Opiskelen data-analytiikkaa. Ja visualisointia. Jälkimmäinen sana kertoi kyllä jotain, hyvinkin paljon, mutta aiempi ei. Kolmen vuoden päästä pitäisi olla alan ammattilainen. Ja olenkin, siitä ei ole epäilystäkään. Mutta ei oteta stressiä.

Kolmen vuoden päästä pitäisi olla alan ammattilainen.

 

Opiskelu aikuisiällä voi olla haastavaa. Mahdollisesti hyvän työpaikan taakse jättäminen voi olla ylitsepääsemätön ajatus monelle. Perhe-elämä muuttuu täysin, ja läheistesi on sopeuduttava uusiin aikatauluihin sekä uuteen opiskelun tuomaan työmäärään. Pienten lasten kanssa arjen pyörittäminen ja opintopisteiden kerääminen ei kuullosta mitenkään yhteensopivalta. Myöskään rahallisesti opiskelu ei ainakaan lyhytaikaisesti kannata, joten lomamatkat Euroopan trendikaupunkeihin saavat jäädä toistaiseksi.

Onneksi itselläni ei näitä ongelmia ole. Ei ollut hyvää työpaikkaa, ei edes huonoa sellaista. Perhe-elämäni keskittyy siihen, että tapaan äitiäni kerran pari viikossa. Kalenterini on näyttänyt tyhjää useita kuukausia, eikä minun tarvitse kyydittää lapsia tarhaan ja sieltä pois. Viimeksi trendikaupungeissa olen käynyt kaksi vuotta sitten, ja rahallisesti opiskelu itseasiassa vain kohensi tilannettani. Vaikuttaa siis helpolta.

 Ei ollut hyvää työpaikkaa, ei edes huonoa sellaista.

 

Silti aikuisiällä opiskelu on haastavaa, vaikkei olisikaan näitä niin sanottuja ongelmia. Pitkäaikaistyöttömästä siirtymä ammattikorkeakouluopiskelijaksi on aika suuri ja tarvitsee siihen lähtijältä omanlaisensa ajatusmaailman. Enää et suunnittele ajankäyttöäsi sen mukaan, milloin Kelan maksaa työmarkkinatukesi, vaan pitää ajatella pidemmälle. Itse suunnittelen ainakin mielessäni jo seuraavaa kesää. Aionko opiskella muutamat opintopisteet vai hankinko kesätöitä tai harjoittelupaikkaa? Tämä on todella selkeä muutos aiempaan ajattelutapaani. Ja vain hyvä muutos.

Pitkäaikaistyöttömästä siirtymä ammattikorkeakouluopiskelijaksi on aika suuri…

 

Vaikka minulla ei olekaan ollut mitään suurempia esteitä omalle opiskelulleni, voin silti kannustaa jokaista uskaltamaan uusia opintoja. Asioilla on usein tapana järjestyä, niin kuin sanotaan, ja se on aivan totta. Perhe-elämä kyllä joustaa, työpaikkoja tulee uusia ja parempia sekä raha-asiat ovat vain raha-asioita. Opiskelun tuoma työmääräkin on lopulta sinusta itsestäsi kiinni, aina ei tarvitse olla erinomainen, koska se hyväkin riittää.

 

Janne Lehtonen, liiketoiminnan data-analytiikka ja visualisointi
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu,
Kouvola

Kirjoita kommentti

*