Sairaanhoitaja (AMK) -opiskelija Essi Kääriä

Opiskelen monimuotona sairaanhoitajaksi Mikkelin kampuksella. Opintoni aloitin tammikuussa 2017, kohta on siis ensimmäinen lukukausi suoritettu.

Olen aiemminkin opiskellut ammattikorkeakoulussa, mutta en kokenut sitä varsinaisesti omakseni. Työskentelen koulun ohessa tehostetussa palveluasumisessa vanhustyön puolella. Koen hoitotyön omakseni, mutta en olisi enää voinut lähteä opiskelemaan täysipäiväisesti. Kolmivuorotyön ohessa on helpompi suunnitella mahdollisten koulupäivien vaikutus työvuoroihin. Toistaiseksi yhdistelmä on toiminut kuin unelma! Myös palkkatyö mahdollistaa opiskelun vielä aikuisenakin.

Xamkiin hain luonnollisesti, koska kampus sijaitsee samalla puolella suomea kuin minäkin. Halusin kuitenkin hieman avartaa maailmaani ilman, että minun tarvitsee muuttaa pois kotipaikkakunnalta, joten hain lähikampuksen sijaan hieman kauemmas. Suhteellisen pitkä koulumatka Kouvolasta Mikkeliin sujuu mukavasti kimppakyydeillä. Mukana kulkee sekä oman että toisenkin alan opiskelija. Koulumatkalla käytävät keskustelut ovat hyvin antoisia.

Pääsykokeista selviää valmistautumalla kunnolla

Yllätyin ensimmäisestä karsivasta pääsykokeesta, joka tehtiin nettimateriaalin pohjalta netissä. Perehdyin aiheeseen kuitenkin kattavasti ja lopulta selviydyin siitä hienosti. Koululla tehtävä pääsykoe oli motivoiva ja jännittävä, olin päässyt jo tänne asti!

Vastuuta oman opiskelun edistymisestä

Ammattikorkeakoulussa opiskelu on vapaata, varsinkin monimuoto-opiskelijana. Toisaalta mukana tulee myös suuri vastuu pitää itse huolta omien opintojen edistymisestä. Itse aloitin opiskelun juuri kahden ammattikorkeakoulun fuusioituessa ja alkuaika olikin mielenkiintoista. Toisaalta oli hyvinkin helpottavaa, kun opettajatkin vasta opettelivat käyttämään järjestelmiä, olimme kaikki siis samassa veneessä.

Monimuoto-opinnoissa nautin erityisesti siitä, että ryhmämme reilusta 30 oppilaasta valtaosa tulee eripuolilta eteläistä ja keskistä suomea. On hyvin avartavaa tehdä ryhmätöitä ihmisen kanssa, joka on oppinut oman kaupunkinsa terveydenhuollossa hyvin erilaisiin systeemeihin. Toisaalta koen, että muiden opiskelijoiden kanssa on hienoa tulla tutuksi opiskeluaikana niin valmistumisen jälkeen on tuttuja kollegoita ympäri suomea! Tunnit, joilla jaamme käytännön kokemuksia työelämästä, ovat rikkaus tällaisessa ryhmässä.

Koulutustani suosittelisin kaikille, varsinkin lähihoitajille, jotka haluavat kehittyä työssään. Sairaanhoitajan opinnot tuovat paljon mahdollisuuksia ja vastuuta hoitotyöhön. Sairaanhoitajan ammatti pohjautuu ikiaikaisiin totuuksiin ja käytäntöihin, joiden opiskelu on mahtavaa. Erityisesti anatomia ja latina ovat minusta innostavia.

Tulevaisuuden suunnitelmani ovat vielä melko auki. Olen luottavainen siihen, että hoitotyön ammattilaiselle löytyy töitä. Voisin harkita vielä joskus myöhemmin opiskelevani jonkun pätevyyden tähän lisäksi, esimerkiksi reseptien kirjoitusoikeuden. Toisaalta olisin kiinnostunut myös työskentelemään ulkomailla, joten katsotaan mihin tulevaisuus vie. Valmistuminen häämöttää toistaiseksi vielä melko kaukana, joten pyritään nyt ensin siihen, ja katsotaan sitten mitä maailmalla olisi tarjottavana suomalaiselle sairaanhoitajalle.