No niin, solis nyt sitten yks kolmasosa matkaa takana. Viimiset pari viikkoa ollu kohtuu kylmää kyytiä niin sisälä ko ulkosallaki. Vessanpönttö hajosi tosihaan jouluaattona ja samala se hajotti sitten veen lämmittimen, joten suihkusta on nyt tullu jäähilettä parisen viikkoa, kohtuu virkistävvää ainaki.

Ötökät on vain sen verran kookhaita, että välilä ei tiä lentääkö naama kohti lintu vain heinäsirkka.

 

Ensimmäisten viikkojen järkyttävän kovat heltheet vaihtu usseitten päivien mittasiksi sae- ja ukkosrintamiksi. Ja son rohki toettava, että täälä ko sattaa niin se kans sitten sattaa ja kovvaa, vähän liianki kovvaa. Asfalttitiet on kohtuu harvassa, joten mutapaskan määrä on jäätävä.

Satheet teki kyllä hyvvää paikallisele kasvustolle ja sen huomaa myöski ötököitten määrässä ilmassa. Ötökät on vain sen verran kookhaita, että välilä ei tiä lentääkö naama kohti lintu vain heinäsirkka.

 

Tansaniassa

Sairaalajaksoa jatkoima ainaki toistaseksi ensiavussa ko kerta olima päässy hyvin jo talon tavoile. Ensiavun johtohenkilöt on ottanu meijjät jopa osittain laskhuun vuorojen työnjaon kans, joka tuonu lissää vasthuuta ja paihneita työssä, mutta son vain hyvä.

Useissa hätätilantheissa parhaimmillaan ymmärrät joka viiennen sanan ja sitten yrität arvata ja ettiä välihneitä sen mukhaan.

 

Suurimmat ongelmakohat on ilmenny vain isohkon kielimuurin läpäsyssä. Paikalliset hoitajat ja lääkärit käypii koulutuksen suurimmaksi osaksi englanniksi, mutta puhe koostuu useasti osasekotusta swahilia ja englantia nopeaan lausuttuna yhistettynä ommaan kohtalaisseen kielitaithoon ei ole kovinkhaan hyvä kombo. Useissa hätätilantheissa parhaimmillaan ymmärrät joka viiennen sanan ja sitten yrität arvata ja ettiä välihneitä sen mukhaan.

Kielimuuria jopa isompaa murhetta aiheuttaa sairaalakaluston kunto ja välineitten puutheellisuus. Puhtaat lakanat loppuu useasti sängyistä ensimmäisten tuntien aikana ja sängyt puohleen päihvään mennessä, jolloin potihlaita hoijethaan kunnosta riippumatta pyörätuoleissa taikka pahimmissa tappauksissa jopa lattialla tai pöyilä.

Ensiavun verenpainemittareista 80% on jatkuvala syötölä rikki ja manuaalisia on vain yks, mutta stetoskooppien puuttuessa menhään käytännössä sormituntumalla suonia tunnustelemalla. Välilä meinaa usko loppua mettästettäessä osaston ainoaa verensokerimittaria taikka potilastietoja kaivaessa miljoonien papereitten seasta.

Viiminen viikko ollu henkisesti raskasta saksalaisporukan lähettyä takasin kotimaahan 4 erittäin tiihviin viikon yhessä olon ja työskentelyn jälkheen. Saksalaisten kans tuli käytyä viimisinä päivinä tutustumassa paikallisseen Maasai-heimon toimithaan. Maasai on Afrikan alkuperäiskansaa, joka ellää käytännössä eristäytyhneinä ja hyvin omatomisina tietyilä alueila.

Ensihoitajat Tansaniassa

Vierailu näytti hyvin sen positiivisen puolen Afrikasta kuinka onnellisia ihmiset voi olla arjen pienistäki asioista. Kyseinen heimo luottaa myöskin hyvin pitkälti ommiin lääkäritoimiin niin paikallisen noitatohtorin kuin rohtojen parantavvaan voihmaan. Tämän huomaa valitettavan useasti sairaahlaan tulleissa ihmisissä, joitten tila on ehtiny eetä jo vaaralliseksi luotettuaan rukkouksien auttavvaan voihmaan.

Tämän viikon aikana tuli varattua paikalliselta yritykseltä 6 päivän pitunen safari aina Serengetin kautta tulivuorikiipeihlyyn. Hyvin osathaan rahastaa turisteja, mutta toivothaan, että Serengeti on nimensä veronen paikka yhtenä maailman isoimpana villieläinaueena.

 

Ensihoitajat Tansaniassa

 

Ensihoitajaopiskelija Ville Kunnari

Lue myös: Ensihoitajat Tansaniassa, osa 1

Kirjoita kommentti

*