Olen Janna Kohonen, viimeisen eli neljännen vuoden ensihoitajaopiskelija ja opiskelen Kotkan kampuksella. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, valmistumispäiväni on joulukuussa 2020. Asun Tampereella ja opintojen ohella työskentelen nyt kolmatta vuotta ambulanssissa Pirkanmaan alueella.

Kaksipäiväiset SM-viestit järjestettiin syyskuussa Kotkassa Karhulan keskuskentällä, johon odotettiin saapuvaksi n. 1000-1300 urheilijaa. Kyseessä oli siis suurin Kymenlaakson alueella järjestetty urheilutapahtuma 20 vuoteen, jonka järjestivät yhteistyössä paikalliset urheiluseurat Karhulan katajaiset ja Karhulan urheilijat.

Kisaorganisaatio otti Xamkiin ja ensihoidon lehtoriimme Hannu Saloseen yhteyttä jo alkuvuodesta mahdollisen ensiapupäivystyksen osalta. Sain itse kuulla Hannulta tästä mahdollisesta ensiapupäivystyksestä helmikuussa, jolloin istuttiinkin jo ensimmäisessä palaverissa yhdessä kisaorganisaation kanssa sopimassa yhteistyöstä.

Sovimme, että lähtisin viimeisen vuoden ensihoitajaopiskelijana vastaamaan tästä toiminnasta ja keräisin itselleni sopivan tiimin, jonka kanssa lähdettäisiin syksyllä kisoihin päivystämään.

Vallitsevan tilanteen vuoksi kisojen toteutuminen ei ollut tietenkään enää itsestäänselvyys, mutta alkusyksystä aloimme tehdä aktiivisesti töitä yhteistyömme toteutumiseksi.

Kisaorganisaation kanssa kävimme tiiviisti keskustelua sähköpostitse koskien kisaviikonloppua ja ensiaputiimin toimintaa ja samaan aikaan keräsin itselleni tiimin, johon osallistui ensihoitajaopiskelijoita niin omalta luokaltani, kuin puoli vuotta perässä tulevalta luokalta.

Kaksi kisoja edeltävää viikkoa meni järjestellessä ja suunnitellessa meidän ensiaputoimintaa kisoissa, eli miten käytännössä tämä tullaan järjestämään ja mitä välineitä meillä koulun puolesta on käytössä yms. Kirjoitin muutaman kattavan infon kokoamalleni tiimille, suunnittelin meidän työvuorot ja olin päivittäin yhteydessä opettajani ja kisaorganisaation kanssa.

Kisaviikonloppuna kaikki meni suunnitelmien mukaan, olin ensiaputoiminnasta operatiivisessa vastuussa ja tiimimme toimi juuri kuin oli suunniteltu ja yhteistyö naprapaattiopiskelijoiden ja kisaorganisaation kanssa oli mutkatonta.

Käytössämme oli Xamkin ambulanssi, joka toimi kisojen ajan ensiavun pääpisteenä. Lisäksi molempina päivinä urheilukentän laidalla oli toinen ensiapupari, joka pääsi kiinni heti kentällä tapahtuviin tapaturmiin.

Kisat sujuivat ilman sen suurempia tapaturmia tai loukkaantumisia, mutta ensiapupisteellä päästiin kuitenkin molempina päivinä hoitamaan useamman urheilijan pientä ruhjetta tai vammaa. Kisaorganisaatio oli kiitollinen ja todella tyytyväinen meidän työpanokseen viikonlopun aikana.

Ensiaputiimissä toimiminen oli monelle meistä uutta ja antoi varmasti jokaiselle jotakin. Itse opin paljon tämmöisen yhteistyön toteuttamisesta ja tietyllä tapaa myös johtamisesta lisää, kun konkreettisesti koin, miten paljon taustatyötä tämä vaati ja miten kuormittavaa on pitää huoli siitä, että kaikki suunnitellut asiat toteutuvat niin kuin pitää. Kokemuksen lisäksi ensiaputiimissä toimiminen toi meille jokaiselle hieman lisää opintopisteitä ja pienen rahallisen korvauksen.

Kiitos vielä jokaiselle ensiaputiimin jäsenelle ja kiitos SM-viestit 2020 että saimme olla mukana!

 

Janna Kohonen
Ensihoitajaopiskelija Xamk