Jotain ihmettä on tapahtunut. 6-vuotias koiramme, Vanda, on alkanut yhtäkkiä syödä raksuja. Vanda on ollut aina hyvin nirso ruuan suhteen ja samat raksut ovat saattaneet pysyä kupissa useita päiviä. Nyt raksukuppi tyhjenee joka yö. Mikä koiraa vaivaa – onkohan se raskaana?

Yhtenä tammikuun aamuna olen lähdössä töihin ulkokengät jalassa eteisessä seisoen ja mietin, että taidan ottaa pienen pullon vichyä mukaan. Pyydän tytärtäni Vilmaa tuomaan minulle pullon keittiön alakaapista. Vilma menee kaapille ja kertoo, että kaikki muovipullot vuotavat ja kaappi on kastunut. Mietin, miten huolimattomasti olen heittänyt pullot kaappiin, kun kaikki ovat menneet rikki. Lähtiessäni pyydän Vilmaa siivoamaan kaapin ja ottamaan märät keittokirjat pois laatikosta.

Automatkalla töihin Vilma lähettää perheen whatsapp-ryhmään kuvia jyrsityistä keittokirjoista ja kertoo kaapissa haisevan hamsterin uloste. Illalla töistä tullessani perheellemme on selvinnyt myös koiran raksujen häviämisen syy.

Meillä asuu hiiri

Mieheni on purkanut illalla keittiön kaapistoja, joiden takaa on löytynyt valtavat määrät koiran raksuja. Hiiri on tehnyt itselleen ruokavaraston.

Mietityttää, miten hiiri on päässyt sisään. Eihän nykyajan koteihin pitäisi päästä hiiriä! Hiiren ajatteleminen sisätiloissa ällöttää. Yäk, kehtaako tästä edes kertoa kenellekään. Myöhemmin selviää, että hiiri on todennäköisesti päässyt sisään ulkovuorilaudan tuuletusraon kautta ullakolle ja sieltä ulkoseinän sekä pesuhuoneen tuuletusraosta kodinhoitohuoneeseen.

Sitten alkaa armoton hiiren metsästys. Hiiri on fiksu. Menee useampi yö, ennen kuin se napsahtaa hiirenloukkuun. Iloitsen, kun löydän hiiren aamulla hiirenloukusta ja lähetän kuvia nirhatusta hiirestä perheen whatsapp-ryhmään.

Iloitseminen on kuitenkin liian aikaista. Jonkin ajan kuluttua mieheni huomaa, että keittiössämme on vesivahinko. Hiiri on jyrsinyt jääkaapin jääpalakoneelle menevää tuloputkea, joka on alkanut vuotamaan allaskaapin läpiviennin kohdalla. Vuoto on kastellut allaskaapin, lattiaa sekä seinien alaosia.

Mittaukset osoittavat vesivahingon ulottuvan keittiön lisäksi hieman yhtenäisessä tilassa olevan ruokailutilan ja olohuoneen puolelle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että parketti olisi uusittava yhteensä vajaan sadan neliön alueelle. Luvassa olisi siis isompi remontti.

Ennen kuin remonttia päästään aloittamaan, pitää odottaa vakuutusyhtiön päätöksiä, kilpailutuksia remontin toteuttajasta jne. Reilu kuukausi tapahtuneesta päästään aloittamaan vesivahingon kuivatukset. Samalla saamme kuulla vakuutusyhtiön edustajalta, että hiirien tekemät vesivahingot eivät ole harvinaisia.

Tällä hetkellä kuivatusta on tehty kolme viikkoa ja olemme asuneet sen ajan rantasaunalla. Kodissamme on niin kova meteli, että sisällä voisi kuvitella olevansa isolla rakennustyömaalla. Lisäksi keittiö on kokonaan pois käytöstä ”huputettuna”, joten asuminen kodissa ei onnistuisi siltäkään osin.

Tällä hetkellä suunnittelemme uutta lattiamateriaalia ja haaveilen myös seinien uudesta väristä. Mieheni näkee punaista kertoessani suunnitelmastani. Hän haluaa vain takaisin kotiin ja mahdollisimman pienellä vaivalla.

Nyt, maaliskuun puolessa välissä, vesivahingon toteamisesta on pian kaksi kuukautta. Haaveilen, että pääsemme muuttamaan takaisin kotiin toukokuun alussa. Kaikessa on mennyt pitempään, kuin alussa osasin kuvitellakaan.

Asuminen ei ole aina ongelmatonta. Tapahtuneelle ei voi kuitenkaan mitään, joten sitä on turha voivotella. Ja mikä parasta – pääsemme uusimaan kotimme ilmeen. Tervetuloa uusi kaunis koti!

Kirjoittaja asuu 2009 rakennetussa omakotitalossa Varkaudessa perheensä ja koiransa kanssa. 

 

Katja Rissanen, yrittäjä, sosionomi (AMK)
Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK) -polkuopinnot, Kaakkois-Suomen ammattikokeakoulu

Kirjoita kommentti

*