Päädyin nykyisiin opintoihini erilaisten sattumien kautta.

Tärkein, muutoksen alulle paneva sattumus oli syksyllä 2019 silloisen työnantajani tarjoamat kaksi vaihtoehtoa; ota tai jätä! Päätin jättää, koska työtäkin olisi ollut tarjolla tuplaten ja matkapäiviä olisi tullut lisää.

Sain elämässäni kaivatun tuumaustauon yli 21 vuoden lähes yhtäjaksoisen työskentelyn jälkeen, koska päätökseni jälkeen minulla ei ollut (onneksi!) päivääkään työvelvoitetta. Tuo puoli vuotta olikin minulle valaiseva ja voimaannuttava kokemus, oikeastaan elämäni parasta aikaa. Seuraavaksi parasta aikaa onkin ollut nykyinen opiskeluaikani.

Tuumaustauko

Kotiin jäätyäni sain aikaa itselleni ja läheisilleni. Oli myös aikaa tehdä omakotitaloon kertyneitä rästihommia pois ilman taloudellista huolta siinä hetkessä. Mietin myös, mitähän sitä isona tekisi, koska tiesin kuitenkin haluavani muutoksen työkuvioihini.

Irtisanomisajan päätyttyä aloin yhdessä TE-toimiston ammattilaisten kanssa selvittämään mm. psykologisten testien avulla mihin tehtäviin soveltuisin. Työnjohtotehtävät olivat testien mukaan soveltuvampia kuin suorittavat tehtävät ja toisaalta en halunnutkaan esimerkiksi raksalle ”monttuhommiin” ikänikään puolesta.

Halusin myös koulutuksen, jonka avulla olisi hyvät mahdollisuudet työllistyä, en vain koulutusta koulutuksen vuoksi. Mahdollistava tekijä opintohaaveille oli myös TE-toimiston positiivinen suhtautuminen omaehtoiseen kouluttautumiseen ja sen myötä saatu taloudellinen turva opintojen alkuun (24 kk).

Tuonnehan minä haen

Tekniikan alat ovat aina kiinnostaneet minua, joten aloin katsella kotikaupunkini koulutustarjontaa siltä saralta. Yhteishaku oli siis jo mennyt siltä vuodelta, koska elettiin jo kesä-heinäkuuta. Avoimen AMK:n opinnot olivat ainoa vaihtoehto. Silmiin osui talotekniikan insinööri (AMK) -koulutus. Silloin päätin, että tuonnehan minä haen.

Aikuisena opiskelu on kiehtovaa ja innostavaa ja siihen suhtautuu eri lailla kuin nuorena. Olen ollut positiivisesti yllättynyt siitä, että uuden oppiminen on sujunut kohtuullisilla arvosanoilla ja hiukan nopeutetussa aikataulussakin.

Kiinnostavinta antia ovat olleet ammattiaineet ja niihin liittyvät laskutehtävät. Rankinta on ollut matemaattisten aineiden oppiminen, mutta siitäkin on selvitty. Koen myös, että omat opiskelu- ja esiintymistaidot ovat parantuneet merkittävästi ja siitä on ollut suurta hyötyä, koska ne auttavat eteenpäin opinnoissa.

Opiskelun ja perheen yhteensovittaminen on ollut välillä haasteellista, mutta etäopetuksessa se on ollut jopa helpompaa kuin lähiopetuksessa. Opiskelusta on ollut ehdottomasti jo tässä vaiheessa hyötyä uran kannalta. Luokallamme on todella hyvä ryhmähenki, joka on vahvistunut edelleen opintojen edistyessä,. Tämä vertaistuki auttaa jaksamaan vaikeina hetkinä.

Aina kannattaa opiskella

Suosittelen talotekniikan insinööri (AMK) -koulutusta kaikille, joita LVI-ala kiinnostaa. Kiinnostavia työtehtäviä pitäisi olla tarjolla enenevässä määrin tulevaisuudessa.  Viiden vuoden päästä toivon itse olevani kohtuullisesti palkatussa mielekkäässä työssä hyvin johdetussa organisaatiossa.

Opintoja harkitsevalle aikuiselle haluan sanoa, että aina kannattaa opiskella. Se on sijoitus sinuun itseesi ja tulevaisuuteesi.

 

Timo Naukkarinen
Insinööri (AMK) -opiskelija, talotekniikan koulutus