Xamk oli mukana tukemassa Mikkelin insinööriopiskelijoiden MIO ry:n 40-vuotis vuosijuhlia. Juhlavuoden kunniaksi saimme haastateltavaksi MIO ry:n puheenjohtajan Janne Otavan, vuosijuhlavastaava Heljä Sirviön sekä insinööriksi valmistuneen Lauri Salon.

Kuvassa: Heljä Sirviö, Janne Otava ja Lauri Salo

MIO:n puheenjohtaja Janne Otava, 2. vuosikurssi, talotekniikka.

Mikä MIO ry on ja mitä se tekee?

MIO ry, eli Mikkelin Insinööriopiskelijat ry on voittoa tavoittelematon n. 500 jäsenen paikallinen 40-vuotta vanha yhdistys. Pidämme huolta työelämään valmentamisesta ja perinteikkäästä huvikulttuurista. Jäsenenämme kuuluvat ammattiliittoon, joka muun muassa ajaa insinöörien oikeuksia työelämässä.

Olemme Insinööriopiskelijaliitto IOL ry:n Mikkelin paikallisyhdistys, ja IOL taas kuuluu Insinööriliitto IL ry:hyn. IL ry on AKAVA:n alainen ammattiliitto. Toimintaamme johtaa hallitus, jossa on puheenjohtaja, rahastonhoitaja, sihteeri ja varapuheenjohtaja sekä 8 hallituksen jäsentä, jotka toimivat erilaisissa tehtävissä.

Miten kulunut vuotenne on mennyt?

Kulunut vuotemme on mennyt todella vauhdikkaasti koronasta toipumisen ohella. On ollut ilo huomata, että insinöörien valkoiset haalarit ovat usein edustettuina opiskelijatapahtumissa. Insinööri- ja opiskelijakulttuurin elvyttäminen on siis onnistunut todella hyvin koronasta johtuvien haastavien vuosien jälkeen. Hallitustamme on tänä vuonna työllistäneet erilaiset tapahtumat, jäsenhankinta sekä tietysti vuosijuhlat. Olemme myös keksineet uusia tapahtumia ajatellen jäseniämme ja toteuttaneet hallituksemme sisäisiä kehitysideoita.

Vuosijuhlavuosi on huomioitu muun muassa erillisten synttärijuhlien järjestämisessä, joissa oli tarjolla kakkua ja virvokkeita. Lisäksi kerroimme pitkin vuotta vuosijuhlavuodestamme sosiaalisen mediassa.

Millaisia tunteita vuosijuhlat herättävät sinussa?

On suuri ilo ja kunnia saada toimia puheenjohtajana MIO:n 40-vuotis juhlavuotena. Vuosijuhlien eteen tehdään lukuisia tunteja töitä ja on ollut mahtavaa olla tekemässä jotain suurta. Olen myös todella kiitollinen, että vuosijuhlavastaavamme ovat todella aikaansaavia ihmisiä.

 

MIO ry:n vuosijuhlavastaava Heljä Sirviö, 3. vuosikurssi, ympäristöteknologia

Mitkä ovat vuosijuhlat?

Vuosijuhlat eli vujut ovat akateeminen pöytäjuhla, jossa nautitaan kattavasta illallisesta, juomasta, seurasta, yhteislauluista, puheista sekä muusta juhlaohjelmasta. Samalla yhdistyksen toimintaa muistellaan arvokkaasti ja odotetaan innolla tulevia vuosia. Vuosijuhlat meinaavat myös useita työtunteja järjestäjille juhliensuunnittelusta toteutukseen. Tänä vuonna toimimme vuosijuhlavastaavina Tuomas Pinnan kanssa.

Ketkä osallistuvat vuosijuhliin?

Vujuillemme oli tervetulleita MIO ry:n nykyiset ja entiset jäsenet, yhteistyökumppanit, mahdolliset avecit ja kaikki yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneet henkilöt.
Kutsuvieraina oli vanhoja hallitusaktiiveja, paikallisyhdistykset Mikkelistä ja insinööripaikallisyhdistykset ympäri Suomen, edustajat IOL:sta ja IL:sta, tekniikan opettajia, tekniikan koulutusjohtajia ja rehtori.

Kertoisitko jotain illan kulusta?

Iltamme alkoi juhlallisesti kohottamalla yhteisesti malja Mikkelin upseerikerholla, jonka jälkeen kuulimme tervehdykset 40-vuotiaalle MIO ry:lle. Nautimme illallisen kakkukahveineen ja lauloimme Laulumatista (Insinöörien laulukirja) tuttuja yhteislauluja.

Tärkeänä osana juhlaa oli tietenkin arvokkaat puheet. Kevyempänä ohjelmana oli konjakkikorvien taittelua ja insinöörimäisen juoman eli Jaloviinan nauttiminen kahviavecina ja shottina Jallutähden alla -laulun päätteeksi.

MIO:n hallitus 2022 esitti myös kitarasäestyksen kera ”Jos sä tahdot niin” -laulun omalla sanoituksellaan.

Juhlatunnelmaa MIO:n hallituksen lauluesityksen jälkeen

 

Millaisia tunteita vuosijuhlat herättivät sinussa?

Vuosijuhlat ovat tärkeä juhla, jossa muistellaan yhdistyksen toimintaa menneiltä vuosilta ja kiitetään yhdistyksen toimintaa tukeneita tahoja. Tunsin kiitollisuutta ja ylpeyttä yhdistyksen uurastuksesta ja innokkuutta edistää itse yhdistyksen toimintaa. Tunsin myös iloa, sillä saimme vuosijuhlille hyvin vieraita. Lisäksi hyvän palautteen perusteella voisimme todeta järjestelyt onnistuneiksi sekä ruoka oli todella hyvää.

Lauri Salo, opiskellut Mikkelissä auto- ja kuljetustekniikkaa vuosina 2011-2015.

Toiminut muun muassa MIOn yhteyshenkilönä yh-vastaavana sekä rahastonhoitajana.Miltä vuosijuhlat tuntuvat alumnin näkökulmasta?Oli mukava saada kutsu, sillä olin itse mukana järjestämässä MIO:n 30-vuotisjuhlia.

Mitä MIO merkitsee sinulle?
Olen ollut mukana MIOn toiminnassa aina ensimmäisestä opiskelusyksystäni aina opiskelujeni loppuvaiheille. Yhdistys herättää lämpimiä muistoja erilaisista tapahtumista, joita järjestimme. Lisäksi muistoja on kertynyt esimerkiksi haalarimerkkien suunnittelusta. Järjestötoimintaa olen sittemmin jatkanut Pohjois-Kymen insinöörien parissa vaihtelevasti hallituksessa ja toiminnantarkastajana.

 

Insinöörikulttuurin tunnuspiirteet

”Täällä Mikkelissä insinööriopiskelijoilla on valkoiset haalarit. Hienoissa tilaisuuksissa insinööri tai insinööriopiskelija voi käyttää insinöörilakkia, jonka käytöllä on omat perinteet ja säännöt. Insinööriopiskelijaliitolla on kolme isoa valtakunnallista tapahtumaa: Astin-risteily, Inssicooper ja Insinööriopiskelijapäivät (IOP), jotka tuovat yhteen tekniikan opiskelijat ympäri Suomea.

Parasta insinöörikulttuurissa on valtakunnalliset tapahtumat, joissa pääsee verkostoitumaan muiden tekniikan opiskelijoiden kanssa. Yhteenkuuluvuus on todekka vahva näissä tapahtumissa”

-Janne Otava

 

”Insinööriopiskelijat ovat keskenään kuin veljiä ja siskoja, tämän olen päässyt kokemaan valtakunnallisissa tapahtumissa. Insinöörikulttuurin tunnuspiirteitä on tietenkin myös opiskelijahaalarit, imppulakki, Laulumatti. Parasta insinöörikulttuurissa on insinööriopiskelijatapahtumat ja MIO:n vuosittain järjestämä Glow White-tapahtuma Xamkin opiskelijoille.

-Heljä Sirviö

 

”Parasta insinöörikulttuurissa? Insinöörivitsit.”

-Lauri Salo

 

Haastattelu tehty 11/22