Nimeni on Jasmin Airola. Opiskelen tradenomiksi Kouvolassa. Suuntaudun myyntiin ja markkinointiin ja aloitin tammikuussa 2017.

Miksi valitsit kaupallisen alan koulutuksen?

Olen työskennellyt 15-vuotiaasta asti alalla ja kaikki työtehtäväni ovat liittyneet joko myyntiin, asiakaspalveluun tai markkinointiin. Koulutus tuntui heti kuin tehdyltä minulle. Kaikki aiheet olivat ”tuttuja” mutta silti pääsen kehittämään itseäni.

Koulutus tuntui heti kuin tehdyltä minulle. Kaikki aiheet olivat ”tuttuja”, mutta silti pääsen kehittämään itseäni.

 

Teen tällä hetkellä myyntiä firmassa, jossa työskentelen, mutta hoidan siinä samalla myös yrityksen markkinointia. Suunnittelen ja hoidan yhteistyökuvioita, valvon toteutusta ja kirjaan lopputulokset talteen. Koulutus auttaa paljon tässä työssäni – ei toki traktorin varaosien tietämykseen tai raivaussahan myyntiin, mutta markkinointiin saan paljon apuja. Pystyn toivottavasti tulevaisuudessa antamaan ideoita ja näkemyksiä yrityksen kehittämiseen.

Miksi valitsit Xamkin opiskelupaikaksi?

Valitsin hakukohteeksi vain yhden koulun, Xamkin. Vanhempani asustavat lähempänä koulua, joten täällä opiskellessa ehdin viettämään myös hieman enemmän aikaa heidän kanssaan. Koulun maine oli mieleeni ja pidin nuorekkaasta ja raikkaasta markkinointi-ilmeestä. Pänttääminen pääsykokeisiin ei napannut, ja tässä koulutuksessa painoarvo oli pääsykokeilla, joiden materiaalia ei tarvinnut opiskella etukäteen.

Millaista on opiskella ammattikorkeakoulussa?

Opiskelu itsessään ei ole minua suuremmin yllättänyt. Kuitenkin ajankäyttö on ollut välillä hankalaa. Työt, koulu, maataloustyöt sekä kotityöt ja muu elämä ovat olleet silloin tällöin hankalasti yhdistettävissä. Kuitenkin nuorena monimuoto-opiskelijana toivoisi joskus ehtivän viettämään opiskelijaelämää ja muuta tähän liittyvää oheistoimintaa, mutta näillä lähtökohdilla se ei ole mahdollista. Jos asuisin lähempänä tai jättäisin joitakin töitä pois, se voisi olla hauska kokemus.

Viljelemme mieheni kanssa maatilaa ja käymme molemmat palkkatöissä. Tämän päälle itse opiskelen. Välillä on paljonkin muovattavaa aikataulujen ja muun kanssa. Menimme kesällä myös naimisiin ja suunnitteluun ja järjestelyyn meni hurjasti aikaa viime keväällä. Sen jälkeen olenkin uskaltanut ottaa enemmän opintoja sillä verukkeella, että nyt ei ainakaan ole kaiken päälle yli 200 henkilön juhlia suunniteltavana.

Maatilan arki ja työt eivät ole ennustettavissa tai kalenteriin suunniteltavissa. Tämä tottakai heijastuu kouluunkin ja tehtävien suorittamiseen.

Luokassamme on hyvin eri elämäntilanteista tulevia yksilöitä. Tulemme eri paikkakunnilta, olemme eri ikäisiä, perheemme ovat erikokoisia. Nämä kaikki luovat monipuolisempaa ja laajempaa näkemystä asioihin. Tämä on opinnoissa todellakin voimavara ja ihanaa vaihtelua, mutta se myös yllätti alussa eniten.

Luokassamme on hyvin eri elämäntilanteista tulevia yksilöitä. Tulemme eri paikkakunnilta, olemme eri ikäisiä, perheemme ovat erikokoisia. Nämä kaikki luovat monipuolisempaa ja laajempaa näkemystä asioihin.

 

Mikä on mielestäsi parasta Xamkissa?

Xamk on nuorekas ja ajanhermolla oleva koulu, kaikki on tätä päivää, eikä olla jumissa edellisellä vuosituhannella. Kursseja on monipuolisesti tarjolla ja uudet yhteistyökuviot, joiden ansiosta voimme opiskella ympärivuoden muidenkin koulujen kursseja, antaa hurjasti lisämahdollisuuksia! Itsekin opiskelen juuri toisen ammattikorkeakoulun verkkokurssia maatilan verosuunnittelusta – jotakin mitä tulen tarvitsemaan todella paljon tulevaisuudessa, mutta kurssia ei ole saatavilla meidän koulussamme.

Mitä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

Toivoisin monipuolisia, mutta kuitenkin kehittäviä työtehtäviä. Haluan edetä urallani. Olen jo nyt opintojen aikana saanut mahdollisuuden edetä ja muuttaa työnkuvaani enemmän itseä kiinnostaviin ja tutkintoani vastaaviin työtehtäviin.

Jos tulevaisuudessakin tehtävät ovat mieleisiä ja kehittyminen ja eteneminen mahdollista, en pidä samassa yrityksessä pysymistä ollenkaan huonona vaihtoehtona. Jatko-opinnot ovat vaihtoehto, mutta ei ihan heti tämän koulutuksen jälkeen. Maatilan työt tulevat myös työllistämään minua enemmän tulevaisuudessa, mutta se on tulevaisuuden murhe. Balanssi löytyy aina, kuhan vaihtoehdot pitää avoimena.

Yläkuva: Osallistuin Xamkin promotiimiin Abi Goes Tallinn 2019 -tapahtumassa. Kuva on otettu punaiselta matolta juuri ennen tapahtuman avautumista.

 

Jasmin Airola, tradenomi (AMK) -opiskelija, Kouvolan kampus

 

Kirjoita kommentti

*