Electric Marathon on Monacon ruhtinas Albertin rahaston, sekä Viron Monacon kunniakonsulaatti Juri Tamm’in yhteistoiminnassa järjestämä kilpailu, jossa ajetaan sähköautoilla läpi Euroopan. Reitti vaihtelee hieman vuosittain.

Vuonna 2018 reitti sisälsi seuraavat paikat: Suomi (Helsinki, Kotka) Viro (Tallinna, Pärnu), Latvia (Riika), Liettua (Siauliai, Taurage), Kaliningrad (Kaliningrad, Svetogorsk), Puola (Gdansk, Koszalin), Saksa (Peenemunde, Rostock, Hamburg, Bad Homburg, Trier), Luxemburg, Ranska (Aix-de-Provence, Lyon, Nizza) ja Monaco.

Me (Matias Virtanen, Jere Stigell) pääsimme osallistumaan kisaan Xamkin korkeakoulujoukkueena. Kisassa oli mukana myös viisi muuta korkeakoulujoukkuetta Viro, Japani, Monaco, Kaliningrad, sekä Suomesta Aalto. Kaikilla korkeakoulujoukkueilla oli käytössään Nissan Leaf merkkiset autot. Kisassa oli myös vaihtelevasti mukana yksityisjoukkueita, joidenka käytössä oli pääasiallisesti Tesloja. Nämä yksityishenkilöt kilpailivat omassa luokassaan.

Matkamme alkoi Helsingistä Senaatintorilta 17.9.2018 ja päättyi 29.9.2018 Monacon sirkukseen.

Matkaan sisältyi siis kilpailuaspekti. Kisassa oli tavoitteena ajaa aina yksi etappi mahdollisimman lähelle aikaa, jonka reitin edeltä ajanut 0-auto oli kellottanut.

Osaltamme kilpailumenestys jäi hieman vaisuksi, sillä ylsimme vain yhteen etappivoittoon ja olimme kokonaiskilpailussa sijalla 5. Muilta osin matkan tavoitteet saavutettiin. Kuluneen 4000 km aikana Xamk sai todella paljon näkyvyyttä eri maissa, varsinkin Venäjällä, jossa pääsimme Venäjän suurimman televisiokanavan iltauutisiin, sekä vierailullamme lahjakkaiden lasten koulussa.

Omalta osaltamme matka sujui varsin hyvin. Pieniä ongelmia oli mm. vaatehuollon sekä latauspaikkojen etsinnän kanssa. Myös kielimuuri paikoissa, joissa englantia ei puhuttu, aiheutti omia haasteitaan, mutta elekieli ja ennakkoluuloton asenne auttoivat selviämään myös näistä.

Kokonaisuudessaan matka oli valtavan hieno mahdollisuus päästä näkemään Eurooppaa ja kokemaan uusia asioita. Matkan varrella törmäsimme myös julkisuuden henkilöihin, kuten olympiamitalisti Juri Tamm, kapellimestari Kristjan Järvi, Nico Rosbergruhtinas Albert ja Angela Merkel.

Ilman Xamkin tukea tällainen matka olisi ollut lähes mahdotonta toteuttaa.

Tässä muutamia kuvia matkan verralta.

 

Monaco

 

Pärnu
Luxemburg
Kotka

 

Helsinki

 

Gdansk, Puola

 

Matias Virtanen, Jere Stigell