Olen Veera Kamaja, kotoisin Heinolasta, asunut Savonlinnassa kolme vuotta.

Sairaanhoitaja ei ollut lapsuuteni unelma-ammatti. Auttaminen, ihmisläheisyys ja vastuu sen sijaan ovat aina kiehtoneet minua. Koin valaistumisen kun läheiseni oli vakavasti sairas ja pidemmän aikaa sairaalassa. Ihailin sairaanhoitajien läsnäoloa, vakuuttavuutta, omaisten huomioimista ja toivon ylläpitämistä. Päätin että haluan itsekin tulevaisuudessa tehdä yhtä tärkeää työtä, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.

Asuin jo valmiiksi Savonlinnassa, joten opiskelupaikka oli helppo valita. Tykkään Savonlinnasta – en haluaisi muuttaa vielä isompaan kaupunkiin. Pieni kampus vaikutti myös viihtyisältä ja kotoisalta opiskeluympäristöltä. Sellaiselta, jossa opiskelija ei huku massaan.

Pääsykokeet luonnollisestikin jännittivät hirveästi, etenkään, kun niihin ei voinut valmistautua oikein mitenkään. Pääsykokeissa testattiin hahmottamista, muistia, kekseliäisyyttä, matemaattisia taitoja ja kielellistä lahjakkuutta. Tuntui, etteivät tehtävät lopu ensinkään ja keskittymiskyky joutui todenteolla koetukselle, vaikka tehtävät eivät olleetkaan vaikeita. Ja vain Savonlinnassa voi keskittymistä haitata yläkerrassa harjoituksiaan pitävä oopperalaulaja! En ollut ainoa, joka tirskahteli omalla paikallaan.

Tähän ammattiin ei jokainen sovellu

Opiskelussa mielenkiintoisinta on jatkuva itsensä haastaminen, sekä alaan liittyvät eettiset ja moraaliset kysymykset. Tähän ammattiin ei jokainen sovellu. Minua jännitti mennä ensimmäiseen harjoitteluun: osaanko mennä vanhuksen kanssa suihkuun? Miten reagoin kaikenlaisin eritteisiin, ällöttääkö minua? Sisäisen ammatillisuuden löytyminen oli mahtava kokemus.

Suosittelen sairaanhoitajan koulutusta, luonnollisestikin, terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille ihmisille, joilla on sydän paikallaan. Täytyy olla jämäkkä, ahkera ja kunnianhimoinen, mutta myös aina muistaa mikä on kaikkein tärkeintä: olla ihminen ihmiselle, olla läsnä, kuunnella sekä arvostaa jokaista ihmistä sellaisena kuin hän on.

Terveydenhoitoalalla tulee aina olemaan töitä, vaikka aina budjeteista nipistetäänkin ja kaikkia palveluita pitäisi tehostaa. Ala elää jatkuvan muutoksen tilassa, kun esimerkiksi teknologia näyttelee jatkuvasti suurempaa roolia hoivatyössä. Koulutuksen tulee pysyä tämän muutoksen tahdissa ja reagoida nopeastikin niihin.

Tulevaisuudessa vähäksi aikaa ulkomaille, ehkä avustusprojekteihin

Tulevaisuudessa minua kiinnostaisi työskennellä jonkin aikaa ulkomailla, esimerkiksi erilaisten avustusprojektien parissa. Haluan laajentaa maailmankuvaani entisestään. Suomessa haluaisin tällä hetkellä erikoistua päihde- ja mielenterveystyöhön, sillä se on niin kokonaisvaltaista hoitoa. Tulevaisuudessa minua kiehtoisi opiskella psykoterapeutiksi, sillä edellisen harjoitteluni ohjaaja oli terapeutti ja hänen kanssaan käymäni keskustelut olivat uskomattoman mielenkiintoisia. Myös akuuttihoitotyö kiinnostaa minua, sillä luulen että se sopisi minun temperamentilleni.

Savonlinna on pieni paikkakunta, jossa on asukaslukuun nähden yllättävän paljon nuoria opiskelijoita. Opiskelijat pyrkivät olemaan aktiivisia, joten aktiviteetteja kyllä löytyy, jos vain osaa katsoa oikeasta paikasta. Harmi, että monet opiskelijat lähtevät kotipaikkakunnilleen kesäksi, joten he eivät koe Savonlinnan upeaa oopperajuhlakautta.

Miksi on hyvä tehdä niin kuin ohjeistetaan

Hyödyllisin oppimani asia on terveellisten elintapojen tärkeys sairauksien ennaltaehkäisyssä sekä elämänlaadun parantamisessa. Se voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta koulutuksen myötä asiaan on saanut aivan toisen perspektiivin. Omatkin elintavat ovat väkisinkin hieman muuttuneet, kun on ymmärtänyt että miksi on hyvä tehdä niin kuin ohjeistetaan. Aiemmin sitä vain kuunteli käskyjä, että ei saa käyttää liikaa suolaa koska se nostaa verenpainetta, mutta nyt kun ymmärtää mitä kohonnut verenpaine voi aiheuttaa, on helpompaa jättää suola lisäämättä.