Kotkassa syntynyt Esa-Matti Lampinen aloitti ympäristöteknologian insinööriopinnot Mikkelin kampuksella keväällä 2013. Lukion jälkeen vuorossa oli noin vuoden verran fysiikan opintoja Jyväskylän yliopistossa, mutta yliopisto-opiskelu ei tuntunutkaan niin omalta ja pari vuotta vierähti Ruotsissa. Sen jälkeen fiksunoloiset opiskeluvaihtoehdot löytyivät Helsingistä ja Mikkelistä. Kun Helsinki ei kaupunkina houkutellut, opiskelupaikaksi valikoitui Mikkeli.

Esa-Matti toteaakin, että Mikkelistä mieluisan opiskelupaikan tekee se, että täällä on kaikki mitä opiskelija tarvitsee ja kaikki on lähellä mikä on iso plussa. Mikkeli on pieni kotoisa kaupunki.

Opinnoissa pintaa syvemmälle

Ympäristöteknologian koulutuksen sisältö on hyvin laaja ja siinä raapaistaan pintaa useista eri alueista, mutta harjoittelun sekä itseään kiinnostavien syventävien opintojen kautta pääsee paneutumaan itseään kiinnostaviin asioihin.

– Jos hakuvaiheessa minulla olisi ollut tietoa kuinka paljon opinnot painottuvat terveystarkastajan hommiin, niin olisin voinut olla tulematta tänne. Kuitenkin opintojen edetessä mieli muuttui ja olen saanut muun muassa vahvan pohjan kunnalliseen virkamiestyyppiseen hommaan, hallinnon kuviot ja hallintolait on tullut hyvin opittua.

– Olen koko ikäni kulkenut luonnossa ja ympäristöpuoli on ollut aina läheinen aihe ja itselle sopiva ala ja siinä mielessä olisin toivonut enemmän opintoja luonnonsuojelusta. Toinen itseäni erityisesti kiinnostava aihe on mittaustekniikka ja siitä onkin löytynyt riittävästi kursseja.

-Tähtäimessä on ympäristönäytteenottojen sertifikaatti, johon koulutuksen saa Xamkissa ja vaadittavan työkokemuksen saan tehtyä harjoittelujen yhteydessä, joissa pääsen alan oikeisiin hommiin.

Harjoittelupaikat löytyneet hyvin

-Harjoittelupaikkoja on löytynyt yllättävän helposti siihen nähden miten vähän olen yrityksiin ottanut yhteyttä. Aloitin ELY-keskuksella koekalastustulosten käsittelyssä ja se laajeni pohjavesinäytteiden ottoon ja pilaantuneen maan rekistereihin sekä muihin mielenkiintoisiin asioin. Nyt olen ollut 7 kk Rambolilla pintavesinäytteiden oton puolella. Yksinkertaistettuna olen kiertänyt ympäri Etelä-Savon, ajellut järvellä ja pistänyt vettä pulloon!

Kestävän kehityksen asiantuntijoita tullaan tarvitsemaan

-Biotalous ja cleantech ovat nousevia aloja ja sieltä todennäköisesti työpaikkakin irtoaa. Kestävään kehitykseen liittyviä asiantuntijoita tulevaisuudessa tullaan hyvinkin paljon tarvitsemaan. Muuttuvassa maailmassa täytyy ottaa huomioon ympäristönäkökohdat ja miten voidaan tuottaa tuotteita ja palveluita ympäristöä vähemmän kuormittavasti ja sieltä alalta vähintäänkin löytyy töitä.

– Tulevaisuuden suunnitelmissa on myös maisterin tutkintoon tähtäävät opinnot. Esimerkiksi Norjassa yliopistossa on mielenkiintoista koulutusta tarjolla.

Opiskelijavaihdossa Liettuassa

-Olin yhden syksyn vaihdossa Liettuassa, Vilnassa. Halusin syventyä ympäristömallinnukseen ja Vilnassa tarjottiin sen alan opintoja ja ajattelin että se olisi hyvä lisä omaan osaamiseeni. Olisin jatkanut pidempäänkin, mutta tarjolla ei ollut uraani tukevia kursseja sen enempään. Alun perin olisin halunnut Venäjälle, mutta siellä opetus oli vaan venäjän kielellä, joten se oli pieni rajoite. Liettuassa opetus oli englanninkielellä.

-Vilnan teknillisessä korkeakoulussa oli ammattikorkeakouluun verrattuna astetta korkeatasoisempi opetus, tosin opettajien englanninkielen taito oli hieman vaihtelevaa. Englanninkielellä pärjäsi hyvin, mutta opiskelin myös liettuan kieltä ennen lähtöäni sekä paikan päällä. Se ei ollut välttämätöntä, mutta auttoi arkielämässä.

– Vilnassa pääsin näkemään ympäristöasioita toisella tavalla. Suomessa, ainakin periaatteessa teoriassa, on asiat viimeisen päälle. Vilnassa on hyviä tavoitteita ja pyrkimyksiä, mutta ei olla vielä ihan niin pitkällä kuin Suomessa ja se avasi toisen maailman siinä suhteessa.

– Vaihtoon oli erittäin helppo lähteä, koska sain Xamkilta paljon apua ja kaikki onnistui hyvin jouhevasti. Taloudellisesti ei myöskään ollut ongelmia, kun sain opintotukea sekä muuta avustusta. Herroiksi en elänyt, mutta hyvin pärjäsin!

Pääsin opintojen nimissä tekemään juuri sitä mistä tykkään!

– Ympäristöteknologian koulutukseen hakeutuville on etu, jos on jo kiinnostusta ympäristöasioista jollain tasolla. Se ei ole välttämätöntä, mutta iso plussa on jos löytyy harrastuspohjaa alalle ja halua edesauttaa puhdasta ja turvallista elinympäristöä. Itse olen lintuharrastaja ja pääsen opintojen nimissä tekemään sitä mistä tykkään.

Kirjoita kommentti

*