Energiansäästöviikko

Meillä Xamkissa vietetään Energiansäästöviikkoa 7.–13.10. Energiaviikon avulla Motiva viestii meitä kaikkia koskettavista asioista: kuinka energiaa ja materiaaleja järkevästi käyttämällä vähennämme hiilidioksidipäästöjä ja muita toimintamme ympäristövaikutuksia. Osallistu sinäkin yhteisiin talkoisiin tekemällä parempia valintoja, yhdessä maapallomme hyväksi!

Pienillä teoilla voi olla suurikin vaikutus. Miten juuri sinä voisit vaikuttaa maapallomme hyvinvointiin heti tänään?

Sähkönkulutus

Millaista sähköä sinä käytät ja miten? Sähkösopimuksen valinta ja sopimusten vertaileminen on yksi merkittävimmistä asioista, joilla voit vähentää kotona syntyvää ilmastokuormaa. Eettinen valinta ei välttämättä tule yhtään kalliimmaksi.

Kiinnitä huomiota myös siihen, miten sitten todella sähköä käytät. Sulje erilaiset päätelaitteet, kun et enää käytä niitä. Vältä turhaa valaistusta ja sammuta valot, kun poistut tilasta. Tiesitkö, että erilaiset päätelaitteet kuluttavat energiaa myös lepotilassa, joten sammutathan laitteet aina virtakytkimestä tai otat johdon irti seinästä!

Ravinto

Mitä tänään syötäisiin? Ympäristöystävällisyyttä ajatellen jotakin läheltä tulevaa ja kasvistuotteita suosivaa. Valitsemalla lähiruoan, käyttämällä liha- ja maitotuotteita kohtuudella ja suosimalla myös kasvisvaihtoehtoja, välttämällä ylimääräisen ruoan ostamista ja näin ollen hävikkiruoan syntymistä sekä suosimalla kierrätysystävällisiä elintarvikkeiden pakkausmateriaaleja, valitset lautasellesi ekologisempia vaihtoehtoja.

Psst. Meillä Xamkissa ravinnon ekologisuus näkyy ravintolapalveluidemme ekologisena ja vastuullisena valppautena, jonka toimesta palveluihin kuuluu muun muassa päivittäinen kasvisruokavaihtoehto, hävikkiruoan myyntipalvelu ja lähiruokaa, sekä sesongin tuotteita suosiva menu.

Tiesitkö, että ympäristömme kannalta tärkeimmät arjen valintamme koskevat ruokaa!

 

 

 

Kulkeminen

Entäpä, jos hyppäisitkin tänään vaihteeksi bussiin tai kulkisit koulu/työmatkasi pyörällä? Valitsemalla julkisen kulkuvälineen, polkupyörän, suunnittelemalla matkasi järkevästi ja välttämällä turhia ajomatkoja, kuljet ympäristöystävällisemmin.

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan juna on ylivoimaisesti vihrein kulkuneuvo.

 

 

Vedenkulutus

Valutatko vettä turhaan?

Yksinkertaisilla muutoksilla, kuten välttämällä veden turhaa juoksemista hanasta esimerkiksi tiskatessa tai käsiä pestäessä, valitsemalla energiatehokkaat kodinkoneet, pesemällä pyykkiä aina täydellä pyykkikoneellisella ja välttämällä turhaa pyykinpesua, lyhentämällä suihkujen pituuksia ja tarkistamalla putkistot säännöllisesti, kulutat vettä ympäristöystävällisemmin.

Tiesitkö, että pienentämällä suihkuveden lämpötilaa asteenkin verran, voit vähentää energiapäästöjä.

 

 

Julkaisun posterit by Xamk, Environmental Engineering – opiskelijat

Kierrätys

Lajitteletko jätteesi, vai sujahtavatko kaikki roskat samaan astiaan? Tee muutos helposti heti tänään ja tutustu lähialueesi kierrätysastioihin. Kierrätys on helppo aloittaa lajittelemalla esimerkiksi pahvit, paperit, lasit, muovit ja biojätteet erilleen. Kiertotaloutta edustavat myös hyödykkeiden uudelleenhyödyntäminen ja kirpputoritoiminta. Meillä Xamkissa vietettiin hetki sitten tavaranvaihtoviikkoja, joiden myötä tavarat vaihtuivat kätevästi taloudesta toiseen ja saivat näin ollen lisää käyttöikää.

Tiesitkö, että monet pois heitetyt tavarat olisi voitu jatko-hyödyntää sellaisinaan tai niitä olisi voitu käyttää uusien tuotteiden raaka-aineina!

 

Pienillä teoilla voimme aikaansaada suuriakin muutoksia maapallomme hyväksi!

 

Viveka Tiitola, Viestintäharjoittelija/ Viestintä- ja markkinointipalvelut, Xamk