Graafista muotoilua opiskelevat Laura Olli ja Eemi Räsänen muistuttavat, että graafisen muotoilun alalla täytyy tehdä paljon työtä. Ala on muutakin kuin taidetta.

Miten kiinnostuitte graafisesta muotoilusta?

– Harrastin piirtämistä ja kävin kuvataidelukion. Työskentelin taide- ja mediapajalla neljä kuukautta ennen kuin hain kouluun. Hain Kymenlaakson ammattikorkeakouluun ja opiskelin ensin designer-stylistin alaa, jonka jälkeen vaihdoin graafisen muotoilun puolelle, Laura kertoo.

– Kiinnostuin graafisesta muotoilusta ja tein taideprojekteja koulun ohella. Kävin peruslukion ennen ammattikorkeakouluun hakemista, Eemi mainitsee.

Millaista opiskelu on ollut?

– Täällä on aina tarvittavat ohjelmat ja laitteita huolletaan. Lisäksi koulussa on ammattitaitoiset opettajat. Opiskelu on myös joustavaa ja eteenpäin kannustavaa, Eemi kuvailee.

– Koulussa ja omassa luokassa on hyvä henki. Tämä ruokkii myös opiskelun hyvää henkeä, Laura lisää.

Oletteko olleet jo työharjoittelussa tai muissa käytännön projekteissa?

– Työharjoittelussa olin järjestämässä Kouvolan Dekkaripäivät-tapahtumaa keväällä 2015, Laura mainitsee. Lisäksi olen ollut mukana muutamissa projekteissa opiskelujen aikana, olen esimerkiksi tehnyt luokan omaa lehteä Paloa. Lisäksi olen tehnyt erilaisia logoja ja olen ollut mukana muutamassa julistekilpailuissa, Laura luettelee.

Eemi on ollut työharjoittelussa Hasan & Partnersilla Helsingissä.
– Työskentelin graafikkona ja tein samoja asioita, mitä kaikki muutkin mainostalossa tekivät. Hain työpaikkaa työhakemuksella ja portfoliolla. Lähetin portfolion ja seuraavana aamuna pääsin työhaastatteluun.

– Olen osallistunut Habitare-messujen julistekilpailuun. Voitin kilpailun, joten vuoden 2015 Habitaren visuaalinen ilme on minun käsialaani, Eemi kertoo.

Laura ja Eemi osallistuivat myös Makedonian Skopje Poster -nimiseen kansainväliseen julistekilpailuun.
– Kilpailu on pidetty joka vuosi. Kilpailussa teemat ovat olleet kantaa ottavia. Tällä kertaa teemana oli Enabled for Disabled, teema vammaisten oikeuksien puolesta. Kilpailuun osallistui 1869 ihmistä 52 eri maasta, ja kilpailuun lähetettiin yhteensä 2674 julistetta. Julisteista valittiin 100 työtä finaaliin. Olimme ainoat suomalaiset, jotka valittiin kilpailuun. Nyt kisa on käyty ja voimme olla tuloksesta ylpeitä. Julistekilpailun julisteet lähtevät seuraavaksi kiertämään Eurooppaa.

Mikä on opiskelussa parasta?

– Parasta on, kun koulussa pääsee vielä kokeilemaan asioita, se kasvattaa osaamista. Opiskelijana ei tarvitse keksiä eikä löytää kaikkea itse. Koulussa kaikkea saa ja pitää tehdä, Eemi miettii.

Laurankin mielestä vapaus koulussa on kaikkein parasta.
– Vapaus on kuitenkin myös vaativinta. Alalla pitää myös osata kommunikoida erilaisten ihmisten kanssa, jotta työn lopputulos olisi mahdollisimman ammattimainen ja toimiva, samalla kun työn pitää täyttää asiakkaan asettamat vaatimukset.

Opiskelupaikkakunnalla Kouvolassa molemmat ovat viihtyneet hyvin.

– Täällä on rauhallista mutta pidän siitä. Pidän kalastamisesta ja patikoimisesta. On hienoa, kun pyörällä pääsee kalastuspaikoille, Eemi mainitsee.

– On mukavaa, kun on ulkoilumahdollisuuksia. Käytännön tekeminen on Kouvolassa lähellä ja siihen on panostettu. Lisäksi koulun kautta on järjestetty hyvin koulun ulkopuolistakin toimintaa, kuten elokuvien katsomista elokuvateatterissa ja muuta vastaavaa, Laura lisää.

Millaiset ovat tulevaisuuden suunnitelmat?

– Aion työskennellä mainosalalla ja teen kuvitustyötä vapaa-ajalla harrastuksena, Eemi sanoo.

Laura haluaisi tulevaisuudessa tehdä muun muassa suunnittelutyötä, taidetta ja luoda tuoteryhmiä.
– Minulla on lyhyen tähtäimen suunnitelmat. Mainostoimistotyöskentely on tavoitteissani lähinnä taidon kartuttamisen osalta. Lisäksi tavoitteenani on tehdä nimeäni ja töitäni tunnetuksi. Haluan toimia mahdollisimman monipuolisesti.

Vinkkejä alalle hakeutuville?

Eemin mielestä ala on rankka, jokaiseen työhön tulee käytettyä itsestä yksi pala.

– Tällä alalla menestyy omalla panostuksella ja työllä. Työssä pitää pystyä koko ajan kehittämään itseään. Graafikoksi pitää olla suuri palo ja työtä pitää haluta tehdä. Koulussa oppii kaiken opiskelun ja työllistymisen kannalta tarpeellisen, mutta kaikkea jatkuvaa ja toistuvaa työntekoa varten tarvittavaa taitoa varten täytyy tehdä hieman omaa tutkimustyötä, Laura muistuttaa.

– Suosittelisin graafista muotoilua luoville ihmisille, kuitenkin varauksella. Graafikko tarvitsee stressinsietokykyä. Lisäksi täytyy voida pitää kiinni omista näkemyksistä mutta asiakkaiden toiveiden mukaan, Laura sanoo.

 

Kirjoita kommentti

*