Heippa, olen Anna Ropponen 35-vuotias terveydenhoitajaopiskelija Mikkelistä. Opiskelen viimeistä vuotta Xamkissa  ja minulla on viimeinen harjoittelu juuri menossa. Toivotaan, ettei korona nyt enää sotke suunnitelmia ja saan jouluksi paperit kouraan!

Epävarmuus opiskelussa ja urheilussa on ollut raastavaa tänä erikoisena korona-aikana. Keväällä intoa puhkuen suoritin harjoitteluita ja valmistauduin kevään Fitness Classic kisoihin, mutta sitten korona perui niin kisat kuin harjoittelutkin. Koulutkin menivät kiinni, joten tilanteesta johtuen minusta tulikin kotiopettaja 1.- ja 2.-luokkalaisille lapsilleni. Lisäksi 4-vuotias tytär oli myös kotona vauhdittamassa arkea. Ja uskokaa, sitä vauhtia todella riitti.

Niin vaan siitäkin selvittiin ja syksyllä jatkuikin koulut niin äidillä kuin lapsillakin.  Uskalsin jatkaa kisadieettiäkin ja varsin menestyksekkäästi. Voitin Kotka Fitness Cupin, Nordic Fitness Expoista Suomen mestaruuden täysin tuomaripistein ja yleisessä sarjassa pääsin finaaliin, tuloksena viides sija. Palkintokaappiin tuli siis ihan mukavasti täytettä tänäkin vuonna.

Seuraavaksi vuorossa olisi MM-kisat Espanjan Santa Susannassa 5.-8.11.2020.

 

Seuraavaksi vuorossa olisi MM-kisat Espanjan Santa Susannassa 5.-8.11.2020. Nyt vain jännitetään toteutuuko kisat ja raastava epävarmuus on jälleen läsnä kisavalmisteluissa. Joka päivä saa jännittää uutisista onko kisat peruttu. Vielä ei ole.

Suunnitelmallisuus auttaa opiskelin ja kilpaurheilun yhdistämisessä

Kilpaurheilun yhdistäminen opiskeluun on välillä melko haastavaa, kun täytyy aikatauluttaa kaikki todella tarkasti ja pysyä suunnitelmassa. Kohdallani suunnitelmallisuus kannattaa, sillä arki on välillä melkoista elämänhallintaa. Olen siis kolmen lapsen äiti ja toimin sivutoimisena yrittäjänä, joten se antaa vielä vähän lisämaustetta elämään. Mutta etenkin harjoittelupaikat ovat olleet joustavia ja kannustavia kilpaurheilun suhteen. Tärkein apu ja tuki tulee omalta perheeltä, etenkin aviomies Jani on ollut suurin voimavarani.

Esimerkiksi tehdessäni kisavalmisteluita Kotkan Fitness Cup kisaan työkaverit kävivät välillä kurkkaamassa, miten menee ja elivät hengessä mukana. Fitnesslajit ovat  kuitenkin melko uusi ilmiö, joten on upeaa, että laji ja aihe kiinnostaa sekä puhuttaa.

Lavakarisma on vahvuuteni ja esiintymistäni onkin kehuttu paljon.

 

Minun lajini on Wellness Fitness, jossa tavoitellaan lihaksikasta ja esteettistä vartaloa. Lihasmassaltaan laji sijoittuu body fitneksen ja womens physiquen välille, mutta asennot lavalla ovat samat kuin bikini fitneksessä. Itse kisasuorituksessa arvioidaan fyysinen kunto, esiintyminen sekä ulkonäkö. Lavakarisma on vahvuuteni ja esiintymistäni onkin kehuttu paljon. Toivottavasti pääsen MM-kisoihin tekemään nappisuorituksen, sillä olen nyt myös paremmassa fyysisessä kunnossa kuin koskaan ennen.

Dopingtestaus on osa urheilua ja minuakin on testattu useasti. Testaajat ovat käyneet meillä kotona yllätysvierailuilla ja myös kisoissa testataan. Viimeksi minut testattiin 11.10. Turun Nordic Fitness Expossa.

Ammattitaitoinen valmentaja auttaa

Monien on vaikea ymmärtää kuinka voi päästä fyysisesti niin hyvään kuntoon. Ravinnon ja levon määrä korostuu entisestään ja ruoka-aineet jaotellaan päivässä sen mukaan,  milloin on treenit. En käytä mitään lisäravinteita, sillä haluan kaiken energian ravinnosta. Näin saan pidettyä myös annoskoot mieluisina. Tarkoitan, että pysyn kylläisenä pidempään, kun saan syödä enemmän.

On totta, että kilpaurheilu ei missään määrin ole viimeisillään terveellistä, kun kroppa ajetaan ihan äärirajoille, mutta silti olen sitä mieltä, että loppupeleissä tämä ei ole vaikeaa, kun on motivoitunut.

Suosittelen hankkimaan ammattitaitoisen valmentajan, jotta myös kisoista palautuminen tapahtuu järkevästi. Hyvä valmentaja osaa suunnitella kisadieetin niin, että elimistö toimii ja valmentajan vastuulla on myös dieetin kulku. Se helpottaa, kun voi ulkoistaa ajattelun ja tekee vain niin kuin ohjeistus on.

Olemme valmentajan kanssa suunnitelleet minulle sellaiset ohjeet, mitkä ovat perheelliselle helpot noudattaa. Ei mitään  kikkakolmosia, vaan säännöllistä elämäntyyliä, joka sisältää 5 punttitreeniä, 6 aamulenkkiä ja muutaman hiit-treenin, lepoa riittävästi ja ruokaa. Useasti ajatellaan, että ruokailut ja ruoka-aineet on jotain erikoista ja täytyisi nähdä suuri vaiva niiden eteen, mutta pöh, meidän perhe syö ihan tavallista kotiruokaa, säännöllisesti. Rakastan leipomista ja ruuanlaittoa, joten kyllä meillä myös herkutellaan.

Arkea helpottaakseen kannattaa  ruokia valmistaa kerralla paljon ja treenit tehdä aina alta pois, kun siihen on mahdollisuus. Hyppytunnit olen aina hyödyntänyt treenaamiseen ja aamuisin olen kuunnellut  tenttimateriaalit aamulenkillä. Aamulenkit olen tehnyt niin aikaisin, että muu perhe vielä nukkuu ja se on minun ihan omaa aikaa.  Onneksi nyt kaikki tentit on kuitenkin tehty ja saa luukuttaa lempimusaa. Jännä, miten juoksukin kulkee paremmin, kun saa kuunnella lempimusiikkia. Rammstein on ehdoton ykkönen mitä musiikkimakuuni tulee.

lähes 20 vuoden urheilutausta

Minulla on lähes 20 vuoden urheilutausta, joten mistään yhden yön ihmeestä ei siis ole kyse. Täytyy muistaa, että tämä on pitkäjänteinen laji. Muutoksia ei tule nopeasti lihaskasvun eikä rasvanpoltonkaan suhteen.

Aiemmilta koulutuksiltani olen urheiluhieroja sekä erityisryhmien liikunnanohjaaja. Liikkuminen on minulla verissä ja rakastan treenata lujaa. Lasten saaminen on parasta, mitä olen koskaan saavuttanut, mutta työkuviot menivät sen myötä uusiksi. Halusin päivätyön ja siksi lähdin vielä opiskelemaan. Enkä kadu päätöstäni, vaikka välillä on ollut rankkaa. Nyt, kun opinnot alkavat olla suoritettu, voi helpottuneena huokaista ja suunnitella tulevaisuutta. Mutta hoidetaan nyt ensin MM-kisat ja harjoittelu loppuun.

Toivottavasti pysytään terveenä ja muistakaa liikkua! Tulevana terveydenhoitajana en voi painottaa tarpeeksi terveyden ennaltaehkäisevää työtä ja siihen jokainen voi vaikuttaa itse.

Pidä huolta itsestäsi!

 

Anna Ropponen
terveydenhoitaja (AMK) -opiskelija 

 

Kirjoita kommentti

*