Xamkin merenkulun sähkövoimatekniikan koulutus mahdollistaa pääsyn myös meriteollisuustoimialalle.

Olin työskennellyt jo useamman vuoden sähköalalla, josta suurimman osan televerkkojen parissa. Minulla oli ollut jo jonkin aikaa mielessä jatko-opintoihin hakeutuminen, jossa voisin täydentää aiempaa kokemusta ja lisäksi hankkia alan pätevyyksiä.

Jatko-opintoja suunnitellessa huomasin kesälomani aikana Xamkin ilmoituksen lisähausta, jossa oli paikkoja merenkulun opintoihin. Minua kiinnosti erityisesti se, että Xamkin merenkulkun sähkövoimatekniikan koulutus mahdollistaa pääsyn myös meriteollisuustoimialalle. Sovin työnantajani kanssa opintovapaasta ja laitoin hakemuksen vetämään.

Myös läheinen sijainti kotipaikkakunnalta hyvien kulkuyhteyksien päässä vaikuttivat päätökseeni. Merenkulun insinööriopinnot aloitin syksyllä 2020.

Opiskelu Xamkissa

Oppiaineita on paljon. Lisäksi jotkut aineet vaativat paljon kotitöitä, joihin voi kulua todella paljon aikaa. Opintojen lisäksi olen päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin sekä huomannut että vielä hieman varttuneemmallakin iälläkin kannattaa ja voi opiskella. Xamkissa opetus on laadukasta ja opettajat ovat ammattitaitoisia omalla alallaan. Lisäksi sähköiset oppimisympäristöt ovat Xamkissa huippuluokkaa, joka on korona-aikana mahdollistanut laadukkaan etäopiskelun.

Ikimuistoisin tapahtuma itselleni on ehdottomasti ollut pelastautumisharjoitus, jossa jouduttiin uimaan Sapokanlahden jääkylmässä merivedessä ja toisena savusukellusharjoitus Upinniemen Laivastotukikohdassa!

Kenelle suosittelisit koulutusta?

Laivasähkömestarin ammatti on erittäin monipuolinen ja siinä menestyminen vaatii eri osa-alueiden teorian ja käytännön asioiden laajamittaista hallintaa. Mielestäni tästä koulutuksesta on eniten hyötyä sellaisille henkilöille, joilla on jo aiempaa kokemusta sähkö- tai merenkulkualan tehtävistä ja jotka haluavat edetä urallaan tai tulla yrittäjäksi.

Alan työnäkymät

Sähköistys- ja automaation tarve kasvaa jatkuvasti. Tästä syystä sähköalalla on jatkuva akuutti työvoimapula asiantuntijoista ja ammattitaitoisista asentajista. Lisäksi merikuljetukset ovat lisääntyneet viime vuosina valtavasti. Tosin koronan takia matkustajaliikenne merellä on pysähtynyt lähes kokonaan, joka osaltaan voi vaikuttaa työllisyystilanteeseen tilapäisesti.

Itse todennäköisesti tulen jatkamaan vielä jonkin aikaa nykyisen työnantajani palveluksessa, joka toimittaa maapuolen sähköalan asiantuntijapalveluita. Puhun toisena kielenä ruotsia ja siksi olisi jossain vaiheessa mielenkiintoista työskennellä Laivasähkömestarina (Marine Electro Technical Officer) Norjan öljyteollisuudessa.

Hannes Kokkonen, opiskelija, merenkulku, sähkövoimatekniikka