Olen Ville Nivala, jalkaterapeutti Kuopiosta ja työnantajani on tällä hetkellä Respecta Oy. Olen Respectassa ortoosiasiantuntija. Olen valmistunut jalkaterapeutiksi 2014.

Opiskelijana

Minulle oli jo lukioiässä selvää, että haluan opiskella biomekaniikkaa. Mistä moinen? Polveni luksoituivat (menivät sijoiltaan) useasti ja sain tuolloin alaraajoihin erikoistuneelta fysioterapeutilta harjoitteluohjeet ja tukipohjalliset. Luksaatiot loppuivat kuin seinään ammattijääkiekkoilijan urasta haaveilevalta Villeltä.

…haluan antaa muille saman avun, jonka minä tuolloin terveysalan ammattilaiselta sain.

 

Kun kiekkoura haaveet eivät koskaan toteutuneet, ajattelin, että haluan antaa muille saman avun, jonka minä tuolloin terveysalan ammattilaiselta sain.

Aloitin jalkaterapian opiskelut Savonlinnassa. Opiskeleminen oli mielenkiintoista ja sisälsi sopivasti vapautta. Oma-aloitteista toimintaa ruokittiin. Mitään ideoita ei tyrmätty. Kävimme useaan otteeseen luokan kanssa erilaisien projektien tiimoilta reissussa. Pari reissua suuntautui ihan ulkomaille saakka, mm. Roomaan.

Parasta oli tiivis yhteisö ja mahdollisuudet vaikuttaa opiskeluun monella tapaa.

 

Parasta oli tiivis yhteisö ja mahdollisuudet vaikuttaa opiskeluun monella tapaa. Ujolle maalaispojalle Savonlinnan yöelämä tarjosi opiskeluiltoineen riittävästi viihdettä jääkiekkoharrastuksen ohessa.

Loukkaannuin jääkiekossa siten, etten pystynyt olemaan läsnä koululla haavanhoidon oppitunneilla, kun omia haavoja hoidettiin sairaalassa. Tästä loukkaantumisesta johtuneesta pitkästä sairaslomasta ei ollut haittaa opiskeluilleni, vaan pystyin suorittamaan opiskeluitani osittain tiivistetysti ja osittain etänä sairaslomani aikana.

”Opiskelu vain autokoulu, todistus vain ajokortti”

Viimeisen opiskeluvuoden aikana aloitin työt Savonlinnan keskussairaalan sisätautien poliklinikalla. Tästä se sitten alkoi. Puolitoista viikkoa koulussa ja puolitoista viikkoa töissä. Helppoa ja kivaa. Sain erittäin tärkeää oppia sairaalakulttuurista ja pääsin näkemään monia erilaisia potilaita ja ongelmia. Pystyin seuraamaan erikoislääkäreiden tekemisiä läheltä.

Sairaalamaailma ei ollut kuitenkaan se minun juttuni. Minua oli jo useaan kertaan pyydetty Kuopioon työhaastatteluun, mutta vieraalle paikkakunnalle muutto ei tapahtunut hetkessä. Päätin kuitenkin hypätä apuvälineiden maailmaan ja Respectalle töihin, kun huomasin, ettei sairaalamaailma ollut tarpeeksi notkea minun innovatiivisille kehitysratkaisuille ja ajatuksille.

 

Jalkaterapeutti Ville Nivala

Respectassa aloitin työn tukipohjallisten parista. Yritys mahdollisti jatkuvan kouluttautumisen ja minä jatkoin töitä erikoisjalkineiden ja valmisortoosien parissa. Huomasin, että haluan auttaa vieläkin enemmän ihmisiä ja olla kehittämässä asioita, joista ihmiset saavat apua.

Jo opiskeluaikana harjoitteluissa ja ollessani töissä sairaalalla huomasin, että diabeetikoiden haavat voidaan keventää tehokkaammin. Tämä vaatii vain paljon moniammatillista yhteistyötä, jossa jalkaterapeutilla on iso rooli hoidon järjestämisessä.

Myös preventiivinen vaikuttaminen ja esimerkiksi amputaation jälkeisen hoidon onnistuminen vaatii hoitavan tahon ja jalkineiden tuottajan saumatonta yhteistyötä. Nyt olen päässyt itse kehittämään tätä yhteistyötä ja se on haastavaa, mutta erittäin antoisaa. Mahdollisuutena on tarjota laatua ja terveyttä ihmisille sekä säästöjä kaikille veronmaksajille, kun hoito on mahdollisimman tehokasta.

Tällä hetkellä työni koostuu yksilöllisten ortoosiratkaisuiden suunnittelusta, ortoosi- ja jalkinearvioinnista ja IR-kuvantamisesta. Lisäksi olen mukana digitalisoimassa vanhoja mitanotto- ja toimintamenetelmiä tarkemmiksi ja tehokkaammiksi.

En todella tiennyt, kuinka monipuolisiin, mielenkiintoisiin ja vaikuttaviin tehtäviin jalkaterapeuttina voi päästä.

 

En todella tiennyt, kuinka monipuolisiin, mielenkiintoisiin ja vaikuttaviin tehtäviin jalkaterapeuttina voi päästä. Ensimmäisen kesätyöpaikkani jälkeen en ole aktiivisesti koskaan töitä hakenut. Opiskeluaikana sain vinkin sairaalalla vapaana olevasta paikasta opettajilta ja päätin hakea sitä pelkällä CV:llä. Sain paikan.

Vain hyvin hoidetut asiat voivat poikia lisää hyviä asioita.

 

Opiskelijoille vinkkinä, että kannattaa hoitaa jo opiskeluaikana kaikki mahdollisimman hyvin. Etsii taustat asioille, innovoi ja pyrkii kehittämään. Vain hyvin hoidetut asiat voivat poikia lisää hyviä asioita. Esimerkiksi hyvin hoidettu harjoittelu tarjosi minulle mahdollisuuden unelmieni työhön.

Tulevaisuus

Koskaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta jatkossakin haluan kehittää asioita niin, että apua tarvitsevat saavat parhaan mahdollisen avun.

Olen miettinyt monta kertaa jatko-opiskeluita. Työtehtäväni sisältävät kuitenkin niin paljon uutta päivittäin ja olen saanut edetä yrityksessä sekä kouluttautua pienkoulutuksissa, että jatko-opiskelut ovat saaneet vielä odottaa.

Opiskelijat ja opiskelijoiksi haluavat: ajatelkaa, innovoikaa ja tehkää töitä oppimisen eteen. Se tuottaa takuulla tulosta!

 

Ville Nivala, jalkaterapeutti (AMK)