikaa yksin tai kaveriporukan knassa on lähteä ulkoilemaan. Mikkelissä ja lähiympäristössä on loistavia ulkoilumahdollisuuksia, esimerkiksi Neitvuori, Repovesi, Otavan kirkkokivet… Tässä kuvassa ollaan Mäntyharjulla Haukkavuorella.

 

Ida-Maria Räsänen, tradenomi (AMK)