Pääsykokeisiin valmistautuminen: pääsykoemateriaalien lukemista, matematiikan harjoittelua, vielä kerran lukemista ja haastatteluun valmistautumista. Näin sen voisi kuvitella menevän. Tässä muutama tarina ”from the real life”. Aina ei mene niin kuin strömsöissä…

Tässä muutama tarina ”from the real life”. Aina ei mene niin kuin strömsöissä…

 

Katin pääsykoekokemuksia

Ylioppilaslakki on juuri painettu päähän ja kesäloma edessä. Vaan huoneen nurkalla odottaa pino pääsykoemateriaalia lukijaansa, on enää pari viikkoa jäljellä pääsykoepäivään.

“Tänään herään kahdeksalta lukemaan, jotta iltapäivällä voi tehdä muuta”. Maailman tyhjimmät sanat. Kello soi, en piittaa siitä, nousen puolenpäivän jälkeen ja lähden kavereiden kanssa kylille.

The Day alkaa lähestyä. Edellisenä iltana luen kiireellä läpi aineistoa kunnes nukahdan, aamulla herään viimeistelemään työn ennen koetta.

Ennakkoaineistoihin pohjautuvan testin teen maalaisjärkeä käyttämällä, jotain on ehkä painunut mieleen, ja loput menee arvaamalla. Matematiikan osuus – helppoa, vastahan kirjoitin pitkästä matematiikasta huippuarvosanan. Haastatteluun reteästi omana itsenään, ei kummempaa.

Tulokset koulupaikan saamisesta saapuu, ja sisään heittämällä. Läheiset eivät olisi uskoneet sitä minusta, mutta ainakin minä uskoin itseeni.

-Kati-

Sennin pääsykoekokemuksia

Kaksoistutkinnon jälkeen välivuosi kului nopeasti töitä tehdessä. Pääsykoemateriaali oli onneksi lähellä omaa työkokemusta, joka helpotti pääsykokeisiin valmistautumista. Lisäksi lukion ja merkonomin opinnot olivat vielä hyvässä muistissa, joten englannin ja  matematiikan osiot  eivät tuottaneet paljoa vaikeuksia.

Työkiireiden keskellä lukeminen saattoi unohtua, mutta materiaalin silmäily ja läpikäynti muistiinpanojen kera sopi minun oppimistyyliin. Haastattelu tietysti jännitti, mutta pieni jännityshän on aina hyvästä!

Pääsykoepäivä alkoi aikaisin, koska minun oli matkustettava Mikkeliin toisesta kaupungista. Kävin kirjallisessa osiossa, jonka jälkeen minulle jäi aikaa tutkia toivottavasti tulevaa uutta  kotikaupunkia ennen haastattelua.

Haastattelu meni hyvin ja lähdinkin takaisin kotimatkalle. Myöhemmin kesällä sainkin iloisia uutisia:

-Senni-

Miian pääsykoekokemuksia

Pääsykoemateriaali on julkaistu. Käyn katsomassa netistä materiaalit ja tuskastuminen iskee samantien, etenkin englanninkielisen materiaalin kanssa. Oloa ei helpota se, että reagoin aina vahvasti uusiin erilaisiin tilanteisiin: vatsaa velloo ja koko kroppa äärimmäisessä jännitystilassa.

Tiesin, että tarvitsen pääsykoemateriaalin sisäistämiseen muutamankin lukukerran ja hyvissä ajoin luinkin ensimmäisen kerran materiaalit läpi. ”Kyllähän tämä tästä, onhan minulla merkonomin tutkinto alla ja englanninkielisestäkin materiaalista jopa ymmärsin jotain. Ja aikaa on vielä lukea materiaaleja, eikä matikan osuudet tuota ongelmia.”

Aikaa vierähti, töistä kesäloma alkoi ja pääsykoepäivä läheni. Materiaalit nätissä pinossa pöydällä kerran luettuina.

Muutamaa päivää ennen pääsykoepäivää se paniikki iski, miksi ihmeessä en ollut lukenut enempää materiaaleja!

 

Muutamaa päivää ennen pääsykoepäivää se paniikki iski, miksi ihmeessä en ollut lukenut enempää materiaaleja! Ärtymys oman toiminnan takia ja jännitystila valtaa taas kropan, tuntuu että mitään ei jää lukemastani päähän.

Onneksi elämääni kuuluu mies, joka osaa rauhoitella sekä sanoa juuri ne oikeat sanat: ”Elä suotta stressaa, sinä kyllä osaat aivan varmasti kaiken pääsykokeissa. Ja haastattelussa ne varmasti huomaavat, että olet motivoitunut opiskelemaan, olet vain oma itsesi.”

Pääsykoepäivän aamu koittaa ja kroppakin sen ilmoittaa vahvasti: huono olo, hikoilluttaa ja kaikki lihakset ovat päättäneet jännittyä äärimmäiseen kireystilaan. Onneksi tilanne on tuttu ja tiedän pahimman olotilan helpottavan, kunhan pääsen autoon ja liikkeelle. Ja niin kävikin.

Pääsykokeesta jäi hyvä fiilis ja haastattelukin meni oikein mukavasti. Nyt sitä ollaan opintovapaalla töistä ja toista vuotta liiketalouden opintoja suorittamassa Xamkissa!

-Miia-

Hennan pääsykoekokemuksia

Tuli päivä, jolloin pääsykoemateriaalit on julkaistu. Avasin kyllä ne. Todellakin vain avasin. ”Ehdin kyllä lukaista niitä ennen pääsykokeita”, näin ajattelin. Olinhan äitiyslomalla.

Silloin 6kk vanha tyttäreni piti äidin kiireisenä ja vasta viimeisenä iltana ennen pääsykokeita tajusin, etten ole edelleenkään lukenut yhtään. Pienoinen ahdistus ja paniikki. Selailin viimeisenä iltana pääsykoemateriaaleja ja päätin, että pakko yrittää maalaisjärjellä. Pakko päästä.

Pääsykoepäivä saapui. Olin nukkunut vain pari tuntia. En siksi, että jännitin pääsykokeita, vaan lapseni oli kipeänä ja valvotti yöllä. Jännitin, miten suoriudun päivästä näin väsyneenä. No, pannullinen kahvia naamariin ja menoksi.

Haastattelu oli minulla ennen testiä. Ajattelin, että ei tarvitsisi enää testeissä jännittää mitään muuta. Haastattelu menikin hyvin, olin vain oma itseni. Olen aina ollut hyvä haastatteluissa.

Matematiikassa olen ainakin ollut aina hyvä, tosin lukion kirjoituksista on vierähtänyt aikaa. Matematiikan osuus meni kuitenkin erittäin hyvin. Ennakkoaineistoihin pohjautuva testi mentiin melkein kuin lottoriviä ois täytellyt, mutta sehän riitti.

Kun tulokset pääsykokeista saapui, jännityksellä katsoin: Minä pääsin! Kannatti luottaa maalaisjärkeen sekä ennen kaikkea itseensä.

-Henna-

 

Kirjoita kommentti

*