Omien kokemusten myötä halusin tietää enemmän vammoista ja tuki- ja liikuntaelinten vaivoista

Renate Taka-aho valmistui lukiosta ylioppilaana kesällä 2013 ja opiskelee nyt naprapaatti (AMK) -tutkintoa Kotkassa.

-Aikomukseni oli hakea jo tuolloin naprapatian koulutukseen, mutta haku kun on kahden vuoden välein, jouduin miettimään vuoden ajaksi tekemistä. Ei ollut valmista ammattia lukion käyneenä, joten töihin meno ei tuntunut hyvältä ratkaisulta. Halusin hakea jollekin terveysalalle ja pientä kiinnostusta oli sairaanhoitoon. Pääsin sisään ja vuoden kerkesin koulua käydä, jonka jälkeen päätin vielä kokeilla miten minun kävisi naprapatian pääsykokeissa. Ja hyvinhän siinä kävi.

Miksi valitsit kyseisen alan ja koulutuksen?

-Harrastan itse salibandya ja urheilu kuuluu arkeeni. Erilaisia vammoja on tullut nähtyä, ja oma polveni on leikattu pariin otteeseen eri syistä. Omien kokemusten myötä halusin tietää enemmän vammoista ja muista tuki- ja liikuntaelinten vaivoista. Myös se, että kävin itse läpi raskaan kuntoutuksen useaan kertaan pani ajattelemaan miten voisi itse auttaa muita samassa tilanteessa olevia ihmisiä, oli kyse sitten urheiluvammoista tai muista tuki- ja liikuntaelinten ongelmissa. Myös ihmisen anatomia ja fysiologia on aina kiinnostanut minua!

-Opiskelu ammattikorkeakoulussa on tietenkin itsenäisempää ja vaativampaa, mutta sitä haastaa itseään mielellään, koska opiskelee alalla mistä on kiinnostunut. Meille on luotu hyvät oppimisympäristöt ja myös mahdollisuus opiskella omalla vapaa-ajallaan niin paljon kuin tarve vaatii. Onneksi meillä on todella hyvä luokka ja vanhemmat opiskelijat, joilta voi aina pyytää tsemppiä tai apuja tarvittaessa hankaliin asioihin.

Joka päivä oppii jotain uutta

-Parasta on se, että saa tehdä juttua, josta oikeasti pitää! Joka päivä oppii jotain uutta ja joutuu haastamaan itseään uudelleen ja uudelleen. Parasta on myös porukka, jonka kanssa sitä saa joka päivä tehdä. Haastavinta on varmasti ollut kaiken asioiden sisäistäminen, kun siirrytään aihealueesta toiseen. Toki siihen vaikuttaa myös oma itsenäinen opiskelu. Myös erilaiset artikkelihaut ja niiden tulkitseminen on vielä tuntunut melko haastavalta. Kansainvälistä yhteistyötä on tehty muun muassa Ruotsin Naprapathögskolan kanssa ja olisikin mielenkiintoista jossain vaiheessa opiskelutaivalta päästä tutustumaan sinne. Toki työskentelyt esim. Ulkomailla urheiluseurassa voisivat olla kiinnostavia.

– Alalle kannattaa hakea, jos todellakin on kiinnostunut naprapatiasta, ihmisen anatomiasta yms. Kovaa työntekoa, motivaatiota ja sinnikkyyttä vaaditaan, mutta kyllä opiskelu myös aina palkitsee onnistumisten myötä.

Kirjoita kommentti

*