Vuosi 2020 käynnistyi vauhdikkaasti työelämän ja sitä kautta koko arkisen elämän osalta. Olin ottanut puoli vuotta aiemmin ison ja pelottavankin askeleen, kun siirryin määräaikaiseen esimiespestiin. Silloin jätin taakseni vakituisen ja antoisan työni ammatillisena sosiaali- ja terveysalan opettajana.

Määräaikaisuus oli tammikuussa 2020 ohi, ja minua odotti toimintayksikön esimiehen vakituinen virka pääkaupunkiseudulla. Eipä siinä mitään ihmeellistä ollut, lukuun ottamatta sitä, että uuden työni myötä työmatkani venyi 125 km:n mittaiseksi. Suuntaansa.

No mikäpä siinä, kumipyörät kuljettivat, suurkulutin äänikirjoja ajellessa, ja minulle järjestyi lähiseudulta kakkoskoti pariksi yöksi viikosta. Sieltä töihin oli vain noin 40 kilometriä suuntaansa. Neljän lapsen äitinä sain kuulla paljonkin ihmettelyä valinnastani, mutta meidän perheessämme asioita on useinkin tehty hieman valtavirrasta poiketen.

Tämän kaiken uuden opettelun keskellä aloitin sitten YAMK-opinnot sosiaali- ja terveysalan johtamisen ja kehittämisen koulutuksessa. Joten ei muuta kuin pari palkatonta vapaata töistä ja kahden tunnin ajelu Mikkelin kampukselle pulpettiin. Opiskelupäivien välissä vietetty hotelliyö tuntui jopa syntisen mukavalta vaihtelulta.

 

Ja kun olin saanut arkeni vaimona, äitinä, viranhaltijana ja opiskelijana kursittua hataraan tasapainoon, tulikin maailmanlaajuinen pandemia ja etenkin pääkaupunkiseudulla se kuuluisa tuuletin levitti terveisensä kaikkialle.

Vuosi 2020 menikin sitten yhdessä vilauksessa, pipo ei päässyt kulumaan puhki, kun se tippui matkasta jo ennen ensimmäisiä leskenlehtiä. Korona kuritti etenkin pääkaupunkiseutua, minä esitin viranhoitomääräystä Uudenmaan rajalla ja jatkoin ajelua rajamuodollisuuksien jälkeenkin. Rakastin työtäni, mutta yhtälö oli lievästi sanottuna haasteellinen.

Lopulta monen kuukauden rallin jälkeen pysähdyin, tein päätöksen jättää koulunkäynti hollille ja ilmoittauduin poissaolevaksi syyslukukaudelle. Myöhemmin hain ja sain töitä kotikaupungista. Lapset tosin kyselivät, enkö tosiaan ole koskaan enää öitä pois. Kuulemma oli kivaa olla välillä vain iskän kanssa, kun en ollut sotkemassa. Lupasin parantaa sotkuiset tapani ja annoin itselleni luvan nauttia hitaammasta elämästä.

Aikuisena opiskelussa korostuu ainakin minun kohdallani se oivallus, että teen tätä itseäni varten.

 

Vuoden 2021 alussa oli edessä koulun jatko uusin voimin. Olen tyytyväinen, että suorittajaluonteeni antoi periksi ottaa tuon aikalisän, kun alkoi olla liian hektistä. Aikuisena opiskelussa korostuu ainakin minun kohdallani se oivallus, että teen tätä itseäni varten. Kehitän omaa osaamistani, jotta voin paremmin tehdä työni ja kehittyä niin ammattilaisena kuin ihmisenä.

Arvostan sitä, miten opiskelut joustivat ja miten helppoa oli palata niiden pariin. Sain paljon tukea opettajilta ja rästitehtävätkin saatiin sovittua mainiosti. Aikuisena opiskellessa on tärkeää, että joustoa löytyy tarvittaessa.

 

Myös vertaistuki opiskeluryhmältä on ollut korvaamaton tuki. Meidän YAMK-ryhmässä lähes kaikki ovat jollain lailla mukana työelämässä ja suurella osalla on myös perhettä. Aina löytyy ymmärrystä ja ohjausta, jos tuntuu, etteivät omat arjesta tahmeat aivot meinaa pysyä perässä.

… tämä opiskeluhulluus on ihana tauti, josta en edes halua parantua.

 

Tämä suorittamani tutkinto on neljäs, jota suoritan aikuisiällä työn ja perheen ohella. Vaatii varmaan jonkinlaista hulluutta palata koulunpenkille kerta toisensa jälkeen. Toisaalta tämä opiskeluhulluus on ihana tauti, josta en edes halua parantua. Ja vaaditaan myös rutkasti luovuutta, että tästä selviää kunniallisesti.

Viimeisin luova pieni ratkaisuni oli suloiset pinkit kuulosuojaimet, jotka löysin kirpputorilta. Ne päässä työskentelen tehtävieni parissa keskellä ihanaa, rakasta ja kovaäänistä perhearkeani. Enkä ole edes yrittänyt vannoa, ettei koskaan enää opiskelua. Se lupaus ei kuitenkaan pitäisi. Ystäväni totesi minulle joku aika sitten, että takuulla arkussakin vielä opiskelen oikeanlaista pötkötystekniikkaa.

 

Petra Karhulahti, geronomi (AMK)
Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK) -opiskelija

 

Kirjoita kommentti

*