Jani Lehtinen on myynnin ja markkinoinnin monimuoto-opiskelija Kouvolasta. Hänen viiden kuukauden mittainen tammikuussa alkanut työharjoittelunsa Musiikkituottajilla IFPI Finland ry:llä on nyt takanapäin.

Kun harjoittelupaikkaa haettiin viime kesänä, tiesin heti, että tämä paikka sopisi minulle. Sain yhdistettyä markkinoinnin koulutuksen, sekä itselle tärkeän harrastuksen, musiikin.

Edessä oli iso muutos, sillä muutin Kouvolasta Helsinkiin, sekä lopetin edellisessä työssäni yrittäjänä. Halusin keskittyä kunnolla tulevaan työharjoitteluun.

Musiikkituottajien toimisto sijaitsee Pieni Roobertinkadulla Helsingin keskustassa. Samassa rakennuksessa toimivat muun muassa Musiikin edistämissäätiö MES, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry TTVK, Muusikkojen liitto, Radio Helsinki ja Gramex.

Kun tammikuussa aloitin, pääsin heti mukaan Emma Gaalan järjestelyihin. Edessä oli palavereja, sähköposteja, kutsukirjeitä, Emma patsaita ja monenlaisia gaalan järjestelyihin liittyviä tehtäviä. Oli mielenkiintoista päästä osallistumaan ja näkemään kuinka noin iso tapahtuma rakentuu. Työn kruunasi ilta Emma Gaalassa lauantaina 3.2.2018.

Vuoden 2018 Emma Gaalan tunnelmia

Suomen Virallinen Lista oli osa viikoittaista työtäni. Koostin ja julkaisin joka viikko listat Suomen myydyimmistä albumeista, singleistä, striimatuimmista biiseistä ja radiosoitoista. Lähetin listat eri medioihin ja tein listan uutiskirjeet. Listan tekemiseen liittyi myös monenlaista viestintää mm. levy-yhtiöiden kanssa. Päivitin Virallisen Listan somekanavia ja tuotin niihin sisältöä. Artisteille tehtiin listaykköspystit, kun levy saavutti ykkössijan. Olen mm. käynyt luovuttumassa listaykköspystit CMX:lle sekä Juha Tapiolle (kuva) heidän keikkojensa yhteydessä. Nämä pystin luovutukset olen kuvannut ja julkaissut Suomen Virallisen Listan somekanavissa.

Juha Tapio ja listaykköspysti

Yksi kevään päätehtävistäni oli lauantaina 21.4.2018 järjestetyn Record Store Dayn koordinointi. Record Store Day on vuosittain järjestettävä maailman laajuinen itsenäisiä levykauppoja juhlistava päivä, jolloin levykaupat ympäri maailmaa myyvät erikoispainoksia ja harvinaisuuksia. Suomessa tapahtumassa oli mukana 21 levykauppaa. Minun tehtävänäni oli Record Store Day:n markkinointi ja tiedottaminen Suomen osalta. Järjestin markkinointikampanjan, tein haastatteluja, valokuvasin ja loin monenlaista sisältöä Record Store Dayn Somekanaviin.

Record Store Day

Yksi tehtävistä oli myös ISRC-koodi hakemusten vastaanottaminen, koodeista laskuttaminen sekä koodien myöntäminen.

Photoshop ja Office-ohjelmat olivat osa päivittäisiä työkalujani. Sosiaalisen median kanavista käytin Facebookia, Instagramia ja Twitteriä lähes päivittäin. Valokuvasin myös paljon materiaalia Musiikkituottajien eri sisältöihin. Olin kuvaamassa mm. Emma Gaalan Xamkin sometiimien koulutuspäivässä Helsingissä, Emma-ehdokkaiden lehdistötilaisuudessa, sekä Emma Gaalassa. Record Store Daytä varten kuvaisin sisältöä tapahtuman somekanaviin. Suomen Virallisen Listan kanaviin olen myös kuvannut sisältöä.

Työtehtävät sisälsivät muun muassa markkinointia, viestintää, tiedottamista, somea, raportointia, tilastointia, koordinointia, laskuttamista, kokouksia, musiikkitutkimusta, tasa-arvotutkimusta, valokuvausta ja kuvankäsittelyä.

Harjoittelussa monet tehtävät vaativat huolellisuutta, tarkkuutta ja oma-aloitteisuutta.

Isona plussana pidin sitä, että sain myös käyttää omia ideoita ja luovuutta sisältöjen luomiseen, joka osaltaan teki työstä mielenkiintoista ja motivoivaa. Työtehtävistä saatu positiivinen palaute myös lisäsi motivaatiota ja piti työfiiliksen hyvänä. Kiitos kuuluu myös Musiikkituottajien toimiston loistavalle työporukalle.

Harjoittelu Musiikkituottajilla oli hieno kokemus, joka tarjosi upean musiikki- ja media-alan näköalapaikan sekä loi verkostoja.

 

Pääkuva: Anni Pylkkänen, muut kuvat: Jani Lehtinen