Olen Mari Markkola. Opiskelen hoitotyön ylempää ammattikorkeakoulututkintoa kliinisen asiantuntijan koulutusohjelmassa Xamkissa Mikkelin kampuksella.

Opiskelen tutkintoa monimuoto-opintoina työni ohella. Tällä hetkellä työskentelen sairaanhoitajana Päijät-Hämeen keskussairaalan syöpätautien poliklinikalla Lahdessa. Olen valmistunut alun perin tradenomiksi Mikkelin ammattikorkeakoulusta vuonna 2006. Hoitoala on kuitenkin aina ollut haaveissani, joten päätin hakea sairaanhoitajakoulutukseen heti tradenomiksi valmistumiseni jälkeen. Pääsin opiskelemaan ja valmistuin sairaanhoitajaksi Kotkasta vuonna 2009.

Erikoistumisopintojen aikana syttyi uudelleen myös kipinä opiskeluun.

 

Reilu vuosi sitten minulle tarjoutui tilaisuus lähteä opiskelemaan syöpäpotilaan moniammatillinen hoitoketju -ammatillisia erikoistumisopintoja, jotka sain valmiiksi syksyllä 2020. Erikoistumisopintojen aikana syttyi uudelleen myös kipinä opiskeluun. Hain hoitotyön ylempänä ammattikorkeakoulututkintoon kevään 2020 yhteishaussa ja pääsin sisään.

Etänä järjestetyt pääsykokeet madalsivat kohdallani kynnystä hakea koulutukseen, ja tästä päästäänkin tämän blogikirjoituksen varsinaiseen aiheeseen eli etäopiskeluun. Jos kiinnostaa lukea kevään poikkeusolojen etäpääsykokeiden järjestämisestä, Marjatta Kelon kirjoittama blogikirjoitus kevään 2019 etäpääsykokeista löytyy täältä.

Syksyllä opinnot aloittaessani olin intoa täynnä. Olin lukenut paljon hyviä kokemuksia Xamkista. Mikkelin kampuksella opinnot lähtivät käyntiin hybridimallin mukaisesti lähiopetuspäivillä. Lähiopetuspäivillä oli alkuun suuri merkitys ryhmäytymisen sekä opiskelumotivaation kannalta. Opettajien kannustava asenne on tukenut hyvin opiskelujen alkamista. Nyt lähiopetuspäivät alkavat vaihtua etäyhteyksiin, jossa on kieltämättä oma jännityksensä.

Etätyö ja etäopiskelu ovat viime kevään digiloikan myötä muuttuneet luonnollisiksi tavoiksi työskennellä ja opiskella

 

Etätyö ja etäopiskelu ovat viime kevään digiloikan myötä muuttuneet luonnollisiksi tavoiksi työskennellä ja opiskella. Omalla kohdallani etäopiskeluun siirtymisessä jännittää, riittävätkö omat ATK- ja digitaitoni, kun siirrytään pitämään enemmän yhteyttä erilaisten videoyhteysien, kuten Teamsin ja Zoomin välityksellä. Eniten etäopiskelussa ehkä kuitenkin jännittää, pystynkö etenemään suunniteltujen aikataulujen mukaisesti vai alkavatko opinnot venymään. Ennen ensimmäisiä seminaariesityspäiviä nukuin yöni huonosti, toivottavasti etäesityksiin liittyvä stressi ja jännitys katoavat ajan myötä.

Etätyöskentelystä ja etäopiskelusta on kirjoitettu paljon. Salakarin ja Varhelahden artikkeli etäopiskelun kokemuksista viime keväältä oli minusta mielenkiintoinen. Kyseinen artikkeli on löydettävissä täältä.

 

Kokosin tähän blogikirjoitukseen listan ajatuksia sujuvoittamaan omaa etäopiskeluani. Alla on siis  listattuna omia ajatuksiani asioista, joilla saada etäpäivä sujumaan parhaiten:

  • Positiivinen asenne. Uskon, että asenne ratkaisee aina. Kun se on kunnossa, pystyy ihan mihin vaan.
  • Välineet kuntoon. Päätin heti opintojen alussa panostaa hyvään tietokoneeseen. Etäopiskelussa on tärkeää, että videot eivät pätki. Toimiva nettiyhteys on kaiken A ja O. Tämän kanssa on valitettavasti ollut ajoittain haasteita. Hyvät kuulokkeet eivät maksa paljon, mutta auttavat huomattavasti seminaariesitysten pitämisessä.
  • Pyrin valitsemaan rauhallisen ja valoisan tilan, jossa on mukava työskennellä.
  • Opiskellessa etänä on helppo jämähtää paikalleen pitkäksi aikaa, mutta yritän muistaa tauottaa tekemisiäni.
  • Liikun välillä. Koko päivän ruudun tuijottaminen on uskomattoman raskasta. Pieni taukojumppa tai happihyppely piristää, auttaa jaksamaan ja parantaa keskittymiskykyä.
  • Vältän “multitaskausta”. Kotona on omat houkutuksena tehdä monta asiaa samanaikaisesti; siivota, laittaa ruokaa tai pestä pyykkiä luentoa kuunnellessa. Kun opiskelen, niin pyrin silloin keskittymään vain ja ainoastaan opiskeluun.
  • Pidän yhteyttä muihin. Omiin luokkakavereihin pyrin pitämään yhteyttä esimerkiksi WhatsAppin kautta. Kokemusten jakaminen auttaa eteenpäin ja lisäksi opiskelutovereiden vertaistuella on ihmeellinen voima.

On täysin eri asia noudattaa valmista lukujärjestystä ja olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan kuin noudattaa itse tehtyä aikataulua päivän aikana.

 

Tätä blogitekstin aihetta pitkään mietittyäni halusin kirjoittaa omia ajatuksiani etäopiskeluun siirtymisestä. Etäopiskelun ei voi sanoa olevan helppoa, varsinkaan kun on tottunut opiskelemaan perinteisesti lähiopetuksessa. Nyt jo voin todeta, että etäopiskelu vaatii opiskelijalta paljon itsekuria ja itsenäistä suunnittelukykyä, jotta ajankäyttö pysyy tasapainossa. On täysin eri asia noudattaa valmista lukujärjestystä ja olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan kuin noudattaa itse tehtyä aikataulua päivän aikana.

Haluan toivottaa paljon tsemppiä ja jaksamista kaikille etäopiskelijoille! Poikkeusaika on väliaikaista mutta etäopiskelu on varmasti tullut jäädäkseen. Otetaan kaikki irti sen tuomista hyödyistä ja mahdollisuuksista.

 

Mari Markkola
Sairaanhoitaja (YAMK) -opiskelija, kliinisen asiantuntijan koulutus
Xamk, Mikkeli

Kirjoita kommentti

*