Xamkissa alkaa keväällä 2021 maahanmuuttajille suunnattu korkeakouluopintoihin valmentava koulutus verkko-opintoina. Hisham Al-Nabhi osallistui valmentavaan koulutukseen vuonna 2019, ja koulutuksen ansiosta hän aloitti tutkinto-opiskelijana rakennustekniikan opinnoissa viime syksynä. Valmentavalla koulutuksella oli erityisesti merkitystä Hishamin suomen kielen taitojen kehittymiselle.

Jemenistä kotoisin oleva Hisham puhuu polveilevaa suomea pienellä aksentilla. Välillä Hisham hakee sanaa tai toista, mutta puhe on sujuvaa ja Hisham kertoo itsestään ymmärrettävästi. Ei uskoisi, että mies on muuttanut Suomeen vasta muutama vuosi sitten!

– Muutin Suomeen vuonna 2017. Aloitin suomen kielen opiskelun heti omatoimisesti. Osallistuin myös vastaanottokeskuksen kursseille ja myöhemmin opiskelin puoli vuotta pelkkää suomea Haminassa Jamilahdessa, Hisham kertoo.

 

valmentavassa koulutuksessa suomen osaaminen kehittyi merkittävästi

Nykyisin Kotkassa asuva Hisham on valmistunut kotimaassaan rakennusinsinööriksi Sana’an yliopistosta. Hisham haaveilee työstä omalla alalla myös Suomessa. Hisham odotti oleskelulupaa, kun suomalaisen kaverin vinkistä ja avulla hän päätyi hakemaan korkeakouluopintoihin valmentavaan koulutukseen.

Hisham valittiin kokonaan verkossa järjestettyyn koulutukseen opiskelijaksi. Ryhmässä oli opiskelijoita monesta eri maasta, mm. Venäjältä ja Irakista.

– Meidän ryhmä oli hyvin aktiivinen, kaikilla oli into opiskella. Verkossa opiskelu tuntui ensin aika vaikealta. Ensimmäinen kuukausi, en ymmärtänyt varmaan mitään! Kunnes aloin tutustua ja tottua opiskeluun, Hisham naurahtaa.

Meidän ryhmä oli hyvin aktiivinen, kaikilla oli into opiskella. Verkossa opiskelu tuntui ensin aika vaikealta. Ensimmäinen kuukausi, en ymmärtänyt varmaan mitään! Kunnes aloin tutustua ja tottua opiskeluun.

 

Valmentavat opinnot veivät paljon aikaa, mutta sitoutuminen opiskeluun kannatti.

– Teimme verkossa usein ryhmätehtäviä, joissa keskustelimme. Oli välillä vaikea ymmärtää mitä toinen haluaa sanoa, koska puhuimme suomea, eikä suomi ollut meille äidinkieli. Kielitaito ei kuitenkaan kehity, jos kieltä ei opettele käyttämään, Hisham pohtii.

– Opinnot sisälsivät kolme kurssia suomen kieltä, matematiikkaa ja englantia. Kirjoittamistehtävät olivat joskus vaikeita. Onneksi meillä oli kannustava opettaja. Hän ohjasi ja auttoi tekemään tehtäviä. Suomen kielen tasoni on parantunut huomattavasti, Hisham kiittelee.

Opinnot sisälsivät kolme kurssia suomen kieltä, matematiikkaa ja englantia. Kirjoittamistehtävät olivat joskus vaikeita. Onneksi meillä oli kannustava opettaja. Hän ohjasi ja auttoi tekemään tehtäviä. Suomen kielen tasoni on parantunut huomattavasti.

 

tavoitteena tutkinto ja työpaikka rakennustekniikan alalla

Opettaja kannusti Hishamia hakemaan Xamkiin tutkinto-opintoihin. Hakemuksen tekemiseen Hisham sai taas apua suomalaiselta kaverilta. Nyt hän tavoittelee oman alansa korkeakoulututkintoa Suomessa nopeutetulla aikataululla, 3 vuodessa.

– Oman alani matematiikka on minulle todella helppoa. Suomenkielisen ammattisanaston kanssa joudun tekemään paljon töitä. Teoriaopinnot vaativat minulta paljon aikaa. Opinnot ovat kuitenkin sujuneet tosi hyvin, minulla on 4,6 keskiarvo, Hisham iloitsee.

Oman alani matematiikka on minulle todella helppoa. Suomenkielisen ammattisanaston kanssa joudun tekemään paljon töitä. Teoriaopinnot vaativat minulta paljon aikaa. Opinnot ovat kuitenkin sujuneet tosi hyvin, minulla on 4,6 keskiarvo.

 

– Tänä keväänä olen hakenut paljon oman alan harjoittelupaikkoja. Tavoitteeni on päästä tekemään rakennusalan suunnittelijan töitä Suomessa. Olen viihtynyt Kotkassa, tämä on pieni mutta kaunis kaupunki, Hisham kertoo.

 

***
Sosiaali- ja terveysalan korkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille alkaa verkko-opintoina Xamkissa maaliskuuss 2021. Koulutus on tarkoitettu maahanmuuttajille, joilla on suomen kielen taitotaso B1 sekä suoritettuna lukio tai ammatillinen tutkinto (2. aste) Suomessa tai ulkomailla. Hakuaika koulutukseen on 23.11.–7.12.2020 Opintopolku.fi -palvelussa.


Linkin hakuun ja lisätietoja löydät verkkosivuiltamme.