Moikka! Kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Leena Uski, opiskelen ensimmäistä vuotta geronomiksi.

Millainen on ollut polkusi geronomiopintoihin?

Olen pitkän linjan liikenneopetuksen ammattilainen. Olen nuorena opiskellut tarjoilijan ja merkonomin tutkinnot. Työskentelin ensin autokoulun toimistolla, ja sitten opiskelin liikenneopettajaksi. Olen 15 vuotta työskennellyt liikenneopettajana.

Eläkeikään on vielä pitkä aika, enkä näe jaksavani liikenneopettajan uraa sinne asti. Eli joku muutos täytyi asialle tehdä. Selvittelin, mikä olisi sellainen tutkinto, jota haluaisin lähteä opiskelemaan.

Miksi päätit hakea opiskelemaan geronomiksi ja miksi juuri Xamkiin?

Ajatuksena oli, että tutkintoon, jota lähden opiskelemaan, pitää jollain tavalla sisältyä liikuntaa, koska siihen tunnen intoa ja paloa.

Löysin sitten Xamkin liikuntapainotteisen geronomin tutkinnon, ja ajatus alkoi hautumaan päässä. Varmaan pari vuotta tuli tätä mietittyä ennen kuin viime keväänä laitoin hakupaperit sisälle.

Mietin, että geronomina saattaisi olla vielä tämänkin ikäisellä (45) mahdollisuus työllistyä. Vanhuspuolella voisi ainakin olettaa, että töitä riittää. Xamk oli minulle lappeenrantalaisena myös sijaintinsa ja kulkuyhteyksien vuoksi hyvä vaihtoehto.

Mikä sinusta on ollut opinnoissa mielenkiintoisinta ja antoisinta?

Geronomin opinnot ovat todella monipuoliset. Meillä on perusopintoja mm. viestintä ja kielet.

Sitten opiskelemme ammattiaineina mm. fysiologisia perusteita, hyvinvointiteknologiaa, etiikkaa, lääkehoidon perusteita, terveysliikuntaa ja paljon muuta. Mieluisinta itselle on terveysliikunnan opinnot.

Tällä hetkellä haasteellisin kurssi on varmasti fysiologiset perusteet, jossa siis opiskellaan ihmisen anatomiaa. Itsellä kun ei ole aiheesta mitään pohjatietoa, jota osalla saattaa jo olla esim. lähihoitajan töistä.

Geronomiksi voi kuitenkin opiskella, vaikka ei olisi alalta mitään kokemuspohjaa. Meillä on myös mielenkiintoinen projekti aluillaan, kun suunnittelemme podcastia, jonka avulla yritämme selventää, mikä on ja mitä tekee geronomi. Harvassa tutkinnossa opinnot ovat oikeasti näin monipuoliset.

Millaisissa harjoitteluissa olet ollut? Mitä ne ovat sinulle antaneet?

Ensimmäisellä lukukaudella meillä ei ollut vielä harjoittelua missään varsinaisessa harjoittelupaikassa. Olemme kuitenkin tehneet tehtäviä liittyen ikääntyvien palvelujärjestelmään ym..

Nyt meillä on keväällä tulossa harjoittelu, jonka aihe on ikääntyvien varhaiset palvelut. Itse olen menossa Imatralle Eksoten Iso Apu -palvelukeskukseen, jossa annetaan palveluohjausta sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeessa oleville ikäihmisille ja vammaisille henkilöille, heidän omaisilleen tai muille läheisille henkilöille sekä ammattilaisille. Odotan harjoittelua mielenkiinnolla.

Millaista opiskelu monimuotona on?

Monimuoto-opiskelu vaatii sitoutumista ja aikatauluttamista. Varsinkin, jos käy samaan aikaan työssä, ja on perhe sekä harrastuksia. Kannattaa miettiä mistä on valmis joustamaan ja pitääkö esim. harrastuksia karsia.

Itse olen 2 vuotta opintovapaalla, joten tällä hetkellä pystyn panostamaan täysillä opintoihin. Monimuoto-opinnoissa täytyy olla valmis selvittämään asioita paljon itsenäisesti.

Itse kuitenkin koen, että tässä vaiheessa elämää monimuoto-opinnot ovat minulle ainut vaihtoehto.

Millaisille tyypeille geronomin työ sinusta sopii?

Pitää olla halu työskennellä ikääntyvien kanssa mutta muuten kenelle tahansa.

Millaisissa tehtävissä haluaisit tulevaisuudessa työskennellä?

Haluaisin työskennellä sellaisessa tehtävässä, jossa voisin hyödyntää liikuntapuolen osaamistani. Jossain ikääntyneitten hyvinvointia kehittävässä tehtävässä.

Mitä haluaisit sanoa niille, jotka miettivät geronomiopintoihin hakemista?

Rohkeasti vaan paperit vetämään! Minä uskon, että geronomin tutkinto on tulevaisuudessa kova juttu.

Geronomiopintoihin voi hakea nuoret, sekä vähän kypsemmätkin😉. Meidän ryhmässämmekin on ikäjakauma parikymppisistä yli viisikymppisiin.

 

Ps. Minulla on Ig-tili @vaivatonvanhuus, jossa kerron geronomin opinnoista. Ota ihmeessä seurantaan!

 

Haastattelu tehty 2/2021