Olen Marika Puttonen, 40-vuotias sairaanhoitaja (YAMK). Asun perheeni kanssa Jyväskylässä, ja työskentelen Keski-Suomen keskussairaalassa keskitetyssä henkilöstöresurssipalvelussa, sijoituksenani pääasiassa kirurgia. Työpisteeni vaihtuu siis päivittäin tarpeen mukaisesti.

Marika Puttosen valokuva
Marika Puttonen

Olen valmistunut sairaanhoitajaksi vuonna 2010, ja päätin jatkaa opintojani ylemmässä ammattikorkeakoulussa viime vuonna. Pääsinkin ykkösvaihtoehtooni Xamkiin, Mikkelin toimipisteeseen, josta valmistuin 30.6.2020 kliiniseksi asiantuntijaksi. Opiskelu Mikkelissä oli silmiä avaavaa. En kadu päivääkään, että lähdin opiskelemaan. Opettajat ovat Xamkissa aivan mahtavia. He tukivat opiskeluani niin, että kuuden lapsen äiti pystyi valmistumaan 10 kuukaudessa. Tehtäviä oli paljon, ja osa oli ajoittain erittäin laajoja. Opettajat tulivat kuitenkin hyvin vastaan tehtävissä, varsinkin korona-aikana meille annettiin erilaisia suoritusmahdollisuuksia. Sain tehtyä tenttejäkin suullisesti Teamsin kautta, jotta valmistumiseni ei myöhästyisi koronan vuoksi.

Valmistumiseni jälkeen olen päässyt kouluttamaan hoitajia, ja se on minun juttuni. Jo opiskeluaikana aloin pohtimaan, että opettaja/kouluttaja voisi olla se, mihin tähtään tulevaisuudessa. Tein opinnäytetyöni lonkkamurtumapotilaan hoidosta ja ajauduinkin sen myötä kouluttamaan hoitajia, jotka kyseistä potilasryhmää tulevaisuudessa tulevat hoitamaan. Suoritin myös opinnoista innostuneena Jyväskylän yliopistossa kasvatustieteen perusopinnot, ja aion hakea opettajakorkeakouluun tammikuussa 2021.

Opiskeluihin kannattaa lähteä avoimin mielin. Vaikka minä valmistuin supervauhtia, on aikaa runsaasti opintoihin. Xamkilla on laajasti tarjota vapaavalintaisia opintoja, mutta otin vielä lisäksi Campus Onlinen kautta opintojaksoja, jotka tukivat minun mielenkiintoani. Suosittelen erittäin lämpimästi opintoja Xamkissa. Opettajat ovat helposti lähestyttäviä ja allekirjoittaneelle jäi lämmin mieli heistä, he todella ovat opiskelijoita varten.

Opinnoissa kannattaa edetä tehtävä kerrallaan, ja asettaa itselleen deadline niiden kanssa. Minä esimerkiksi päätin, että kun seuraavat kaksi vapaata koittavat, teen tehtävästä tietyt osiot jne. Alkuun tulee ähky, tehtäviä ja uutta asiaa tulee paljon. Kaikesta selviää. Usko itseesi! On minulla yksi asia, joka kaduttaa. Miksi en lähtenyt aiemmin opiskelemaan? Siitä saa erittäin paljon uutta näkökulmaa.

 

 

Etsimme lisää alumnitarinoita! Haluaisitko sinäkin kertoa omasi? Lue ohjeet.