Muistan sen hetken edelleen elävästi. Vuosi oli 2005 ja paikka Apuvälinemessut Tampereella. Olin juuri aloittamassa sosionomiopintoihini kuuluvaa harjoittelua Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n Malike- toiminnassa. Olin lukenut Malikkeesta kertovat esitteet, joten täysinoppineena esittelin messukävijöille vaikeavammaisille lapsille ja nuorille suunnattua toimintaa. Metsähallitus oli rakentanut messuhalliin esteettömät pitkospuut, ja tekonuotio oli rakennettu kivistä, puista ja lampuista. Tähän ”nuotion” ääreen pysähtyi myös liikuntavammainen mies pyörätuolinsa kanssa. Siinä keskustelun lomassa ajatus Mahdollistajasta syntyi.

Päässäni alkoi pyöriä seuraavia ajatuksia: ”Ai miten niin kaikilla ei ole mahdollisuutta päästä metsään? Koiran kanssa ulkoilemaan? Kokea sadetta kasvoilla? Nuotion tulikin voi polttaa kaikkia samalla tavalla – ihmiset ovat tasavertaisia jopa tulen mielestä! Kenellä on oikeus päättää, kuka saa kokea jotain ja kuka ei? Kenellä on oikeus määritellä mitä toinen saa tehdä? Kenellä on oikeus määritellä mitä kaikkea ei voi tehdä.” Minusta tuli mahdollistaja.

Mahdollistajan ammattiin voi opiskella eri reittejä pitkin. Oma polkuni on alkanut lähihoitajaopinnoilla, jatkunut sosionomiopinnoilla ja edennyt kohti sosionomi YAMK- tutkintoa. Mahdollistajien ammattikunta on silti monialainen, eikä pelkkä ammatillinen koulutus riitä.

Suurin oppi tulee työkokemuksen myötä, ja valmis ei koskaan ole. Halu mahdollistaa on asenne. Oletko koskaan ajatellut, että tärkein työtehtäväsi on mahdollistaa asiakkaalle asioita?

 

Mahdollistajan tehtävänä on kysyä ja huomata asiakkaan tarpeet. Tärkeintä on asiakkaan kuunteleminen. Oleellista on aito halu ymmärtää ja auttaa. ”Haluatko lehden luettavaksi? Länsi-Savo vai Helsingin sanomat? Laitetaanko tänään punainen vai sininen paita? Haluatko äänestää vaaleissa? Tilataanko kotiin äänestysvirkailija? Kerro vielä lapsuusmuistoistasi! Tehdään yhdessä karjalanpaistia, sinä saat neuvoa!”

Palataanpa vielä tuohon 14 vuoden takaiseen kohtaamiseen. Olisin voinut myötätuntoisesti todeta, että ”On surullista, että juuri sinulta on luontokokemukset poissuljettu. Voithan aina katsella kuvista luontoa! Sekin on terapeuttista! Sen sijaan aloin etsiä ratkaisuja. ”Missä onkaan esteettömiä ulkoilureittejä? Löytyisikö joku sopiva toimintaväline auttamaan metsässä liikkumista? Kuka sinua voisi avustaa? Olisiko jossain tulossa kokeilutapahtuma, jossa pääsisit kokeilemaan käytännössä toimintavälineitä? Tässä on muuten lista esteettömiä palveluja tarjoavista luontoyrityksistä. Meillä on myös erilaisia ratkaisuja kylmiin keleihin, ettet palelluta itseäsi. Jos sinä haluat, niin autamme mahdollistamaan.”

Opiskelija – säilytä uteliaisuutesi, herkkyytesi ja rohkeutesi. Kyseenalaista ja haasta ammattilaisia. Usko itseesi!

 

Ammattilainen – pysy avoimena ja anna mahdollisuus. Ole rohkea, kun kokeilet uutta. Joskus totuttuja työtapoja on hyvä ravistella. Usko itseesi!

 

Kuva: Henna Ikävalko ”Mahdollistajana yhdessä tekemisen voima, jonka avulla päästiin perheen kanssa retkelle.”

 

Henna Ikävalko
Sosionomi (amk)
Geriwell oy
Monialainen toimintakyvyn edistäminen (YAMK)- opiskelija
Savonlinna

Kirjoita kommentti

*