Ensihoitaja (AMK) Oskari Tervala jatkoi opintojaan Ensihoidon kehittäminen ja johtaminen ylempään AMK -tutkintoon.

Talo on selkeästi tuttu – Oskari Tervala istuu Kotkan kampuksen ruokalassa kuin kotonaan.

“Olen pohjakoulutukseltani lähihoitaja. Tulin Kotkaan Kyamkiin opiskelemaan ensihoitajaksi 2007 ja valmistuin suunnitelman mukaan 2011”, Tervala kertoo.

Helsinkiläinen Tervala ihastui Kotkan alueeseen ja jäi seudulle. Työpaikka aukesi Kymenlaakson pelastuslaitokselta valmistumisen jälkeen ja hän työskentelee nyt hoitotason ensihoitajana.

Kun ammattikorkeakoulu ilmoitti uudesta ensihoidon YAMK-tutkinnosta työkaverit kannustivat häntä hakemaan opintoihin. Tervala pääsi ensi yrityksellä sisään.

Motivaatio opiskeluun on kova

“Haluan kehittyä ammatillisesti. Ensihoito on muuttuva ala – jos ei selvitä uusimpia juttuja, niin jymähtää paikalleen. Tällä hetkellä sote- sekä maakunta- ja pelastustoimen uudistukset vaikuttavat vahvasti alaan”, Tervala selventää.

Opiskelu ei suoranaisesti vaikuta hänen nykyiseen asemaansa työssä, mutta Tervala näkee sen tulevaisuuden sijoituksena:

“Kehittyminen erityisesti johtamisessa kiinnostaa.”

Etä- ja lähiopetusta

Tervala on tyytyväinen opiskelumalliin:

“Nykyaikainen opiskelu on mahtavaa. Ei tenttejä ja pänttäämistä vaan laajoja etätehtäviä, joita joutuu oikeasti miettimään. Tehtävät ovat erittäin ajankohtaisia, jotka pakottavat sukeltamaan syvälle omalle kentälle”

Vaikka tenttejä ei olekaan, tutkinnon suorittaminen ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista.

“Etätyömäärä on valtava ja vaativuustaso kova”, Tervala kertoo.

Opiskelu ei kuitenkaan ole ollut liian raskasta. Opintojen, työn ja perheen yhdistäminen on sujunut Tervalan mielestä hyvin:

“Avovaimo on myös ensihoitaja, joten hän ymmärtää. Kotona on kuitenkin välillä haastavaa lapsen kanssa. Koulutöitä tehdessä on paikalla, mutta ei läsnä. Tämä on kuitenkin vain kahden vuoden projekti. Opintovapaata olen saanut työn puolesta lähipäiville. Hyödyttäähän koulutus myös työnantajaa.”

Hienoa on ollut Tervalan mielestä myös se, että järjestettävät kurssit ovat juuri ensihoitajille suunnattuja – kaikki sote-alalta.

“Ei ole tarvinnut ottaa mitään muiden alojen kursseja, että opinnot täyttyisivät.”

Xamk selkeä valinta opinnoille

Entisenä kyamkilaisena tuttuun kouluun oli helppo hakea.

“Perustutkinnosta lähtien työpaikalla on ollut tiivis yhteistyö koulun kanssa. Tunnen opettajat ja kuviot. Meillä on eräänlainen ensihoitajien oma yhteisö täällä Kymenlaaksossa”, Tervala virnistää. Hän suosittelee koulutusta lämpimin mielin muillekin:

“Suosittelen ja olen suositellut jo. Parasta opinnoissa ovat olleet vierailevat luennoitsijat ja verkostoituminen. Olen saanut kontakteja ympäri Suomea.”