Valmistuin sosionomiksi alkuvuodesta 2005. Aika nopeasti tämän jälkeen kouluttauduin erityisopettajaksi, ja se maailma vei mennessään yli kymmeneksi vuodeksi. Hieman yllätyksenä itsellenikin päädyin tammikuussa 2020 Xamkiin suorittamaan Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäminen ja johtaminen (YAMK) -opintoja.

Tämä reilu vuosi on ollut ammatillisesti todella merkityksellinen ja on tapahtunut paljon. Ajatus hanke- ja kehittämistyöstä on vahvistunut. Haluan luoda jotain uutta tai edes parempaa. Kun ammatillinen herääminen tapahtui, poiki se heti töitäkin hankemaailmasta. Pitää siis tietää, mitä haluaa! Opinnoilla on tämän ammatillisen oivaltamisen kannalta suuri merkitys.

Suurin tämän hetken innostukseni kohde on yrittäjyys Master School -kurssin Kasva yrittäjäksi -ansiosta. Olen haaveillut sosiaalisesta yrityksestä muutaman ystävän kanssa jo yli kymmenen vuoden ajan. Kuinka hienoa olisi perustaa yritys, jossa pystyisimme työllistämään kehitysvammaisia oikeaan palkkatyöhön, sillä oikealla palkalla.

Olemme suunnitelleet idyllistä täyden palvelun kahvilaa, jonka tunnelma olisi vailla vertaa. Tietäisin jo monta sopivaa tarjoilijaa, pöytienpyyhkijää, tiskaria, leiväntäyttäjää ja tervetulleeksi toivottajaa. DJ:tä unohtamatta! Haave on ollut todella vahvasti haave, enkä ole sen eteen uskaltanut tehdä mitään. Olen ajatellut, ettei minulla ole tarpeeksi osaamista tai rohkeutta.

Kasva yrittäjäksi -kurssi on vienyt tätä haavetta valtavasti eteenpäin. Olen tehnyt asiakas- ja yrittäjähaastatteluja, analysoinut toimintaympäristöä ja kehittänyt liikeideaa. Vieläpä aivan innoissani!

Ehkä minä joskus olen vielä kahvilayrittäjäkin. Ja mikä parasta, pystyn konkreettisesti edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Onpahan ollut vuosi, mitäköhän seuraava tuo tullessaan?

Kiitos Xamk!

 

Johanna Huhtala
Sosionomi (YAMK) -opiskelija
Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen
Mikkeli

Kirjoita kommentti

*